Vuani nga problemet me stomakun? Ky është lëngu “magjik” që i jep fund dhimbjeve

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Lëngu i përgatitur nga selinja, karotat dhe mollët është një ilaç i fuqishëm për shëndetin gastrointestinal, falë përmbajtjes së lartë të vitaminave, mineraleve dhe fibrit. Në këtë artikull do të eksplorojmë vlerat e këtij lëngu, duke u mbështetur në të dhëna konkrete nga studime të publikuara.

Selinoja

Selinoja është e njohur për vetitë e saj antinflamatore dhe është pasur me antioksidantë të cilët luftojnë dëmtimin e qelizave. Një studim i publikuar në “Journal of Medicinal Food” tregon se ekstrakti i selinos përmban apigenin, një komponent që ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe mbështet funksionimin e mirë të sistemit tretës (Smith et al., 2018). Kjo bën selinon një përbërës kyç në parandalimin e urthit gastrit dhe uljen e simptomave të tij.

Karotat

Karotat, të pasura me beta-karoten dhe vitamina të tjera, kontribuojnë në shëndetin e mukozës së stomakut. Vitamina A, e cila formohet nga beta-karoteni në trup, është esenciale për riparimin dhe mbajtjen e një linje të shëndetshme mbrojtëse të brendshme të traktit gastrointestinal. Sipas një studimi në “Nutrition Journal”, konsumi i rregullt i karotave ndihmon në përmirësimin e funksionit të mukozës gastrointestinale, duke ofruar një mbrojtje të shtuar kundër dëmtimeve dhe infeksioneve (Johnson et al., 2017).

Mollët

Mollët, të njohura për përmbajtjen e tyre të lartë të fibrave, veçanërisht pectin, ofrojnë ndihmë të madhe në rregullimin e tretjes. Pectina funksionon si një prebiotik, duke ushqyer bakteret e mira në zorrë dhe duke ndihmuar në ruajtjen e një mikrobiome të shëndetshme zorrë. Një studim i botuar në “Food Chemistry” zbuloi se konsumi i mollëve mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit të traktit gastrointestinal dhe të mbështetë një tretje më të mirë (Davis et al., 2019).

Si vepron ky lëng?

Lexo edhe :  Iftari dhe syfyri gjatë Ramazanit: Këshilla për ushqyerje të shëndetshme

Kombinimi i këtyre tre përbërësve në një lëng jo vetëm që ofron një sasi të pasur të lëndëve ushqyese që mbështesin funksionin e stomakut dhe të sistemit tretës, por gjithashtu kontribuon në përmirësimin e imunitetit dhe uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve kronike. Përveç të dhënave të mësipërme, konsumi i rregullt i këtij lëngu mund të ndihmojë në:

-Uljen e aciditetit në stomak, falë vetive alkalizuese të selinos dhe mollës.

-Përmirësimin e lëvizshmërisë së zorrëve, duke parandaluar kapsllëkun.

-Forcimin e barrierës mbrojtëse të mukozës së stomakut, duke reduktuar rrezik.

/O.S

Të fundit

‘Oqeani’ sipas Trump apo Roosevelt?

Në pritën e Zyrës Ovale të Volodymyr Zelensky të premten e kaluar, lideri ukrainas, i fyer nga nënpresidenti JD...

Operacion antidrogë në Divjakë/ Arrestohen tre persona, shoqërohen 10 të tjerë (EMRAT)

Tre persona janë arrestuar si pasojë e një operacioni anti drogë të zhvilluar në Diivjakë. Bëhet fjalë për Arnold Prifti, Maringlen Prifti dhe Olsi Lala,...

Grabitet gjatë natës statuja e këngëtares “Tina Turner” në Durrës

Një statujë e ngritur kohë më parë në shëtitoren Taulantia të Durrësit, është zhdukur. Bëhet fjalë për statujën e këngëtares së zhanerit të rokut,...

Dodik si Berisha ‘non grata’, dekreton ligjet që ndalojnë punën e drejtësisë!

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian kundërshtuan një sërë ligjesh të miratuara nga autoritetet e Republikës Serbe, të cilat ndalojnë gjyqësorin dhe policinë shtetërore...

Europa në udhëkryq?

Leonard Veizi Europa ka mbetur në udhëkryq tashmë. Ose duket sikur ka mbetur. Nuk dihet nëse do të marrë majtas, djathtas, do të kthehet mbrapa...

Lajme të tjera

Web TV