Shkenca shpjegon se si lindin flluska në birrë, sa formohen në një gotë dhe nëse janë më të mëdha se ato në shampanjë.
A keni menduar ndonjëherë (të paktën kur jeni esëll) sa flluska formohen në një gotë birrë? Gérard Liger-Belair dhe ClaraCilindre nga Université de ReimsChampagne-Ardenne, në Francë, kanë kërkuar dhe kanë gjetur një përgjigje për ju: midis 200,000 dhe 2 milionë.
Shkencëtarët francezë në fakt kanë llogaritur se sa flluska krijohen dhe ngrihen në sipërfaqe duke krijuar shkumën, në 250 mililitra birrë të derdhur në një gotë në temperaturën e servirjes 6 ° C, derisa pija të degazohet.
Studiuesit matën dioksidin e karbonit të pranishëm në birrën e derdhur butësisht nga shishja në gotë. Ky gaz formohet gjatë fermentimit: sheqernat, të pranishme në drithërat nga të cilat përftohet birra, shndërrohen nga veprimi i majave në alkool dhe dioksid karboni (megjithatë, disa birra mund të jenë të gazuara si pije të gazuara). Dioksidi i karbonit mbetet i tretur në lëng, për shkak të presionit të lartë të pranishëm brenda shisheve, kanaçeve ose daulleve, por “lëshohet” pas heqjes së tapës.
Papërsosmëritë dhe zgavrat e padukshme të pranishme në pjesën e brendshme të xhamit (të mëdha disa mikrometra, d.m.th. të mijëtat e mm) funksionojnë si qendra ku dioksidi i karbonit grumbullohet dhe formon flluska që ngrihen në rreshta. Sa më shumë papërsosmëri të ketë në xhami, aq më shumë krijohen flluska. Megjithatë, ka edhe faktorë të tjerë, si lloji i xhamit: nëse ai është i gjatë, formohen flluska më të mëdha, sepse diametri i tyre rritet kur ngrihen në sipërfaqe.
Nuk është hera e parë që shkenca bën këto llogaritje. Më parë, Gérard Liger-Belair kishte numëruar për shembull flluskat që mund të formohen në një gotë me 100 ml shampanjë: rreth një milion. Flluskat në shampanjë kanë mesatarisht një diametër rreth një milimetër, ndërsa ato në birrë arrijnë rreth gjysmë milimetri kur arrijnë në sipërfaqen e filxhanit.