Inxhinieria Sociale/ Kërcënimet për mashtrimet financiare dhe krimet kibernetike

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Inxhinieria sociale është një teknikë e manipulimit psikologjik që përdoret për të marrë informacion ose akses të paautorizuar. “Sulmuesit”/hakerët, përfitojnë nga tendenca e natyrshme e njerëzve për t’u mbështetur në besim dhe mirësjellje në mënyrë që t’i bindin ata të japin informacione sensitive ose të kryejnë veprime keqdashëse.
Kjo teknikë mund të ndodhë në kontekste të ndryshme, të tilla si përmes emaileve mashtruese, telefonatave ose mesazheve me tekst dhe në shumë drejtime të tjera. Praktika e inxhinierisë sociale është bërë gjithnjë e më popullore vitet e fundit, falë ndërlidhjes në rritje të njerëzve përmes teknologjive dixhitale.
Në këtë artikull do të eksplorojmë fenomenin e inxhinierisë sociale në tërësinë e tij, duke analizuar historinë e tij, teknikat, faktorin psikologjik, deri te problemi i privatësisë si dhe duke eksploruar tendencat e reja.

Historia e inxhinierisë sociale: evolucioni dhe zhvillimi i saj
Inxhinieria sociale është një teknikë e manipulimit psikologjik për të marrë informacion ose akses të paautorizuar. Ajo ka një histori të gjatë që daton disa shekuj më parë. Fillimisht, inxhinieria sociale u përdor kryesisht për qëllime ushtarake, të tilla si, për të depërtuar në një kështjellë armike ose për të marrë informacion konfidencial duke marrë në pyetje të burgosurit.
Me ardhjen e epokës dixhitale, inxhinieria sociale ka gjetur një dimension të ri. Sulmuesit kanë filluar të përdorin teknika të manipulimit psikologjik përmes teknologjisë, të tilla si dërgimi i emaileve mashtruese ose krijimi i faqeve të internetit të rreme për të fituar akses në sistemet ose rrjetet e mbrojtura.
Në vitet 1990, inxhinieria sociale filloi të përdoret gjithashtu për qëllime financiare, me rritjen e krimeve kibernetike si klonimi i kartave të kreditit ose vjedhja e identitetit. Sulmuesit përdorën teknika të inxhinierisë sociale si phishing ose pretekst për të marrë informacion personal ose financiar nga viktimat.
Me kalimin e kohës, sulmuesit kanë zhvilluar teknika gjithnjë e më të sofistikuara të inxhinierisë sociale, veçanërisht në këtë periudhë duke përdorur inteligjencën artificiale dhe automatizimin për të rritur efektivitetin e sulmeve të tyre. Për shembull, sulmuesit mund të përdorin chatbot për të ndërvepruar me viktimat dhe për t’i detyruar ata të japin informacion personal ose të klikojnë në lidhje me qëllim mashtrimin e tyre.
Sot, inxhinieria sociale vazhdon të evoluojë me shpejtësi dhe të përshtatet me teknologjitë e reja dhe mënyrat e reja të komunikimit. Sulmuesit mund të përdorin media sociale, pajisje celulare ose aplikacione për të kontaktuar viktimat dhe për t’i bindur ata të japin informacione të ndjeshme.

Llojet e inxhinierisë sociale: phishing, pretekst, karrem dhe teknika të tjera
Ekzistojnë disa teknika të përdorura nga sulmuesit për të kryer sulme të inxhinierisë sociale, duke përfshirë phishing, pretekst, karrem dhe shumë të tjera.
Phishing është një nga teknikat më të zakonshme të inxhinierisë sociale. Sulmuesit dërgojnë emaile mashtruese që duket se vijnë nga një burim legjitim, si një bankë ose biznes, për t’i detyruar njerëzit të japin informacion personal ose të klikojnë në një lidhje që çon në një faqe interneti mashtruese. Phishing mund të kryhet edhe përmes mediave sociale, ku sulmuesit përpiqen t’i bëjnë njerëzit të klikojnë një lidhje ose të shkarkojnë një skedar për të fituar akses të paautorizuar në një sistem ose rrjet.
Preteksti, përfshin përdorimin e informacionit të rremë ose të manipuluar për të bindur njerëzit që të japin informacione personale ose të ndjeshme. Sulmuesit pretendojnë të jenë dikush tjetër, si një përfaqësues banke ose kompanie, për të marrë informacione të tilla si numrat e kartave të kreditit ose fjalëkalimet. Kjo teknikë mund të përdoret gjithashtu për të fituar akses në informacione konfidenciale, siç janë të dhënat personale të punonjësve të një kompanie.
Provokimi, nga ana tjetër, përfshin ofrimin e një nxitjeje për të fituar akses të paautorizuar në një sistem ose rrjet. Për shembull, sulmuesit mund të lënë një disk USB ose CD që përmban informacione mashtruese joshëse në një vend publik ose brenda një ndërtese kompanie. Nëse një person gjen pajisjen dhe e fut atë në kompjuterin e tij, sulmuesit mund të fitojnë akses në sistem dhe më pas të kenë akses në rrjetin e kompanisë.
Ka edhe teknika të tjera të inxhinierisë sociale, të tilla si sulmet quid pro quo, ku sulmuesit ofrojnë diçka në këmbim të informacionit delikat, tailgating, ku sulmuesit hyjnë fshehurazi në një ndërtesë ose zonë të sigurt duke pretenduar se janë një punonjës ose një vizitor i autorizuar, dhe watering hole, ku sulmuesit krijon një faqe interneti të rreme për të joshur viktimat dhe për të marrë informacione të ndjeshme.
Në thelb, nuk ka asnjë kufi për kreativitetin dhe zgjuarsinë e kriminelëve kibernetikë për të shfrytëzuar dobësitë njerëzore dhe për t’i lejuar ata të aksesojnë një sistem ose informacion të mbrojtur.

Psikologjia e inxhinierisë sociale: mekanizmat psikologjikë që qëndrojnë në themel të kurtheve kibernetike.
Inxhinieria sociale shfrytëzon disa mekanizma psikologjikë për të bindur viktimat të kryejnë veprime të padëshiruara. Disa nga këta mekanizma psikologjikë janë:
Frika: Njerëzit priren të reagojnë fuqishëm ndaj frikës. Sulmuesit mund ta shfrytëzojnë këtë mekanizëm duke krijuar një ndjenjë frike ose kërcënimi, për shembull duke pretenduar se llogaria e viktimës është komprometuar ose se të dhënat e tyre personale janë vjedhur, për të bindur viktimat të ndërmarrin veprime të padëshiruara.
Besimi: Njerëzit priren t’u besojnë atyre që janë të ngjashëm me ta ose me të cilët ndajnë interesa të përbashkëta. Sulmuesit mund ta shfrytëzojnë këtë mekanizëm duke krijuar profile të rreme ose duke përdorur informacione personale ose interesa të përbashkëta për të krijuar një ndjenjë besimi me viktimat dhe për t’i bindur ato të japin informacione sensitive;
Mungesa: Njerëzit priren t’u japin një vlerë më të madhe gjërave që janë të rralla ose të vështira për t’u marrë. Sulmuesit mund ta shfrytëzojnë këtë mekanizëm duke krijuar një ndjenjë të urgjencës ose mungesës, për shembull duke pretenduar se oferta është e kufizuar në kohë ose se kanë mbetur vetëm disa vende, ose disa minuta për të fituar diçka, dhe më pas të bindin viktimat të ndërmarrin veprime;
Autoriteti: Njerëzit priren të ndjekin drejtimin e një personi ose marke që ka autoritet publik. Sulmuesit mund ta shfrytëzojnë këtë mekanizëm duke krijuar autoritete të rreme, si përfaqësues të kompanive të rreme ose agjentë qeveritarë, për të bindur viktimat të japin informacion ose të klikojnë në lidhje me qëllim mashtrimi;
Reciprociteti: Njerëzit priren të përgjigjen pozitivisht ndaj atyre që ofrojnë diçka në këmbim. Sulmuesit mund ta shfrytëzojnë këtë mekanizëm duke ofruar diçka në këmbim, për shembull duke premtuar çmime ose shpërblime, për të bindur viktimat të japin informacion ose të kryejnë veprime të padëshiruara.
Inxhinieria sociale shfrytëzon mekanizmat psikologjikë për të manipuluar viktimat dhe për t’i bindur ato të kryejnë veprime të padëshiruara. Njohja e këtyre mekanizmave është thelbësore për të parandaluar sulmet e inxhinierisë sociale dhe për të mbrojtur veten dhe kompaninë tuaj.

Shembuj të inxhinierisë sociale: Raste reale të sulmeve të inxhinierisë sociale
Rastet e inxhinierisë sociale janë gjithnjë e më të zakonshme dhe të përhapura, duke prekur si përdoruesit individualë ashtu edhe kompanitë e mëdha. Këtu janë disa shembuj të sulmeve të inxhinierisë sociale që kanë pasur një ndikim të rëndësishëm:
Spear phishing: Ky është një nga llojet më të zakonshme të inxhinierisë sociale. Në këtë sulm, hakerët dërgojnë email mashtrues ose mesazhe me tekst që duket se vijnë nga burime të besuara për të mashtruar viktimat që të klikojnë lidhje me qëllim mashtrues ose të japin informacion personal. Një rast i famshëm i spear phishing ishte sulmi ndaj fushatës zgjedhore të Hillary Clinton në 2016, në të cilin hakerët rusë u dërguan emaile phishing punonjësve të fushatës;
Preteksti: Sulmet e pretekstit përfshijnë përdorimin e informacionit të rremë për të marrë informacione personale. Për shembull, një sulmues mund të telefonojë një person që paraqitet si përfaqësues i bankës dhe të kërkojë informacion për kartën e kreditit ose llogarinë/aplikacionin e kontrollit. Një rast i njohur i një sulmi të fshehtë ishte në kompaninë energjetike Duke Energy, ku hakerët përdorën informacione të rreme për të fituar akses në të dhënat e klientëve;
Baiting: Ky lloj sulmi konsiston në ofrimin e një shpërblimi ose çmimi për të joshur viktimat që të klikojnë në lidhje me qëllim mashtrimi ose të ofrojnë informacione personale. Për shembull, një sulmues/ haker mund të dërgojë një email mashtrues duke ofruar një çmim për plotësimin e një sondazhi ose hyrjen në një konkurs. Një rast i njohur i një “sulmi me karrem” ishte rasti i Sony Pictures, ku hakerët ofruan një kopje të filmit “Intervista” si karrem për të fituar akses në të dhënat e kompanisë;
Phishing në mediat sociale: Ky lloj sulmi përdor mediat sociale, si Facebook ose Twitter, për të përhapur mesazhe mashtruese ose për të marrë informacione personale. Për shembull, një sulmues mund të krijojë një profil të rremë në Facebook dhe t’u dërgojë mesazhe private viktimave duke kërkuar informacione personale ose duke ofruar produkte ose shërbime.
Këto janë vetëm disa shembuj të sulmeve të inxhinierisë sociale, por ka shumë teknika të tjera që sulmuesit përdorin për të manipuluar viktimat.

Si të mbroheni nga inxhinieria sociale: parandalimi dhe kundërmasat
Inxhinieria sociale është një armë e fuqishme në duart e hakerëve, por ka disa kundërmasa që njerëzit dhe bizneset mund të marrin për të mbrojtur veten nga këto sulme.
Këtu janë disa masa paraprake që duhen marrë për t’u mbrojtur kundër inxhinierisë sociale:
Trajnimi i stafit: Trajnimi i stafit është një element thelbësor në parandalimin e inxhinierisë sociale. Punonjësit duhet të edukohen për rreziqet e inxhinierisë sociale dhe si të identifikojnë dhe parandalojnë sulmet. Trajnimi duhet të përfshijë sulme të simuluara të inxhinierisë sociale në mënyrë që punonjësit të mund të fitojnë përvojë praktike në parandalimin e sulmeve të tilla;
Autentifikimi me dy faktorë: Autentifikimi me dy faktorë shton një shtresë shtesë sigurie në fjalëkalimin standard. Në praktikë, do të thotë që për të hyrë në një llogari, përdoruesi duhet të vendosë jo vetëm fjalëkalimin, por edhe një kod të gjeneruar në kohë reale nga një aplikacion në telefonin e tij. Kjo e bën shumë më të vështirë për sulmuesit qasjen në llogari edhe nëse e dinë fjalëkalimin;
Kriptimi i të dhënave: Kriptimi i të dhënave është një mënyrë efektive për të mbrojtur informacionin konfidencial nga sulmet e inxhinierisë sociale. Kriptimi i bën të dhënat të palexueshme për këdo që nuk ka çelësin për t’i deshifruar;
Monitorimi i vazhdueshëm: Monitorimi i vazhdueshëm i rrjetit dhe sistemeve tuaja është një tjetër kundërmasë efektive kundër inxhinierisë sociale. Kjo ju lejon të identifikoni menjëherë çdo aktivitet të dyshimtë dhe të ndërmerrni veprimet e duhura për të parandaluar çdo dëm.
Këto janë vetëm disa nga kundërmasat që mund të merren për t’u mbrojtur kundër inxhinierisë sociale. Megjithatë, ndërgjegjësimi dhe maturia mbeten armët më efektive në luftën kundër sulmeve të inxhinierisë sociale. Ne duhet të jemi gjithmonë vigjilentë dhe të mos e lëshojmë kurrë vigjilencën tonë.

Lexo edhe :  40 mijë banesa bosh në Tiranë, taksa nuk i "vret" pronarët

Inxhinieria sociale dhe siguria e informacionit: implikimet për sigurinë e informacionit
Inxhinieria sociale është bërë një kërcënim gjithnjë e më serioz për sigurinë kibernetike. Sulmuesit përdorin teknika të sofistikuara të manipulimit psikologjik për të mashtruar njerëzit që të veprojnë në mënyrë të gabuar ose të zbulojnë informacione konfidenciale. Kjo do të thotë që edhe nëse një rrjet ose sistemi ka qenë i mbrojtur mirë, hakerët mund të kenë ende akses nëse janë në gjendje të manipulojnë përdoruesit.
Ka disa implikime të sigurisë kibernetike të inxhinierisë sociale. Një nga këto është rritja e cënueshmërisë së përdoruesve. Sulmuesit mund të përdorin inxhinierinë sociale për të mashtruar përdoruesit që të klikojnë lidhje me qëllim mashtrimi, të hapin “mesazhet infektuese” ose të zbulojnë kredencialet e tyre të hyrjes në sistem. Kjo mund t’i lejojë sulmuesit të kenë akses në informacione të ndjeshme ose të komprometojnë rrjete të tëra.
Për më tepër, inxhinieria sociale mund ta bëjë të padobishme edhe teknologjinë më të avancuar të sigurisë kibernetike. Kompanitë mund të kenë implementuar sisteme të avancuara sigurie si “mure zjarri”, antivirus dhe enkriptim të të dhënave, por nëse sulmuesit janë në gjendje të manipulojnë përdoruesit, ata mund t’i anashkalojnë këto sisteme. Për shembull, hakerët mund të përdorin pretekstin për të hyrë në një sistem të sigurt, ose të përdorin phishing për të marrë kredencialet e hyrjes së një administratori të sistemit.
Një tjetër implikim për sigurinë kibernetike është nevoja për një qasje holistike ndaj sigurisë. Kompanitë, para së gjithash, duhet të miratojnë një sërë masash sigurie, siç thamë, trajnimin e stafit, por edhe përditësimin e softuerit dhe monitorimin e vazhdueshëm të rrjetit. Përveç kësaj, ata duhet t’i kushtojnë vëmendje sigurisë fizike, të tilla si kontrolli i aksesit në ambiente dhe shkatërrimi i sigurt i dokumenteve të ndjeshme.
Së fundi, implikimet e sigurisë kibernetike të inxhinierisë sociale nënvizojnë rëndësinë e ndërgjegjësimit dhe trajnimit të stafit. Përdoruesit duhet të edukohen për rreziqet e inxhinierisë sociale dhe si të identifikojnë dhe parandalojnë sulmet. Për më tepër, kompanitë duhet të zbatojnë një kulturë sigurie në të cilën siguria kibernetike është një prioritet për të gjithë, jo vetëm për menaxherët e sigurisë kibernetike.

Inxhinieria sociale dhe privatësia: rreziqe për privatësinë e njerëzve
Inxhinieria sociale jo vetëm që përbën një kërcënim për sigurinë kibernetike, por edhe për privatësinë e njerëzve. Në fakt, shumë nga teknikat e përdorura nga sulmuesit synojnë të mbledhin informacion personal dhe konfidencial në mënyrë që ta përdorin atë për qëllime të paligjshme.
Për shembull, një teknikë e zakonshme e përdorur në inxhinierinë sociale është mashtrimi. Sulmuesit mund të përdorin teknika të ndryshme mashtrimi për t’i bërë njerëzit të ndajnë informacione personale, si emri, mbiemri, data e lindjes, adresa e emailit dhe fjalëkalimi. Ky informacion mund të përdoret për të hyrë në llogaritë në internet, për të vjedhur identitete ose për të kryer mashtrime.
Për më tepër, sulmuesit mund të përdorin informacionin e mbledhur përmes inxhinierisë sociale për të sulmuar drejtpërdrejt privatësinë e njerëzve. Për shembull, ata mund të përdorin informacionin që mbledhin për të shantazhuar ose frikësuar njerëzit, për të shpërndarë informacion konfidencial ose kompromentues ose për të vjedhur informacione të ndjeshme.
Për të mbrojtur privatësinë tuaj nga inxhinieria sociale, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për teknikat e përdorura nga sulmuesit dhe të merrni masat e duhura të sigurisë. Për shembull, duhet të shmangni dhënien e informacionit personal faqeve të internetit ose njerëzve të panjohur, të përdorni fjalëkalime komplekse dhe unike për çdo llogari në internet dhe të monitoroni rregullisht llogaritë tuaja për aktivitete të dyshimta. Për më tepër, është e rëndësishme të edukoni veten dhe të tjerët për sigurinë kibernetike dhe parandalimin e inxhinierisë sociale.

Inxhinieria sociale dhe mediat sociale: Përdorimi i mediave sociale për të kryer sulme
Mediat sociale janë bërë një burim i rëndësishëm informacioni për sulmuesit që përdorin inxhinierinë sociale. Në të vërtetë, informacioni që njerëzit ndajnë në mediat sociale mund të përdoret nga sulmuesit për të krijuar një profil të plotë të jetës dhe zakoneve të tyre, duke lehtësuar kështu detyrën e tyre në kryerjen e sulmeve të inxhinierisë sociale.
Sulmuesit mund të përdorin mediat sociale për të monitoruar aktivitetet e njerëzve, për të identifikuar marrëdhëniet e tyre, interesat, hobi dhe më shumë. Ky informacion mund të përdoret për të krijuar mesazhe të personalizuara, për të bindur njerëzit të klikojnë në lidhje me qëllim mashtrimi ose të ndajnë informacione personale.
Për më tepër, sulmuesit mund të krijojnë llogari të rreme në mediat sociale, të imitojnë miq ose të njohur dhe të përpiqen t’i bëjnë njerëzit të ndajnë informacione personale ose të klikojnë në lidhje me qëllim mashtrimi. Kjo teknikë njihet si “shpear phishing” dhe është veçanërisht e rrezikshme sepse sulmuesit krijojnë mesazhe të personalizuara që duket se vijnë nga burime të besueshme.
Për të mbrojtur veten nga inxhinieria sociale në mediat sociale, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se çfarë informacioni ndani dhe me kë. Është e rëndësishme të vendosni saktë cilësimet e privatësisë në llogaritë tuaja sociale, të shmangni ndarjen e informacionit personal si vendndodhjen ose adresën dhe të mos pranoni kërkesa për miq ose ndjekës nga njerëz të panjohur ose të dyshimtë. Për më tepër, është e rëndësishme të edukoni veten dhe të tjerët për sigurinë kibernetike të mediave sociale dhe rëndësinë e mbajtjes private të informacionit personal.

E ardhmja e inxhinierisë sociale: tendencat e ardhshme dhe zhvillimet e pritshme
Inxhinieria sociale është bërë një kërcënim gjithnjë e më i rëndësishëm në botën e sigurisë së informacionit dhe evolucioni i tij është i destinuar të vazhdojë në të ardhmen. Ka disa tendenca dhe zhvillime që pritet të ndikojnë në të ardhmen e inxhinierisë sociale.
Së pari, automatizimi i proceseve të inxhinierisë sociale mund të bëhet më i përhapur. Sulmuesit mund të përdorin algoritme të mësimit të makinerive për të krijuar mesazhe phishing ose pretekst shumë të personalizuara dhe bindëse, të cilat do të ishin të vështira për t’u dalluar nga mesazhet legjitime.
Së dyti, përdorimi i teknologjive në zhvillim si realiteti virtual mund të ofrojë mundësi të reja për inxhinierinë sociale. Sulmuesit mund të përdorin realitetin virtual për të krijuar skenarë shumë realistë të mashtrimit, të cilët mund t’i mashtrojnë viktimat që të ndajnë informacione personale ose të kryejnë veprime keqdashëse.
Së treti, disponueshmëria në rritje e të dhënave personale dhe rritja e grumbullimit të tyre mund t’u sigurojë sulmuesve informacion edhe më të detajuar për viktimat, të cilat mund të përdoren për t’i mashtruar edhe më lehtë.
Së fundi, teknikat e inxhinierisë sociale pritet të bëhen gjithnjë e më të sofistikuara dhe të synuara, të afta për të bindur viktimat për të kryer veprime edhe më të rrezikshme, si transferimi i shumave të mëdha parash ose aksesi në të dhëna të ndjeshme.
Për të parandaluar kërcënime të tilla në të ardhmen, është e rëndësishme që organizatat dhe individët të miratojnë masa më të avancuara sigurie, të tilla si vërtetimi me dy faktorë, trajnimi në teknikat e inxhinierisë sociale dhe përdorimi i mjeteve të avancuara të mbrojtjes si muret e zjarrit, antimalëare dhe sistemet e zbulimit të ndërhyrjeve. Për më tepër, është e rëndësishme të vazhdohet të monitorohet dhe të përshtatet me tendencat dhe zhvillimet e reja në botën e inxhinierisë sociale për të mbrojtur siç duhet informacionin personal dhe të biznesit.

Konkluzione
Inxhinieria sociale është një kërcënim gjithnjë e më i rëndësishëm për sigurinë e informacionit dhe privatësinë e individëve dhe organizatave. Teknikat e inxhinierisë sociale janë bërë gjithnjë e më të sofistikuara dhe të synuara, të afta për t’i mashtruar viktimat për të zbuluar informacione të ndjeshme ose për të kryer veprime keqdashëse. Është e domosdoshme që organizatat dhe individët të miratojnë parandalim dhe kundërmasa të avancuara për të mbrojtur në mënyrë adekuate informacionin e tyre.
Për më tepër, njerëzit janë hallka e dobët e zinxhirit dhe shpesh janë ata që u japin kriminelëve informacione të ndjeshme ose kryejnë veprime të dëmshme për të kryer krimet e tyre. Prandaj, aktivitetet e ndërgjegjësimit të sigurisë janë thelbësore për të rritur ndërgjegjësimin për rrezikun tek njerëzit dhe për të krijuar një mentalitet të ndërgjegjësimit të gjerë të rrezikut.
Prandaj, parandalimi është çelësi për të luftuar inxhinierinë sociale. Organizatat duhet të trajnojnë punonjësit e tyre në identifikimin e teknikave të inxhinierisë sociale dhe mënyrave për t’i shmangur ato, duke miratuar masa sigurie si vërtetimi me dy faktorë, monitorimi i vazhdueshëm i rrjetit dhe përdorimi i mjeteve të avancuara të mbrojtjes.
Individët gjithashtu duhet të marrin masa sigurie si përdorimi i fjalëkalimeve të forta dhe vërtetimi me dy faktorë, përdorimi i softuerit të sigurisë dhe verifikimi i origjinalitetit të emaileve dhe mesazheve të marra.
Inxhinieria sociale paraqet një kërcënim në rritje për sigurinë kibernetike dhe privatësinë e individëve dhe organizatave. Megjithatë, me trajnimin e duhur, parandalimin dhe kundërmasat e avancuara, ju mund të zvogëloni ndjeshëm rrezikun për t’u bërë viktimë e sulmeve të tilla.

Red Hot Cyber

Të fundit

Në burg prej 12 Majit/ Caktohet data e seancës së parë të gjyqit ndaj Fredi Belerit

Gjykata e Posaçme ka caktuar datën e seancës së parë të gjyqit ndaj kryebashkiakut të zgjedhur të Himarës, Fredi...

Mbi 1 mln turistë në shtator/ Rama: S’korrespondojnë me të ardhurat që deklarojnë hotelet

Gjatë muajit shator vendin e kanë vizituar mbi 1 milionë turistë, ndërsa synohet që deri në fund të vitit shifra të arrijë 10 milionë. Gjatë...

Ky zakon në dush ka efekte befasuese në tru: Për çfarë bëhet fjalë

A keni dëgjuar për përfitimet pozitive që dushi me ujë të ftohtë sjell në trupin dhe mendjen tuaj? Përveç nxitjes së qarkullimit të gjakut dhe...

Gjashtë grupet e njerëzve që duhet të kufizojnë konsumimin e mishit të kuq!

Mishi i kuq ka një reputacion të keq prandaj mjekët dhe nutricionistët këshillojnë të mos e teproni me konsumimin e saj. Rekomandohet të mos...

Nga ndeshja Shqipëri-Çeki te drejtësia/ Astrologia bën parashikimin tronditës

Astrologia e njohur, Meri Shehu, ishte mëngjesin e kësaj të marte e ftuar në emisionin “Wake Up” për të bërë parashikimin e horoskopit për...

Lajme të tjera

Web TV