A duhen konsumuar bananet shumë të pjekura? Ja çfarë thonë ekspertët…

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Duket se pothuajse çdo recetë për bukën me banane kërkon banane shumë të pjekura. E njëjta gjë për biskotat, petullat, kifletë, lëngjet dhe shumë receta të tjera të shijshme me banana.

Ndërsa bananet piqen, ato bëhen më të ëmbla dhe më aromatike, gjë që i bën ato më të shijshme dhe të shkëlqyera për receta të ëmbla. Ato janë perfekte për pjekje kur kanë njolla me ngjyrë kafe në të gjithë sipërfaqen e tyre.

Por sa të pjekura duhet të jetë në mënyrë që të konsiderohen të sigurta për konsum? A duhet t’i përdorni kur ato janë krejtësisht të zeza apo është më e sigurt t’i hidhni në koshin e plehrave?

A është e sigurt për t’i ngrënë dhe për të gatuar me bananet që janë shumë të pjekura?

Lajm i mirë është se bananet shumë të pjekura, edhe ato me një lëkurë krejtësisht të zezë, janë të sigurta për përdorim. Por kjo për sa kohë që në to nuk ka shenja të dushmke të mykut.

Ende nuk ka ndonjë studim që lidh sëmundjet e shkaktuara nga bananet që janë shumë të pjekura. Thënë kështu, nëse bananet tuaja janë të zeza dhe të buta, hapi juaj më i sigurt është t’i gatuani në vend që t’i hani. Ju mund t’i përfshni në një shumëllojshmëri recetash.

Sa më të pjekura të jenë bananet, aq më shumë lloje bakteresh mund të kenë. Edhe pse ato zakonisht nuk janë të dëmshme, ka raste që ato të shkaktojnë ndonjë shqetësim shëndetësor.

Për fat të mirë, nxehtësia vret çdo bakter patogjen që mund të ketë qenë i fshehur dhe të jetë shumëzuar në bananet e pjekura shumë. Prandaj gatimi konsuderohet si mënyra më e mirë për t’i vrarë ato.

Lexo edhe :  5 mënyra se si trupi juaj mund t'ju thotë se keni kancer të zorrës së trashë!

3 shenja që tregojnë se është koha për t’i hedhur bananet

Nëse vëreni prani të mykut në banane, është koha t’i hidhni në koshin e plehrave. Vetë lëkura e zezë nuk është myk. Myku në banane është i bardhë, gri ose jeshil i turbullt, ngjason shumë si myku që krijohet në bukë. Nëse një banane ka erë të kalbur ose të fermentuar ose i rrjedh lëng, atëhere duhet ta flakni atë.

Nëse edhe fruti brenda është i zi, kjo është një shenjë se banania juaj nuk mund të konsumohet më. Bananet e zeza janë të sigurta për t’u konsumuar për sa kohë që nuk ka myk të dukshëm, nuk erë të kalbur ose fruti brenda nuk është i zi. /AgroWeb.org

Të fundit

Një ditë opozita me qira për Arben Ahmetajn

Nga Mero Baze Me qindra njerëz të varfër të shtunën do merren nga rrethet me furgona dhe autobuza plus 20...

Kosova duhet të tregojë me votë mirënjohjen ndaj SHBA

Nga Kreshnik Spahiu Sapo lexova një pyetsor me fëmijët shqiptar në diasporë. Ndër ato ishte Pyetja: “Kush e ngriti flamurin kombëtar në Vlorë ditën e...

“Reforma në drejtësi, sfiduese”/ Rama: Është mjaft e duartrokitur

Kryeministri Edi Rama në një konferencë për shtyp në Madrid, foli për reformën në drejtësi në vendin tonë. Rama tha se Reforma në Drejtësi ka...

Shqipëria për herë të parë në Wine Paris 2025: Verërat në skenën ndërkombëtare

Shqipëria do të marrë pjesë për herë të parë në Wine Paris & Vinexpo Paris, një nga panairet më prestigjioze ndërkombëtare për industrinë e...

Veriu i Shqipërisë më “dembel”? Ekspertët: Banorët në intensitet të ulët pune

Banorët në jug të Shqipërisë jetojnë në intensitet të lartë pune. Një raport i Eurostat thekson se në këtë zonë, afro 92% e banorëve...

Lajme të tjera

Web TV