Sekreti ujor i Amerikës së lashtë të Veriut

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

180 milje kanale që kryqëzojnë Phoenix, Arizona, lejojnë miliona njerëz të jetojnë në shkretëtirë. Por shumica e njerëzve nuk e dinë historinë e origjinës së tyre misterioze.

Të kryqëzuar mes Phoenix dhe Arizona janë 180 milje kanale – dy herë më shumë se Venecia dhe Amsterdami së bashku. Si një fenikase vendase, kam kaluar shumë orë duke ecur me biçikletë në brigjet e tyre së bashku me vrapuesit dhe peshkatarët që hedhin grepat. Jam bashkuar me vëzhguesit e kafshëve të egra që shëtisin në kanalin kryesor të Arizonës në një mbrëmje vere për të parë lakuriqët meksikanë me bisht të lirë që bëjnë një eksod masiv fluturues nga streha e tyre. Dhe kam biseduar prej kohësh me banorë, të cilët kujtojnë me dashuri modelimin e skive të ujit nga kompensatë të përbëra, lidhur me një litar rimorkimi me një kamionçinë, duke fluturuar nëpër lagjet e tyre në një spërkatje uji dhe pluhuri.

Kanalet ofrojnë vaditje dhe ujë të pijshëm në të gjithë zonën e metrosë, duke lejuar miliona njerëz të jetojnë në këtë shkretëtirë të pjekur nga dielli. Ato janë një arsye kryesore pse ekziston Phoenix-i, dhe emri i qytetit lë të kuptohet për origjinën e tyre misterioze.

Në vitin 1867, babai themelues i qytetit, Jack Swilling – një kërkues që kishte luftuar në të dy anët e Luftës Civile – qëndroi mbi Luginën e Lumit të Kripur dhe pa mbetjet e kanaleve të ujitjes që strukeshin nëpër peizazh si strija. Ai e kuptoi se shekuj më parë, një shoqëri e kishte kultivuar këtë shkretëtirë. Menjëherë pas kësaj, Swilling filloi të pastronte kanalet e bllokuara nga mbeturinat për të rikthyer bujqësinë në rajon.

Profetizoj se një qytet i ri do të mbijë, si feniks, nga rrënojat dhe hiri i të vjetrës

Tre vjet më vonë, Swilling dhe pionierë të tjerë Anglo u takuan për të shqyrtuar emrat për vendbanimin e tyre. Pretenduesit kryesorë ishin Pumpkinville dhe Stonewall. Për fat të mirë, aventurieri i çuditshëm anglez “Lord” Darrell Duppa propozoi një emër të frymëzuar nga ringjallja e kanaleve. “Një racë e madhe jetonte dikur këtu dhe një racë tjetër e madhe do të banojë këtu në të ardhmen,” mendoi ai. “Unë profetizoj se një qytet i ri do të mbijë, si feniks, nga rrënojat dhe hiri i të vjetrës.”

Ajo shoqëri e madhe ishte Hohokam. Midis viteve 100 dhe 1450 të erës sonë, ata ndërtuan 1000 milje kanale – sistemi më i madh i rrugëve ujore në Amerikën në veri të Perusë. Ky sistem i sofistikuar i ujitjes shfrytëzoi ujin e lumit dhe reshjet e pakta prej shtatë centimetrash vjetore dhe e dërgoi atë në më shumë se 100,000 hektarë tokë bujqësore. Dhe të gjithë e gërmuan me dorë, me gurë dhe shkopinj. “Inxhinieria është fenomenale,” thotë Kathy Henderson, hetuese kryesore në Desert Archaeology, një kompani e menaxhimit dhe kërkimit të burimeve kulturore me bazë në Arizona. “Ne nuk shohim një sekuencë ku ato fillojnë të vogla. Kanalet po ndërtohen në shkallë që nga viti 500 ose 600 [e.s.]. Ata duhet të kenë qenë shumë të përshtatur me mënyrën se si të transportojnë ujin në një distancë të gjatë.”

Inxhinieria është fenomenale… Ata duhet të kenë qenë shumë të përshtatur me mënyrën e transportit të ujit në një distancë të gjatë

Për Gary Huckleberry, gjeolog dhe ndihmës-studiues në Universitetin e Arizonës, Hohokam-i me ujë dhe paraardhësit e tyre janë ende të rëndësishëm sot. “Në jugperëndim, kemi disa çështje serioze për t’u marrë me ujin,” tha ai. “Lumi Kolorado është burimi kryesor i ujit për jugperëndimin dhe është i tejkaluar. Ju keni rritje të popullsisë dhe ndryshime klimatike. Si do ta trajtojmë këtë? Mendoj se ka diçka për të mësuar duke parë shoqëritë e kaluara që menaxhuan ujin për mijëra vjet”.

Amerikanët vendas kanë ndërtuar kanale në Arizona për të paktën 3500 vjet. Arkeologët më të vjetër të rrugëve ujore kanë gjetur datën e 1500 pes dhe kanë devijuar ujin nga lumi Santa Cruz në Tucson. Nëpërmjet provave dhe gabimeve, këta njerëz të lashtë të lumenjve grumbulluan njohuri që u përcollën brez pas brezi, vëren Huckleberry. “Pra, në kohën kur arrini në Hohokam, ata ishin inxhinierë të aftë hidraulikë.” Sot, lumi i Kripur i bllokuar është kryesisht i thatë në Phoenix. Por vizitoni periferinë verilindore të qytetit – ku kajakerët kalojnë Salt përtej maleve të Sienës, pyjeve të pambukut dhe kuajve të egër që spërkasin përgjatë bregut – dhe mund të ndjeni mundësitë që përshëndetën Hohokam kur ata migruan këtu nga Arizona jugore. Shkretëtira Sonoran është shkretëtira më biodiversale në botë. Ajo siguronte mjaft bimë dhe kafshë, përveç të korrave kryesore të Hohokam-it të misrit, kungujve, fasuleve dhe pambukut.

Për shkak se Hohokam nuk kishte kafshë tërheqëse, ata gdhendën kanalet me dorë duke përdorur shata prej guri të prerë. Me këto mjete të thjeshta, krijuan një pjerrësi të saktë të zbritjes prej 0,3 deri në 0,5 m çdo 1,6 km. Në zemër të sistemit, lumi Salt, kanalet filluan të bëhen më të mëdha – më shumë se 25 m të gjera në disa vende. Më pas ato dobësoheshin ndërsa degëzoheshin në kanale dhe brazda anësore, si arteriet ujore dhe kapilarët që shkruhen të mëdhenj. Këto veçori të projektimit ndihmuan në mbajtjen e rrjedhës në një ritëm të qëndrueshëm duke minimizuar llumëzimin dhe erozionin.

Lexo edhe :  Horoskopi i ditës së martë, 28 Mars 2023

Ndërsa Hohokam-i zgjeroi rrjetin e tyre, ata duhej të luftonin me topografinë komplekse të zonës. Vargmalet e shumta malore ngrihen përreth dhe përmes metrosë Phoenix, duke e bërë atë, për mendjen time, qytetin e madh më të mirë në botë për ecje. Por është një sfidë për inxhinierët hidraulikë, veçanërisht pasi musonët epikë të verës derdhin shi që vërshon përgjatë sipërfaqeve të forta shkëmbore. Përmbytjet do të kishin shpërthyer rregullisht portat hyrëse dhe do të kishin mbushur kanalet me sediment, që do të thoshte se Hohokam vazhdimisht riparonte, pastronte dhe devijonte kanalet. Kjo kërkonte një shoqëri shumë të koordinuar.

“Kjo kërkon bashkëpunim, sepse të gjithë përdoruesit e ujit nga ai kanal duhet të bien dakord jo vetëm për ta ndërtuar, por edhe për ta mirëmbajtur”, tha Henderson. “Një aleancë përdoruesish do të duhej të pajtohej me disa kushte për të mbajtur të gjithë sistemin në funksion.” Për shembull, shpjegoi ajo, jo të gjithë fermerët mund të hapnin portat për në arat e tyre në të njëjtën kohë, sepse disa njerëz më poshtë linjës nuk do të merrnin ujë. Pra, Hohokam u angazhua për ndarjen e ujit dhe vendosi orare. “Kjo çoi në zhvillimin e të drejtave të ujit,” shtoi ajo.

Deri në shekullin e 13-të, rreth 50,000 njerëz Hohokam jetonin në fshatra që ishin vendosur rregullisht përgjatë sistemit të kanaleve. Kjo sugjeron për arkeologët se uji dhe toka vaditëse u shpërnda në mënyrë të drejtë midis komunitetit. Gjatë shekujve, sistemi i kanaleve u riorganizua shumë herë, por struktura e tij thelbësore mbeti e njëjtë. Megjithatë, pas vitit 1300, shoqëria dhe kanalet filluan të zvogëlohen, dhe deri në vitin 1450 popullsia ishte zhytur. Askush nuk e di pse. Klima mund të ketë luajtur një rol, por nuk ka dëshmi të ngjarjeve veçanërisht intensive klimatike në atë kohë. Dhe megjithëse disa kultura të bazuara në ujitje janë përballur me kripëzimin e tokave të tyre, dëshmitë tregojnë se Hohokam mirë menaxhoi grumbullimin e kripës. Ndërsa arkeologët dikur besonin se popullsia Hohokam u shemb pas një katastrofe, teknikat e përmirësuara tani tregojnë për një rënie shumë graduale, e cila rezulton nga një kombinim i ndërlikuar i bashkimit të komunitetit, përmbytjeve, llumrave, reduktimit të burimeve ushqimore të egra dhe konfliktit.

Megjithatë, thotë Huckleberry, ka shumë për të mësuar nga Hohokam dhe paraardhësit e tyre, të cilët përdorën ujitjen e kanaleve për 3000 vjet. “Ky, për mua, është përkufizimi i qëndrueshmërisë,” tha ai. “Ata mësuan se si të kultivojnë në mënyrë të qëndrueshme, të menaxhojnë ujin, të mos shkatërrojnë tokat e tyre në një mënyrë që është e lavdërueshme dhe mund të na japë njohuri se si mund të përballemi me gjendjen aktuale. Mendoj se një nga mësimet kryesore është se ju nuk doni t’i vendosni të gjitha vezët tuaja në një shportë; ju planifikoni për më të keqen dhe diversifikoni strategjitë tuaja.”

Hohokamët mund të ketë ndaluar së menaxhuari sistemin e tyre të kanaleve, por ata nuk u zhdukën. Historia e tyre vazhdon me pasardhësit e tyre, Akimel O’odham (“Njerëzit e lumenjve”) dhe Tohono O’odham (“Njerëzit e shkretëtirës”), të cilët jetojnë sot në Arizonën qendrore dhe jugore. Trashëgimia e tyre jeton gjithashtu në kanalet moderne të qytetit, shumë prej të cilave u ndërtuan duke rigjurmuar punën e dorës së Hohokamëve. Kanali i Madh tani po ngrihet si pjesë e një projekti për të lidhur periferitë lindore dhe perëndimore të Phoenix në një shteg të vazhdueshëm me shumë përdorime. “Sot ne po integrojmë kanalet në komunitetet tona për të përmirësuar aksesin në lagje, për të shtuar hapësira të reja të artit publik dhe për të kontribuar në një Phoenix më të shëndetshëm duke i prezantuar ato si një komoditet rekreativ,” njoftoi kryebashkiaku i Phoenix Kate Gallego në 2020.

Trashëgimia e Hohokam ruhet gjithashtu në një nga fshatrat e tyre, Pueblo Grande, një muze dhe park arkeologjik ku vizitorët mund të shohin fusha ballore, një tumë me platformë (shtëpi ceremoniale) dhe shtëpi të rikrijuara prej qerpiçi. Alpinistët mund të kërkojnë për petroglifet Hohokam të kojotave, deleve malore dhe spiraleve përgjatë shtigjeve të Ruajtjes së Maleve të Jugut dhe Ruajtjes së Petroglifeve të Luginës së Drerit. Dhe udhëtarët mund të përdorin aplikacionin A Deeper Map për të rrëshqitur djathtas në një hartë moderne të Phoenix dhe për të zbuluar risitë Hohokam të fshehura nën këmbët e tyre. Por ndoshta një nga trashëgimitë më të rëndësishme të Hohokam-it është më pak e prekshme: ideja se është e mundur – nëpërmjet bashkëpunimit, angazhimit dhe njohurive të përbashkëta – të jetosh në mënyrë të qëndrueshme në këtë shkretëtirë të pjekur nga dielli.

*Ancient Engineering Marvels është një seri udhëtimesh në BBC që merr frymëzim nga ide unike arkitekturore, të ndërtuara nga qytetërimet dhe kulturat e kaluara në të gjithë planetin.

Burimi:bbc.com/ Përgatiti për botim: L.Veizi

Të fundit

Shqipëria,14 vjet në NATO/ Begaj: Krenarë që jemi pjesë e aleancës më të fuqishme në botë

Presidenti i vendit Bajram Begaj, ka reaguar në rrjetet sociale për 14 vjetorin e anëtarësimit të Shqipërisë në NATO. Ai...

Vranësira dhe reshje shiu, si pritet të jetë moti gjatë ditës sot

Ditën e sotme, i gjithë vendi do të jetë në mbizotërimin e vranësirave dhe reshjeve të shiut. Gjatë mesditës dhe pasdites, intensiteti i reshjeve do...

Kursi i këmbimit, 1 prill 2023/ Sa shiten dhe blihen sot monedhat e huaja

Sot më 1 prill 2023, dollari amerikan blihet me 104 lekë dhe shitet me 105 lekë. Euro blihet me 112.9 lekë dhe shitet 113.6 lekë. Paundi...

1 Prill 1948 – Gjermania Lindore/ Sovjetikët ndalojnë qarkullimin e trenave ushtarakë

Trupat sovjetike, ndalojnë kalimin e trenave ushtarakë amerikanë dhe britanikë në zonën e tyre të pushtimit në Gjermani, duke kërkuar nga aleatët e luftës...

5 kuriozitete që (ndoshta) nuk i dini për festën e 1 prillit

Nga truket e Google deri tek ato të yjeve të rock-ut, duke kaluar nëpër shakatë e BBC-së: pesë kuriozitete që (ndoshta) nuk i dini...

Lajme të tjera

Web TV