Ka persona që e konsumojnë qumështin në çdo vakt, sikurse ka edhe të tjerë që mundohen ta shmangin plotësisht ose nuk e preferojnë si shije.
Ka disa studime që tregojnë se qumështi mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin. Njerëzit nuk duhet të pinë qumështin e kafshëve, veçanërisht pas moshës së ushqyerjes me gji (pas foshnjërisë).
Trupi i njeriut zakonisht fillon të humbasë aftësinë e tij për të tretur laktozën pas foshnjërisë në një proces të njohur si malabsorbimi i laktozës.
Në fakt, studiuesit vlerësojnë se rreth 68% e popullsisë së botës përjeton këtë keqpërthithje, që shpesh çon në një nivel të caktuar të intolerancës ndaj laktozës. Studimet kanë treguar se qumështi është i lidhur me një sërë kanceresh dhe sëmundjesh të tjera, si kanceri i gjirit, i vezoreve dhe i prostatës.
Yndyrat e ngopura në qumësht dhe produkte të tjera të qumështit janë gjithashtu burimi numër një i yndyrave të ngopura në SHBA, i cili kontribuon në sëmundjet e zemrës, diabetin e tipit 2 dhe sëmundjen e Alzhaimerit.
Shumë njerëz shqetësohen edhe për efektet shëndetësore të hormoneve në qumësht sepse ky produkt nuk mund të prodhohet pa hormone.
Ky është realiteti biologjik për njerëzit, dhitë dhe çdo kafshë tjetër në gji.
Hormonet e tipit të shtatzënisë, si estrogjeni, duhet të jenë të pranishme që një gjitar të prodhojë qumësht. Lopët nuk janë makina qumështi, ato nuk mund të laktojnë vazhdimisht pa asnjë stimulim.
Ato ose duhet të ngopen, zakonisht nëpërmjet inseminimit artificial, ose duhet t’u jepen hormone. Për më tepër, lopët duhet të durojnë kushtet e ngushta, shpesh të dhimbshme të fermave të qumështit.
Lajmi i mirë është se ka shumë zëvendësime për qumështin. Qumështi i tërshërës dhe qumështi i sojës janë zëvendësues të shkëlqyer.
Megjithëse alternativat kanë të metat e tyre, përfitimet e tyre tejkalojnë aspektet negative – ndryshe nga qumështi i lopës.