Sa i kushton mjedisit ushqimi që hamë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Prodhimi i ushqimit gjithashtu ndot: një studim britanik llogariti gjurmën ekologjike të mbi 57,000 produkteve ushqimore që blejmë.

Vlerësimi i ndikimit të vërtetë mjedisor të asaj që vendosim në tavolinat tona është padyshim kompleks, veçanërisht pasi deri më tani nuk ka pasur kurrë një indeks të vetëm që do të na lejonte të krahasonim gjurmën ekologjike të ushqimeve të ndryshme që hamë.

KOSTOT MJEDISORE

Problemi u zgjidh nga një ekip studiuesish britanikë, të cilët për herë të parë arritën të zhvillonin një shkallë me të cilën do të matej kostoja mjedisore e çdo ushqimi individual, por edhe e çdo produkti ushqimor që mund të blihet në supermarkete. Me këto të dhëna, studiuesit krijuan një indeks në lidhje me 100 g produkti dhe e aplikuan atë në pothuajse të gjithë asortimentin e një supermarketi të zakonshëm. Studimi është publikuar në PNAS. Michael Clark dhe kolegët e tij në Universitetin e Oksfordit përdorën informacione të disponueshme publikisht për mbi 57,000 ushqime dhe pije që shiten zakonisht në supermarketet e Britani dhe i klasifikuan ato sipas katër parametrave që lidhen me ciklin e tyre të prodhimit: emetimet e gazit serrë, konsumi i tokës, konsumi i ujit dhe eutrofikimi. potencial, dmth sasia e fosfateve të çliruara në ujë ose ajër si pasojë e ciklit të prodhimit. Studiuesit më pas përdorën foodDB, një e dhënë e madhe e zhvilluar nga vetë Universiteti i Oksfordit që mbledh dhe analizon të dhëna për të gjitha produktet ushqimore të tregtuara në 12 supermarkete në Mbretërinë e Bashkuar në baza ditore.

USHQIMI I GJELBËR

Studimi konfirmoi se, në përgjithësi, produktet me bazë drithërat, frutat dhe perimet kanë një ndikim shumë më të ulët mjedisor sesa produktet me bazë mishi, peshku apo produktet e qumështit. Mbi të gjitha, ai zbuloi se ka një larmi të madhe gjurmësh ekologjike edhe për ushqimet që nuk kanë bazë mishi: me pak fjalë, nga pikëpamja e ndikimit mjedisor, jo të gjitha biskotat ose perimet janë të njëjta. Së fundi, ajo që del nga hulumtimi është se si produktet më të gjelbra, dhe ndër këto edhe zëvendësuesit e shumtë të mishit si soja apo tofu, janë edhe ato me profilin më të mirë ushqyes.

Të fundit

Elbasani nis festimet për Ditën e Verës, një javë e mbushur me ngjyra, muzikë dhe traditë

Kryeqyteti i pranverës ka nisur sot festimet për Ditën e Verës, duke e kthyer qytetin në një skenë të...

Redoni nxjerr blof produksionin e “BBV”, mohon dërgimin e mesazhit për Eglin

Ish-konkurrenti i Big Brother VIP Albania, Redoni ka folur për eksperiencën e tij në shtëpi dhe raportin me Eglin. Ai theksoi se për shkak...

2035, si do të jetë bota pas 10 vitesh?

Bota në vitin 2035, pra në 10 vjet, nuk do të na kënaqë aspak, nëse verifikohen vlerësimet dhe parashikimet e ekspertëve. Me siguri, disa...

Rama jep lajmin e bukur: Në Paris, shesh me emrin dhe bustin e Skënderbeut

Kryeministri Edi Rama ka njoftuar në rrjetet sociale se statujës së Skënderbeut ë ndodhet në shesh po i merren përmasat pasi monumenti i tij...

Hana përballet me babain: Dhe fjalën në mes të rrugës, më fejove për tri ditë

Hane është nënë e katër fëmijëve, por sot është e vetme në mes të rrugës. Ajo ka sjellë në “Shihemi në Gjyq” babain e saj sepse siç...

Lajme të tjera

Web TV