Mjekët tregojnë ëmbëlsirat që hanë më shumë dhe ato që i shmangin

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Për njerëzit që i duan ëmbëlsirat, sheqeri është një pjesë thelbësore e jetës, por edhe mjekët hanë ëmbëlsirë gjithashtu.

Duke treguar kujdes me përbërësit e përzgjedhur në receta, sekretet na i tregojnë vetë ata. Gjashtë mjekë zbulojnë ëmbëlsirat që konsumojnë më shumë, por njëherësh edhe ato që shmangin.

“Unë patjetër që i ha ëmbëlsirat dhe e kam të pamundur t’ia heq vetes këtë kënaqësi ,” thotë Elizabeth Comen, një mjeke onkologe.

“Unë e kufizoj veten te sheqernat e shtuara në ushqim gjatë javës, pasi më pëlqen të konsumoj ëmbëlsirë pas darkës. Kjo më sjell një ndjesi kënaqësi dhe më ndihmon të fle më qetë,” thekson Jasmine Singh Sukumar, mjeke në Qendrën e Kancerit të Gjirit në Teksas.

Po cilat janë ëmbëlsirat që mjekët konsumojnë më shumë dhe çfarë shmangin?

Tartë me fruta

Ëmbëlsirat me frutat e freskëta të stinës, si mollët apo dardhat në vjeshtë janë ideale për të mbushur tartën që bëni në shtëpi. Një tartë kumbulle me një shtresë sheqeri mund të jetë një zgjidhje, sepse kumbullat janë të shëndetshme dhe të shijshme.

Kos i ngrirë me fruta dhe arra

Kur mjekja Mona Bahouth do diçka të ëmbël, ajo zgjedh fruta të freskëta si manaferrat ose mollët. Por, shpesh një kos i ngrirë i mbushur me fruta të shijshme është super gjetje.

Një tas i vogël me manaferra, arra dhe çokollatë

Mjekja kardiologe Helene Glassberg është një adhuruese e çokollatës, ndaj për të kënaqur shijet e saj të ëmbla ajo përzien në një tas manaferrat e pasura me antioksidantë, bajame të kripura, arra dhe kikirikë dhe rezultati është një ëmbëlsirë e shëndetshme.

Cheesecake

Mjekja onkologe Comen thotë se i pëlqen të eksperimentojë në receta me përbërës më të shëndetshëm, si përdorimi i salcës së mollës ose kosit. Ka shumë receta në internet, shpjegon ajo dhe ka mënyra për të zëvendësuar përbërësit që nuk sakrifikojnë shijen, por as shëndetin. “Për shembull, kohët e fundit kam bërë cheesecake me kos grek, krem djathi me pak yndyrë dhe ishte super”.

Lexo edhe :  E hamë rrallë, por është plot me vitamina! Ky është fruti më i shëndetshëm në botë

Fruta sezonale të pjekura

Fruta të tilla si pjeshkët ose ananasi mund të piqen shumë mirë në skarë. Ato bëhen të ëmbla dhe pothuajse karamelizohen kur piqen në skarë.

Akullore

Ka gjithmonë ndjenja “mëkati” kur bëhet fjalë për akulloren! Një kupë me vanilje ose çokollatë është e shijshme kur konsumohet në sasinë e duhur pa e tepruar.

Ëmbëlsirat që mjekët shmangin:

Ushqimet e përpunuara, ato që qëndrojnë gjatë nëpër rafte dyqanesh dhe që janë plot konservues apo yndyrna janë ato që shmangin mjekët. Pra, e thënë ndryshe, ëmbëlsirat e bëra vetë me përbërës të freskët, nga frutat te kosi apo biskotat mund të jenë gjithmonë një zgjedhje e shëndetshme për ju./E.Ç

Të fundit

A do mundet SPAK-u ta kthejë besimin tek zgjedhjet?

Nga Ben Andoni Në një logjikë, kreu i opozitës, Sali Berisha e ka gati argumentin për gjendjen “humbëse” pas përfundimit...

Përpjekja greke për t’i bërë makjazh Sali Berishës!

Nga Ylli Pata Shkrimet tangenciale të disa mediave greke që nuk hyjnë tek ato gazeta të njohura e me traditë në Athinë, në lidhje me...

Të huajt zënë vendin e shqiptarëve të larguar!

Indiane dhe filipineze janë punësuar në Vlorë kryesisht në turizëm dhe peshkim, për shkak se në vend mungon krahu i punës. Haxhiu, është njëri...

Veliaj s*lmon Olsi Dadon nga qelia:Menduan se duke më mbyllur brenda do më mbyllnin gojën

Në një reagim të radhës nga paraburgimi, Kryebashkiaku Erion Veliaj e quan ‘vrasje me pagesë’ për llogari të kryetarit të PD-së, arrestimin e tij...

Zgjerimi i Galerisë Kombëtare të Arteve/ Rama dhe Gonxhja inspektojnë punimet

Kryeministri Edi Rama dhe ministri Blendi Gonxhja inspektuan punimet në Galerinë Kombëtare të Arteve. Punimet restauruese që po kryhen synojnë zgjerimin me hapësira të reja...

Lajme të tjera

Web TV