Qiqrat janë bishtajore të shijshme, të shëndetshme dhe me shije delikate, shumë të gjithanshme në kuzhinë. Ajo është një farë e një bime barishtore (Cicer arietinum) e familjes Fabaceae me origjinë nga Lindja dhe e kultivuar në botën e lashtë nga egjiptianët, grekët dhe romakët e lashtë. Emri latin “cicer” rrjedh nga greqishtja kikis dhe do të thotë forcë, energji dhe vrull, duke iu referuar vetive të tij energjetike, ndërsa termi “arietinum” i referohet formës së farës, e ngjashme me kokën e dashit.
Më poshtë jepen vetitë, përfitimet dhe kundërindikacionet e kësaj bishtajoreje të çmuar.
Vetitë dhe përfitimet e qiqrave
Qiqrat janë të pasura me proteina dhe:
vitaminat A, B, C, E, K
hekur
fosfor
magnez
natrium
kalium
zink
fibra
E dobishme për kontrollin e kolesterolit dhe niveleve të sheqerit në gjak, duke reduktuar rrezikun e diabetit. Ato janë gjithashtu një ushqim i shkëlqyer diuretik, duke favorizuar eliminimin e kripërave të tepërta në trup. Në fakt, konsumimi i rregullt i qiqrave rekomandohet për ata që vuajnë nga gurët. Sipas hulumtimeve të fundit, këto bishtajore kanë edhe një funksion antitumor.
Vetitë ushqyese të qiqrave
Ngrënia e qiqrave ndihmon njerëzit me anemi të rrisin nivelin e hekurit, i cili është një nga përbërësit kryesorë të bishtajoreve. Falë përmbajtjes së kaliumit, ato përmirësojnë qarkullimin, rregullojnë presionin e gjakut dhe janë veçanërisht të përshtatshme për ata që vuajnë nga hipertensioni, sëmundjet e zemrës dhe obeziteti. Nga ana tjetër, zinku është thelbësor për rritjen e përgjithshme të trupit, për të rritur sistemin imunitar dhe për të metabolizuar proteinat. Së fundi, vitamina K është treguar se stimulon koagulimin më të mirë të gjakut dhe metabolizmin e kockave.
Kaloritë e qiqrave
Qiqrat janë një ushqim me vlera ushqyese dhe me kalori mesatare: 100 gramë qiqra të ziera sjellin rreth 120 kalori në trupin tonë.
A ju shëndoshin qiqrat?
Edhe pse përmbajnë një numër të madh kalorish, qiqrat mund të hahen të sigurta, por duke i kushtuar vëmendje erëzave. Në fakt, shtimi i vajit dhe gjalpit rrezikon të rrisë rrezikshëm marrjen e kalorive.
Gatimi i qiqrave
Përpara se të vazhdoni me zierjen, lërini qiqrat në ujë në temperaturë ambienti për rreth 10-12 orë. Pas kësaj kohe i kullojmë dhe i shpëlajmë mirë me ujë. I kalojmë në një tenxhere të madhe me ujë të bollshëm. Mos shtoni kripë pasi mund t’i forcojë. Ziejini qiqrat në zjarr të ulët, pa kapak, për rreth 60-75 minuta, duke ia shtuar kripën në fund.
Ruajtja e duhur e qiqrave
Qiqrat mund të ruhen të ziera dhe të kulluara, të marinuara me pak vaj, në frigorifer për 3 ose 4 ditë. Në vend të kësaj, këshillohet të konsumoni qiqra të gatuara paraprakisht brenda një dite nga hapja e paketimit.
Qiqrat në kavanoz
Kjo është procedura e mbajtjes më të gjatë të qiqrave, pasi ato mund të ngrihen. Sapo të hapet paketimi konsumojini qiqrat brenda 2-3 ditëve.
Përgatitja:
-Lani mirë kavanozët e qelqit dhe sterilizojini ata. Më pas kulloni bishtajoret, duke mbajtur lëngun e gatimit.
-Mbushni çdo kavanoz me qiqra duke i hedhur dhe lëngun e mishit dhe mbyllini fort me kapak të pastër.
-Hidhini kavanozët në një tenxhere të madhe të mbushur me ujë të ftohtë dhe lërini të ziejnë për 30 minuta.
-Fikeni dhe prisni që uji të ftohet.
-Kundërindikimet e qiqrave
Nëse nuk jeni mësuar të hani bishtajore, mund të keni vështirësi në tretjen e qiqrave. Nga ana tjetër, nëse vuani nga problemet e zorrëve, bishtajoret mund të shkaktojnë fryrje barku.
Burimi: nonsprecare.it