Sa i kushton mjedisit ushqimi që hamë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Prodhimi i ushqimit gjithashtu ndot: një studim britanik llogariti gjurmën ekologjike të mbi 57,000 produkteve ushqimore që blejmë.

Vlerësimi i ndikimit të vërtetë mjedisor të asaj që vendosim në tavolinat tona është padyshim kompleks, veçanërisht pasi deri më tani nuk ka pasur kurrë një indeks të vetëm që do të na lejonte të krahasonim gjurmën ekologjike të ushqimeve të ndryshme që hamë.

KOSTOT MJEDISORE

Problemi u zgjidh nga një ekip studiuesish britanikë, të cilët për herë të parë arritën të zhvillonin një shkallë me të cilën do të matej kostoja mjedisore e çdo ushqimi individual, por edhe e çdo produkti ushqimor që mund të blihet në supermarkete. Me këto të dhëna, studiuesit krijuan një indeks në lidhje me 100 g produkti dhe e aplikuan atë në pothuajse të gjithë asortimentin e një supermarketi të zakonshëm. Studimi është publikuar në PNAS. Michael Clark dhe kolegët e tij në Universitetin e Oksfordit përdorën informacione të disponueshme publikisht për mbi 57,000 ushqime dhe pije që shiten zakonisht në supermarketet e Britani dhe i klasifikuan ato sipas katër parametrave që lidhen me ciklin e tyre të prodhimit: emetimet e gazit serrë, konsumi i tokës, konsumi i ujit dhe eutrofikimi. potencial, dmth sasia e fosfateve të çliruara në ujë ose ajër si pasojë e ciklit të prodhimit. Studiuesit më pas përdorën foodDB, një e dhënë e madhe e zhvilluar nga vetë Universiteti i Oksfordit që mbledh dhe analizon të dhëna për të gjitha produktet ushqimore të tregtuara në 12 supermarkete në Mbretërinë e Bashkuar në baza ditore.

USHQIMI I GJELBËR

Studimi konfirmoi se, në përgjithësi, produktet me bazë drithërat, frutat dhe perimet kanë një ndikim shumë më të ulët mjedisor sesa produktet me bazë mishi, peshku apo produktet e qumështit. Mbi të gjitha, ai zbuloi se ka një larmi të madhe gjurmësh ekologjike edhe për ushqimet që nuk kanë bazë mishi: me pak fjalë, nga pikëpamja e ndikimit mjedisor, jo të gjitha biskotat ose perimet janë të njëjta. Së fundi, ajo që del nga hulumtimi është se si produktet më të gjelbra, dhe ndër këto edhe zëvendësuesit e shumtë të mishit si soja apo tofu, janë edhe ato me profilin më të mirë ushqyes.

Të fundit

Lajm i keq për shqiptarët, Komisioni Europian parashikon ç’do ndodhë me ekonominë tonë

Komisioni Europian ka publikuar raportin e pranverës, teksa vlerëson në ngadalësim ekonominë shqiptare. Sipas raportit, ekonomia e Shqipërisë do...

Telefonata nga Tirana futi në sherr Melonin me Macron, cili ishte ky mister?

Kryeministrja italiane Giorgia Meloni ka lëshuar një paralajmërim për "egoizmin" mes udhëheqësve europianë, pasi një përplasje diplomatike e ashpër shpërtheu mes saj dhe presidentit...

Xheneta tregon pse i ka shkruar Gjestit

Pas valës së komenteve dhe thashethemeve që shpërthyen në rrjet pas deklaratës se i kishte shkruar Gjestit, Xheneta ka vendosur të thyejë heshtjen dhe...

Prifti ra nga çatia e kishës në Korçë! DETAJET e fundit për ngjarjen e sotme

Prifti Kristaq Viso, i cili mesditën e sotme u rrëzua nga çatia e Kishës në Korçë është nisur drejt spitalit të Traumës në Tiranë. Burimet...

Çfarë do ndodhë me Berishën? GJKKO kalon për gjykim dosjen “Partizani”

Gjykata e Posaçme ka vendosur të kalojë për gjykim dosjen “Partizani”, ku të akuzuar janë kryetari i PD, Sali Berisha dhe dhëndri i tij,...

Lajme të tjera

Web TV