Ankth dhe depresion, si ndikojnë patatet e skuqura në shëndetin tuaj

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Pas studimeve të shumta që zbuluan se ushqimi i skuqur shkakton obezitet dhe probleme të tjera të shumta fizike, kërkimet e reja kanë vendosur një lidhje midis konsumit të ushqimit të skuqur dhe mbi të gjitha patateve, me një rrezik më të lartë të ankthit dhe depresionit, shkruan CNN.

Një ekip hulumtues nga Hangzhou, Kinë, ka zbuluar se konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të skuqura, veçanërisht patateve të skuqura, lidhet me një rrezik 12 për qind më të lartë të ankthit dhe një rrezik prej 7 për qind më të lartë të depresionit sesa njerëzit që nuk i konsumojnë këto ushqime të skuqura.

Kjo lidhje është më e theksuar mes të rinjve dhe konsumatorëve më të rinj.

Ushqimi i skuqur është një faktor i njohur rreziku për obezitetin, presionin e lartë të gjakut dhe pasoja të tjera shëndetësore.

Këto rezultate “i hapin rrugën rëndësisë së shëndetit mendor të reduktimit të konsumit të ushqimit të skuqur”, sipas një artikulli të botuar të hënën në revistën PNAS.

Sidoqoftë, ekspertët që e studiojnë dietën thanë se rezultatet janë preliminare dhe nuk është domosdoshmërisht e qartë nëse ushqimet e skuqura shkaktojnë probleme të shëndetit mendor ose nëse njerëzit me simptoma depresioni ose ankthi kanë kaluar në ushqime të skuqura.

Studimi ka përfshirë 140,728 njerëz përgjatë 11 viteve. Pas përjashtimit të pjesëmarrësve të diagnostikuar me depresion në dy vitet e para, gjithsej 8,294 raste ankthi dhe 12,735 raste depresioni u gjetën në mesin e atyre që konsumuan ushqime të skuqura, ndërsa patatet e skuqura në veçanti u zbuluan se kishin një rrezik 2 për qind më të lartë të depresionit në krahasim me mishin e bardhë të skuqur.

Lexo edhe :  Implanti i parë në tru dhe shpinë/ Mundësi për pacientët e paralizuar për të ecur sërish

Studimi zbuloi gjithashtu se pjesëmarrësit që kishin konsumuar rregullisht më shumë se një porcion ushqimi të skuqur prireshin të ishin burra më të rinj.

“Përbërësi njerëzor i këtij studimi mund të tregojë saktësisht se çfarë nënkupton: se konsumimi më i lartë e ushqimeve të skuqura rrit rrezikun e ankthit/depresivit”, thotë Dr. David Katz, specialist i mjekësisë së stilit të jetesës, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

“Sidoqoftë, rruga shkakësore mund të shkojë në drejtim të kundërt: njerëzit me ankth/depresioni po u kthehen gjithnjë e më shumë “ushqimeve të rehatshme” për njëfarë lehtësimi”, shtoi Katz, themelues i True Health Initiative (Iniciativës së Shëndetit të Vërtetë).

Ata me simptoma bazike të ankthit dhe depresionit mund t’i kthehen ushqimeve të rehatshme si një mënyrë vetë-mjekimi, thotë ai. Ushqimi i padëshiruar dhe ushqimi i dobët mund të ndikojnë negativisht në humor dhe ta përkeqësojnë gjendjen, siç është gjetur në studimimin e lartcekur.

Të fundit

Fasulet, patatet dhe mishi i pulës, rritjen më të fortë të çmimeve më 2024

Një listë e detajuar me 44 artikuj të shportës, ku dominojnë ushqimet, tregon se ndërmjet janarit 2024 dhe atij...

Stop kapsllëkut përgjithmonë! Si të pastroni zorrën brenda 24 orëve

Kapsllëku kronik tek të moshuarit, çfarë i lehtëson nga natyra? / Ja trajtimi më i thjeshtë natyral nga Ylli Merja Kapsllëku kronik është një problem...

Ekskluzive/ Në pritje të fillimit të Koferencës së 4-t në Luxemburg

Monada Mehmetaj ekzskluzive per Fjala.al Konferenca e katërt ndërqeveritare mes Shqipërisë dhe Bashkimit Evropian mbahet sot në Luksemburg. Sot do të çelet zyrtarisht grupkapitulli 2 për...

Katy Perry dhe shoqet e saj kthehen në Tokë pas fluturimit të tyre me raketë në hapësirë

Një grup prej gjashtë grash, duke përfshirë këngëtaren Katy Perry dhe partneren e Jeff Bezos, Lori Sanchez, shijuan disa minuta pa gravitet gjatë një...

Shenjat që tregojnë se trupit i duhet të pushojë dhe çlodhet

Pavarësisht dëshirës, energjisë, mundësive dhe motivimit për të punuar e për t’u përballur me sfidat e përditshmërisë, trupi ka nevojë për kohën e duhur...

Lajme të tjera

Web TV