Nënat që sëmuren me Covid-19 gjatë ushqyerjes me gji mund të vazhdojnë ta bëjnë këtë: vetëm në raste të rralla gjurmët e materialit viral zbulohen në qumështin e gjirit dhe, edhe kur kjo ndodh, virusi ka karakteristika që nuk e bëjnë atë të aftë të infektohet i vogli.
Kjo është ajo që del nga një studim i koordinuar nga Universiteti i Kalifornisë në Los Anxhelos të publikuar në Pediatric Research (revistë e grupit Nature).
Studimi analizoi mostrat e qumështit të gjirit të dhuruara nga 110 gra midis marsit dhe shtatorit 2020: 65 prej tyre kishin marrë një diagnozë të Covid-19, 9 ishin simptomatike, por rezultuan negative për tampon, 36 kishin simptoma por nuk kishin bërë testin. Gjurmë të ARN-së së virusit u gjetën vetëm në 7 mostra qumështi (6%). Një hetim më i detajuar i këtyre mostrave nuk zbuloi praninë e sgRNA (ARN subgjenomike), pjesë të ARN virale të prodhuara kur virusi shumëzohet: kjo, për studiuesit, tregon se virusi nuk është në gjendje të infektojë. Një fakt i vërtetuar nga fakti se asnjë nga 7 fëmijët e ushqyer me qumësht pozitiv nuk ishte sëmurë.
“Qumështi i gjirit është një burim i vlefshëm ushqimi për foshnjat. Në studimin tonë, ne nuk gjetëm asnjë provë që qumështi i gjirit nga nënat e infektuara me COVID-19 përmbante material gjenetik infektiv dhe nuk u gjet asnjë provë klinike që sugjeronte se foshnjat ishin të infektuara. Gjë që sugjeron se ushqyerja me gji nuk ka të ngjarë të përbëjë rrezik,” konfirmoi nënshkruesi i parë i studimit Paul Krogstad në një deklaratë.
Burimi: ansa.it