Sipas stinës, këto janë lista e ushqimeve që pastrojnë enët e gjakut

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Enët e gjakut luajnë një rol shumë të rëndësishëm në organizëm.

Ato transportojnë ushqyesit dhe oksigjenin nga zemra drejt organeve të tjera.

Në disa raste, enët e gjakut bllokohen duke përbërë pikënisjen e shumë sëmundjeve kardiovaskulare.

40% e tyre janë shkaktuar nga sëmundjet koronare.

Kardiologët e Qendrës Spitalore Universitare Nënë Tereza thanë se shkaktarët kryesorë të këtyre sëmundjeve janë  mënyra  e të ushqyerit  dhe mungesa e aktivitetit  fizik.

Ekspertët kanë identifikuar disa ushqime të shëndetshme të cilat pakësojnë rrezikun e sëmundjeve të tilla dhe ruajnë shëndetin e enëve të gjakut.

Avokado
Avokado është e pasur në proteina, fibër, vitamina dhe minerale.

Natyrshëm, konsumi i tyre ndihmon në zhbllokimin e enëve të gjakut.

Për më tepër, konsumi ditor i avokados ul kolesterolin e keq me nga 11 deri në 22%.

Avokado gjendet në treg gjatë gjithë vitit.

Brokoli
Brokoli përmban shumë vitaminë K që parandalon mpiksjen e gjakut.

Fibra tek brokoli ul tensionin e gjakut dhe kolesterolin.

Brokoli gjendet në treg nga muaji tetor deri në muajin mars – prill.

Agrumet
Agrumet janë të pasura me pektinë që pastron enët e gjakut dhe ul kolesterolin e keq.

Agrumet gjenden në treg gjatë gjithë vitit.

Kafeja
Studiuesit australianë kanë zbuluar se kafeja ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 20%.

Ajo është e pasur me antioksidantë dhe acid klorogenik që parandalon problemet me zemrën.

Mollët
Mjekët thonë se ngrënia e një molle në ditë ul kolesterolin e keq me të paktën 40%.

Antioksidantët tek molla kanë aftësinë të shmangin ngurtësimin e enëve të gjakut.

Mollët gjenden në treg gjatë vitit.

Spinaqi
Një racion me spinaq në ditë mund t’ju mbrojë nga sëmundjet e zemrës që shkaktohen nga ateroskleroza ose bllokimi i enëve të gjakut.

Lexo edhe :  Atmosfera në Romën e lashtë, nga aroma e temjanit deri te era e keqe e kanalizimeve

Spinaqi gjendet në treg nga periudha janar – maj dhe shtator-dhjetor.

Peshku
Salmoni, peshku ton, skumbria dhe sardelet janë të pasura me yndyrna të shëndetshme dhe acide yndyrore omega-3 të cilat zhbllokojnë enët e gjakut dhe parandalojnë trombozën.

Kujdesuni të konsumoni peshk të freskët.

Arrorët

Arrat dhe bajamet janë veçanërisht mirëbërës për zemrën.

Ato janë të pasur me fibër, proteinë, acid alfalinoleik, vitaminë E dhe yndyrna mono-të-pangopura.

Shalqini
Amino acidet tek shalqini zhbllokojnë enët e gjakut dhe ulin tensionin e gjakut.

Ekspertët e AgroWeb.org nënvizojnë se zhbllokimi dhe pastrimi i enëve të gjakut kërkon kohë, por ngrënia e ushqimeve të lartpërmendura e përshpejton këtë proces.

Shalqini e ka periudhën nga muaji korrik deri në muajin shtator./kb

Të fundit

“Milani është bërë barcaleta e Italisë!” Nisin sulmet ndaj pronarit të “Djallit”

Komentet negative kundër drejtuesve të Milanit, pengesat në merkato nuk po kalojnë pa u vënë re: atmosfera është e...

Bie “miti” PSG! Chelsea shkatërron 3-0 francezët që në pjesën e parë

Chelsea po shkatërron PSG në finalen e madhe për Kupën e Botës për Klube, e cila po luhet në “MetLife Stadium” në New Jersey...

Zjarr i madh në Mallakastër, ndërhyrja e vështirë prej erës së fortë

Një zjarr i përmasave të mëdha ka rënë mbrëmjen e sotme në fshatin Drenovë të bashkisë Mallakastër. Flakët janë përhapur me shpejtësi, duke përfshirë një...

Ish-nënkryetarja e ‘Shqipëria Bëhet’: Dhashë dorëheqjen nga roli, por do vazhdoj në parti

Etleva Merko tregoi për herë të parë detaje në lidhje me dorëheqjen e saj nga posti i nënkryetares së partisë "Shqipëria Bëhet". Ajo konfirmoi se...

“Serbia do kishte ardhur deri në Drin nëse nuk do ishte fortifikuar veriu”

Ish-presidenti i Shqipërisë, Alfred Moisiu, ka folur për trashëgiminë e fortifikimeve masive gjatë komunizmit, duke i quajtur ato një strategji që kishte më shumë...

Lajme të tjera

Web TV