Mbretëria e Bashkuar do të jetë vendi i parë evropian që do të ushqejë qentë me mish të kultivuar : njoftimi u bë nga Meatly, kompania britanike që do të rrisë qelizat e pulës për t’i kthyer ato në ushqim për qentë. “Ne jemi të parët në Evropë dhe të katërt në botë që kemi marrë dritën jeshile për tregtimin e mishit të kultivuar,” komentoi Owen Ensor, CEO i Meatly. Cilat janë pasojat e këtij vendimi ?
Një treg në rritje. Gjithnjë e më shumë njerëz po vendosin të adoptojnë një mik me katër këmbë: sipas vlerësimeve, tregu i ushqimit për kafshë do të rritet me 5% këtë vit, duke tejkaluar 151 miliardë dollarë xhiro. Mbajtja e një qeni është gjithçka tjetër veçse e lirë: sipas një sondazhi të vitit 2019 të kryer nga Federconsumatori, mbajtja e një qeni të përmasave mesatare/të mëdha kushton nga 1,630 në 2,421 euro në vit në vitin e parë të jetës dhe nga afërsisht 1,427 në 2,160 euro në vitet pasuese.
Gjurma (mjedisore) e qenve. Kostot ekonomike i shtohen edhe ato mjedisore: “Një qen me madhësi mesatare ka një gjurmë ekologjike të barabartë me atë të një personi”, shpjegon Andrew Knight, profesor veterinarie në Shkollën e Mjekësisë Veterinare të Universitetit Murdoch (Australi), i cili kreu një studim mbi temë. Në SHBA, në vitin 2020, qentë dhe macet konsumuan mesatarisht 20% të bagëtive të rritura në vend, ndërsa në vitin 2018 përqindja ishte 9% globalisht.
Një zgjidhje për disa probleme. Sipas mbështetësve, ushqimi i qenve i prodhuar nga mishi i kultivuar do të ndihmojë në zvogëlimin e ndikimit mjedisor të miqve tanë me katër këmbë, duke zgjidhur gjithashtu të ashtuquajturin ” paradoks i të dashuruarve të kafshëve shtëpiake ” – ku pronarët e qenve dhe maceve nuk duan që pulat të vdesin. ushqejnë kafshët e tyre shtëpiake. “Në vend që të vrasim 50 miliardë pula në vit, ne do të jemi në gjendje të prodhojmë një sasi të pafundme mishi nga një vezë e vetme”, shpjegon Ensor.
Debat i hapur në Evropë. Debati për mishin e kultivuar po bëhet gjithnjë e më i ndezur dhe me hapin e ri përpara nga Mbretëria e Bashkuar do të nxehet më tej: nëntorin e kaluar, Italia miratoi një ligj që ndalon prodhimin, konsumin dhe tregtimin e mishit “sintetik” (më saktë i quajtur i kultivuar ); Në të njëjtën gjatësi vale është edhe Franca , ku shkurtin e kaluar kryeministri deklaroi : “Mishi sintetik nuk pasqyron konceptin tonë për ushqimin francez. Prandaj shpresoj se do të ketë legjislacion të qartë në nivel evropian në lidhje me mishin sintetik”.
Çështja është ndryshe në Spanjë , ku filloi ndërtimi vitin e kaluar në fabrikën më të madhe të mishit të kultivuar në Evropë në San Sebastián.
Miratimi i tregtisë së mishit sintetik ishte i mundur vetëm në Britaninë e Madhe pas Brexit-it, sepse sistemi gjyqësor britanik është shumë më i thjeshtë se ai evropian. Sipas Linus Pardoe nga Instituti i Ushqimit të Mirë , “Evropa po e shkëput veten nga inovacioni”./e.t