Rreziku i kombinuar i vdekshmërisë në përgjithësi dhe i zhvillimit të llojeve të ndryshme të kancerit duket të jetë më i ulët tek ata që pinë në sasi të moderuar dhe në mënyrë të zakonshme alkoli : me “i moderuar”, në këtë rast nënkuptojmë më pak se një gotë alkol në ditë.
Nëse për të minimizuar shanset për të marrë disa lloje kanceri, do të ishte ideale të mos pini fare. Një konsum më i ulët i alkoolit sesa tregohet në udhëzimet më të zakonshme shëndetësore do të dukej i lidhur me një rrezik më të ulët të vdekjes së parakohshme (veçanërisht për ngjarjet kardiovaskulare) krahasuar deri te abstenimi absolut dhe konsumi masiv. Këto janë rezultatet e një studimi të publikuar në PLOS Medicine , i cili heton marrëdhënien e ndërlikuar dhe shpesh të paqartë mes alkoolit dhe shëndetit .
Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se edhe konsumimi i moderuar i alkoolit mbart një rrezik në rritje të sëmundjeve onkologjike . Në të njëjtën kohë, studime të tjera kanë treguar ekzistencën e një kurbe rreziku “J” , në të cilën marrëdhënia fillimisht zvogëlohet dhe më pas rritet, midis pijeve alkoolike të moderuara dhe vdekshmërisë së përgjithshme.
Kjo marrëdhënie e dyfishtë dhe e ndryshme ka sjellë transmetimin e mesazheve të paqarta, për sa i përket shëndetit publik. Për të parë më qartë, Andrew Kunzmann i Queen’s University Belfast (Mbretëria e Bashkuar) donte të kuptonte, së bashku me kolegët e tij, se si rreziku i kombinuar i zhvillimit të disa formave të kancerit dhe, në përgjithësi, i vdekjes së parakohshme, ndryshonte me sasinë e alkoolit të konsumuar gjatë gjithë jetës. Për ta bërë këtë, ai përdori të dhëna nga 99,654 amerikanë të cilët ishin ndjekur për gati 9 vjet në një ekzaminim kombëtar për kancerin e prostatës, mushkërive, kolorektalit ose ovarian. Konsumi i alkoolit u vlerësua duke u mbështetur në të dhënat nga pyetësorët e dietave të propozuara për pacientët midis viteve 1998 dhe 2000.
Gjatë studimit, pati 9,559 vdekje dhe 12,763 diagnoza primare të kancerit midis pjesëmarrësve. Kurba e famshme J u vëzhgua me të vërtetë: krahasuar me pirësit e moderuar (një deri në tre pije në javë), ata që nuk pinin kurrë ose pinin shumë rrallë (më pak se një pije në javë) si dhe ata që pinë shumë (2-3 pije në ditë) paraqisnin një rrezik të shtuar të vdekshmërisë së përgjithshme . Rreziku për t’u prekur nga kanceri rritej në mënyrë lineare me rritjen e konsumit të alkoolit.
Nga të gjitha grupet e studiuara, konsumatorët e moderuar kishin rrezikun më të ulët të kombinuar të vdekjes së hershme dhe diagnozës së kancerit. Studimi, specifikojnë studiuesit, nuk dëshiron të inkurajojë konsumimin e alkoolit, por të ndihmojë ata që hartojnë udhëzime për politikat globale të shëndetit që të marrin në konsideratë kompleksitetin e marrëdhënies midis konsumit të alkoolit dhe shëndetit. Për më tepër, kampioni i analizuar është i kufizuar tek subjektet e moshuar dhe të dhënat mund të jenë ndikuar nga faktorë socio-ekonomikë.