Sa i kushton mjedisit ushqimi që hamë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Prodhimi i ushqimit gjithashtu ndot: një studim britanik llogariti gjurmën ekologjike të mbi 57,000 produkteve ushqimore që blejmë.

Vlerësimi i ndikimit të vërtetë mjedisor të asaj që vendosim në tavolinat tona është padyshim kompleks, veçanërisht pasi deri më tani nuk ka pasur kurrë një indeks të vetëm që do të na lejonte të krahasonim gjurmën ekologjike të ushqimeve të ndryshme që hamë.

KOSTOT MJEDISORE

Problemi u zgjidh nga një ekip studiuesish britanikë, të cilët për herë të parë arritën të zhvillonin një shkallë me të cilën do të matej kostoja mjedisore e çdo ushqimi individual, por edhe e çdo produkti ushqimor që mund të blihet në supermarkete. Me këto të dhëna, studiuesit krijuan një indeks në lidhje me 100 g produkti dhe e aplikuan atë në pothuajse të gjithë asortimentin e një supermarketi të zakonshëm. Studimi është publikuar në PNAS. Michael Clark dhe kolegët e tij në Universitetin e Oksfordit përdorën informacione të disponueshme publikisht për mbi 57,000 ushqime dhe pije që shiten zakonisht në supermarketet e Britani dhe i klasifikuan ato sipas katër parametrave që lidhen me ciklin e tyre të prodhimit: emetimet e gazit serrë, konsumi i tokës, konsumi i ujit dhe eutrofikimi. potencial, dmth sasia e fosfateve të çliruara në ujë ose ajër si pasojë e ciklit të prodhimit. Studiuesit më pas përdorën foodDB, një e dhënë e madhe e zhvilluar nga vetë Universiteti i Oksfordit që mbledh dhe analizon të dhëna për të gjitha produktet ushqimore të tregtuara në 12 supermarkete në Mbretërinë e Bashkuar në baza ditore.

USHQIMI I GJELBËR

Studimi konfirmoi se, në përgjithësi, produktet me bazë drithërat, frutat dhe perimet kanë një ndikim shumë më të ulët mjedisor sesa produktet me bazë mishi, peshku apo produktet e qumështit. Mbi të gjitha, ai zbuloi se ka një larmi të madhe gjurmësh ekologjike edhe për ushqimet që nuk kanë bazë mishi: me pak fjalë, nga pikëpamja e ndikimit mjedisor, jo të gjitha biskotat ose perimet janë të njëjta. Së fundi, ajo që del nga hulumtimi është se si produktet më të gjelbra, dhe ndër këto edhe zëvendësuesit e shumtë të mishit si soja apo tofu, janë edhe ato me profilin më të mirë ushqyes.

Të fundit

Zbulohet shifra, sa lekë u dha FSHF klubeve për lojtarët e rinj?

Për të tretin vit radhazi, Federata Shqiptare e Futbollit zbatoi me sukses programin e incentivimit për futbollistët e moshës...

Durrës/ Bulevardi “Epidamn” kthehet në pedonale, ja si devijohet lëvizja nga 1 korriku

Bulevardi “Epidamn” apo Rruga Tregtare siç e njohin durrsakët do të kthehet në pedonale duke nisur nga pasditja e kësaj të marte.  Nga ora...

Ndezi zjarr në një grumbull mbetjesh në Vlorë, arrestohet 38-vjeçari

Një 38-vjeçar ka rënë në prangat e Policisë në Vlorë, pasi dyshohet se ndezi në mënyrë të përsëritur një grumbull mbetjesh urbane duke ndotur...

Kjo zemëratë e kuptimtë mes Rama and Farage

Nga Frrok Çupi Kjo që po ndodh në dialogun ‘e zemëruar’ mes kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama dhe shkëndijë- dhënësit të Brexit, Nigel Farage, ka kuptim. Nuk...

Marcus Rashford zgjedh kampionatin gjerman, gati shitja për 45 mln euro

Surprizë e madhe në Mynih. Bayern raportohet se ka interes për yllin e Manchester United, Marcus Rashford. Anglezi nuk ka më të ardhme në "Old...

Lajme të tjera

Web TV