Shëndeti
Vaksinimi kundër Ebolës jo vetëm që redukton infeksionet, por edhe përgjysmon shkallën e vdekshmërisë së virusit, edhe nëse administrohet pas infektimit.
Virusi Ebola, i cili në mënyrë periodike shkakton epidemi shkatërruese në disa pjesë të Afrikës, është vdekjeprurës në pothuajse gjysmën e njerëzve që e infektojnë atë. Por një studim i ri i publikuar në The Lancet Infectious Diseases tregon se një vaksinë premtuese kundër këtij infeksioni përgjysmon vdekshmërinë nga Ebola, edhe nëse administrohet pasi infeksioni ka ndodhur tashmë. Vaksina, e quajtur kompleksisht rVSVΔG-ZEBOV-GP, jo vetëm që mbron nga infeksioni, por gjithashtu e bën virusin më pak vdekjeprurës. Një lajm i shkëlqyer në luftën kundër kësaj sëmundjeje, kundër së cilës deri para disa vitesh praktikisht kishte vetëm trajtime paliative.
NJË MBROJË THEMELORE. RVSVΔG-ZEBOV-GP është një vaksinë intramuskulare me një dozë të vetme që e shtyn trupin të prodhojë një nga proteinat e virusit Ebola, në mënyrë që të kërkojë antitrupa mbrojtës që mund të hyjnë në veprim në rast ngjitjeje. Është një nga dy vaksinat e Ebolës që kanë marrë parakualifikim (d.m.th. akses më të madh për përdorime specifike) nga OBSH dhe megjithëse nuk është ende i disponueshëm në treg, administrohet në zonat ku virusi qarkullon sipas një të ashtuquajturi strategji unazore. dmth fillimisht personave që kanë pasur kontakt të drejtpërdrejtë me një pacient me Ebola, më pas kontakteve të kontakteve dhe punonjësve shëndetësorë që do t’i trajtojnë.
MBROJTJE SHPËTUESE. Virusi Ebola, përgjegjës për ethet hemorragjike shpesh fatale, transmetohet përmes kontaktit me gjakun, organet, pështymë dhe lëngje të tjera ose sekrecione të njerëzve të infektuar. Vaksina rVSVΔG-ZEBOV-GP dihet se është shumë efektive në reduktimin e infeksioneve tek ata që kanë kontakte me pacientë të sëmurë, por nuk ishte e qartë nëse mund të reduktonte gjithashtu vdekshmërinë. Në studimin vëzhgues të kryer nga Epicentre, qendra kërkimore mjekësore dhe epidemiologjike e Mjekëve pa Kufij (MSF) mbi 2,279 pacientë gjatë epidemisë së dytë më të keqe të Ebolës të regjistruar ndonjëherë, e cila ndodhi në Republikën Demokratike të Kongos midis 2018 dhe 2020, një vaksinë është gjithashtu shumë efektive kundër vdekjes nga Ebola.
PËRFITIMET DERI NË FUND. Në mesin e të pavaksinuarve, vdekshmëria ishte 56%. Por në mesin e atyre që morën vaksinën, shkalla e vdekshmërisë u përgjysmua: ishte 27.3% në ata që ishin vaksinuar vetëm disa ditë para fillimit të simptomave, prandaj “në momentin e fundit” në një nxitim të dëshpëruar ndaj kohës dhe edhe më e ulët, pra 17.5%, në ata që ishin vaksinuar më shumë se tre javë përpara simptomave. “Pra, edhe nëse vaksinimi sa më herët ofron përfitimet më të mëdha, ne tani e dimë se është akoma më mirë të vaksinohemi vonë se kurrë,” thotë Rebecca Coulborn, një epidemiologe në qendrën e Epiqendrës së MSF. “Vaksinimi pas kontaktit me një person të infektuar me virusin Ebola, edhe nëse administrohet pak para fillimit të simptomave, ende jep mbrojtje të konsiderueshme kundër vdekjes.”
PAK VIRUSE NË TRUP. Te personat e vaksinuar është vërejtur gjithashtu më pak qarkullim i virusit brenda organizmit: një fakt që mund të shpjegojë rrezikun më të ulët të vdekjes, por që do të kishte ndikim edhe në rrezikun e mundshëm të transmetimit të virusit, potencialisht i reduktuar falë vaksinë. Më pak e qartë është se sa zgjat mbrojtja e ofruar.
—————
A mbron një dietë vegane nga Covid?
Një studim arriti në përfundimin se mosngrënia e mishit do të zvogëlonte rrezikun e kontraktimit të Covid, por jo të gjithë ekspertët pajtohen: ja pse.
Miratimi i një diete vegane ose vegjetariane do të ndihmonte në parandalimin e rrezikut të infektimit me Covid: kjo është ajo që thotë një studim i botuar në BMJ Nutrition, Prevention and Health, i cili përfshiu pak më shumë se 700 pjesëmarrës gjithëngrënës dhe vegjetarianë ose vegan dhe u përpoq të kuptonte nëse dieta e tyre ndikonte. rrezikun e tyre për t’u sëmurë me Covid. Edhe pse rezultatet anojnë në favor të një diete me bazë bimore, ka ekspertë që nuk janë aspak të bindur se shmangia e mishit na mbron nga rreziku i ngjitjes.
UNË STUDIOJ. Ekipi përfshiu 702 brazilianë të rritur midis marsit dhe korrikut 2022 dhe i ndau në dy grupe: ata që hanin gjithçka (424 persona) dhe ata që hanin një dietë kryesisht me bazë bimore (278 persona). Grupi i dytë më pas u nda në dy kategori: fleksitarianët (ata që hanë mish në mënyrë sporadike) dhe vegjetarianët/veganët. Nga të gjithë 702 vullnetarët, 330 u kontraktuan me Covid – 224 me simptoma të lehta, 106 me simptoma të moderuara. Të dhënat treguan se ishin kryesisht omnivorët ata që u sëmurën (52% kundrejt 40% të grupit “barngrënës”), ata që raportuan më shpesh simptoma të moderuara (18% kundrejt 11%). Ata që nuk hanin mish ishin përgjithësisht më të shëndetshëm, bënin më shumë aktivitet fizik, ishin më rrallë obezë dhe më pak të prekur nga patologjitë e mëparshme – të gjithë faktorët, nënvizojnë autorët, të cilët rrisin rrezikun e infektimit me Covid në një formë më serioze. Studimi arriti në përfundimin se ata që adoptojnë një dietë me bazë bimore kanë 39% më pak gjasa të infektohen sesa omnivorët.
DISA BRENGOSJE. Megjithatë, disa ekspertë nuk pajtohen me atë që është zbuluar: “Të thuash se dietat me bazë bimore parandalojnë infeksionin me koronavirus është e parakohshme dhe e pajustifikuar”, komenton Gavin Stewart nga Universiteti i Newcastle, duke nënvizuar gjithashtu numrin e vogël të pjesëmarrësve në hulumtim dhe vëzhgimin e tij. natyrës. Ajo që u zbulua bie ndesh edhe me rezultatet e studimeve të tjera, të cilat nxjerrin në pah se si disa lëndë ushqyese të rëndësishme që ndihmojnë në luftimin e Covid-it janë më të lehta për t’u marrë nga një dietë omnivorous. Një aspekt tjetër që duhet mbajtur parasysh kur shikoni rezultatet e studimit është se të dhënat e mbledhura bazohen në atë që është raportuar nga vetë vullnetarët, dhe për këtë arsye mund të mos jenë të sakta: disa pjesëmarrës mund të jenë infektuar me Covid në mënyrë asimptomatike, dikush tjetër mund të ketë gënjyer. në lidhje me zakonet tuaja të të ngrënit.
KA NJE ARSYE. Pavarësisht nga Covid, ka disa arsye pse ulja e konsumit të mishit është një ide e shkëlqyer: jo vetëm për shëndetin tonë, por edhe për atë të mjedisit dhe, së fundi, por jo më pak e rëndësishme, për dashurinë ndaj kafshëve. Dhe ata që nuk mund të heqin dorë nga shija e një biftek të mirë, mund të provojnë gjithmonë mish të kultivuar.