Kush janë veganët? Le të fillojmë me bazat, të cilat mund të duken të qarta për disa. “Vegan – lexojmë në faqen e internetit Vegan.com – është dikush që nuk ha produkte shtazore: mish, peshk, produkte qumështi, vezë. Veganët gjithashtu shmangin, lëkurën dhe leshin, pasi këto produkte në përgjithësi çojnë në mbylljen, abuzimin dhe therjen e kafshëve.
Jashtëtokësorë. Termi “vegan”, si sinonim i abstenimit nga ngrënia ose përdorimi i produkteve me origjinë shtazore, është pak më shumë se 20 vjeç: ai u krijua në 1994 nga Donald Watson (në foto), bashkëthemelues i shoqërisë vegane. Para asaj kohe, në realitet fjala vegan ishte tashmë e përhapur në mesin e shkrimtarëve të trillimeve shkencore për të treguar… një banor të yllit Vega. Ndoshta ju kujtohet: edhe armiqtë e Grendizer dhe Mazinger quheshin “veganë”.
Pse njerëzit bëhen veganë? Vegan.com gjithashtu shkruan: “Tre arsyet kryesore pse njerëzit bëhen veganë kanë të bëjnë me shqetësimet për vuajtjet e kafshëve, shëndetin personal dhe mjedisin. Disa njerëz e bëjnë atë ekskluzivisht për një arsye, ndërsa për të tjerët është një përzierje arsyesh”. Meqë ra fjala: Veganizmi mbrohet sipas nenit 9 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.
A ka ndonjë ndryshim midis vegjetarianëve dhe veganëve? “Në thelb – shpjegon faqja e internetit Peta, organizata kryesore për të drejtat e kafshëve – vegjetarianët nuk hanë pjesët e trupit të të gjitha kafshëve, d.m.th. “mishin”. Këtu përfshihen derrat, pulat, lopët, kafshët detare dhe çdo kafshë tjetër. Të jesh vegjetarian gjithashtu zvogëlon sasinë e vuajtjes së kafshëve në dietën tuaj, por vegjetarianët ende mund të hanë vezë dhe produkte qumështi.” Për informacion të plotë, ka edhe gjysmë-vegjetarianë, të cilët ende hanë produkte shtazore, por në mënyrë më selektive (për shembull pulë dhe peshk, por jo mishi i kuq) dhe pescatarianët, të cilët shmangin mishin dhe shpendët, por ende hanë peshk dhe ushqim deti.
Respekt për kafshët, në çdo kuptim. Por ndryshimet nuk kufizohen vetëm në ushqim: Veganët gjithashtu blejnë pa egërsi, që do të thotë se ata nuk mbështesin kompanitë që eksperimentojnë me kafshët, i shfrytëzojnë ato për argëtim ose i vrasin për të përdorur lëkurën e tyre për veshje. I ndjeri Umberto Veronesi, një vegjetarian, e shpjegoi mirë në një intervistë me Corriere della Sera: «…Veganizmi është i ndryshëm nga vegjetarianizmi. Veganët ndjekin filozofinë anti-speciiste që refuzon shfrytëzimin e një specie nga një tjetër. Prandaj veganët jo vetëm që nuk hanë produkte me origjinë shtazore, si qumështi dhe vezët, por ata nuk përdorin asnjë objekt që përfshin abuzimin e njeriut me pushtetin ndaj një qenie tjetër të gjallë. Ky nuk është rasti im”.
A janë më mirë vegjetarianët? E thënë thjesht, studimet amerikane tregojnë se vegjetarianët janë përgjithësisht më mirë sesa omnivorët, kanë zemra më të shëndetshme, rrezik të reduktuar për diabetin dhe disa lloje kanceri dhe janë më të hollë. Megjithatë, në kërkimet e kryera në Evropë, avantazhet janë shumë më pak të qarta. Pse? Sipas ekspertëve, studimet amerikane shpesh shtrembërohen sepse krahasojnë vegjetarianët me njerëz që kanë zakone të tmerrshme të të ngrënit: omnivorët atje hanë shumë keq. Krahasimi duhet të bëhet me ata që ndjekin një dietë të gjithanshme, por të shëndetshme. Nuk ka shumë studime që e kanë ndjekur këtë kriter, por ato të disponueshme e çojnë peshoren drejt një diete që përfshin të paktën peshkun. Përzierja perfekte? Dieta mesdhetare
A mund të jenë fëmijët veganë? Siç shpjegon Fondacioni Veronesi, është më mirë të shtyhet zgjedhja të paktën deri në fillimin e moshës shkollore: “Nëse tek të rriturit zgjedhja është e qëndrueshme, përballë suplementeve ushqimore, është më komplekse të përshtatet dieta e një fëmije që. ndjek një dietë vegane.Në vitet e para të jetës kërkesa për proteina me vlerë të lartë biologjike është më e lartë, pra të pasura me aminoacide esenciale – ato që njeriu nuk i sintetizon vetë: fenilalaninë, izoleucinë, histidine, leucinë, lizinë, metionina, treonina, triptofani dhe valina – dhe më lehtësisht të absorbueshme dhe të tretshme. I njëjti diskutim mund të shtrihet edhe për vitaminën B12, furnizimi i së cilës është thelbësor për zhvillimin e duhur neurologjik”.
A është eko-qëndrueshme dieta vegane? Jo. Në të vërtetë, në terma afatgjatë do të ishte më keq se ai i gjithëngrënësit, si në aspektin e shfrytëzimit mjedisor ashtu edhe për mbijetesën e njerëzimit. Kjo mbështetet nga hulumtimi i Universitetit Tufts (SHBA) bazuar në analizën e dhjetë dietave të ndryshme (nga veganët tek vegjetarianët tek omnivorët e tjerë, të karakterizuar nga një prani më e madhe ose më e vogël e mishit dhe proteinave shtazore) dhe ndikimin e tyre mjedisor. Doli se një dietë vegane, në terma afatgjatë, do të ishte ajo që do të ishte e aftë të ushqente më pak njerëz, duke u dëshmuar si zgjedhja më pak e qëndrueshme për njerëzimin.
Idealja, për Tokën, por edhe për shëndetin tonë, do të ishte jo eliminimi, por reduktimi i konsumit të proteinave shtazore.
Përshati ne shqip nga Focus.it E.T