Pastrimi i zorrës së trashë është një trajtim alternativ popullor që pretendon se largon mbetjet dhe toksinat nga zorrët.
Megjithatë, ka pak prova shkencore për të mbështetur rutinat e pastrimit të zorrëve, përveç atyre të përshkruara nga mjekët.
Shumica e kërkimeve për pastrimin e sigurt të zorrëve vijnë nga studime që synojnë përmirësimin e procedurës së kolonoskopisë, jo rritjen e niveleve të energjisë ose trajtimin e problemeve të zorrëve.
Shumica e produkteve për pastrimin e zorrës së trashë pretendojnë se ndihmojnë në detoksifikimin e zorrës së trashë ose largojnë substancat e dëmshme, të tilla si mukusi dhe feçet e thata. Disa njerëz i qasen pastrimit të zorrës së trashë për të lehtësuar kapsllëkun.
Uji
Përdorimi i ujit është një nga mënyrat më të lehta dhe më të sigurta për të pastruar zorrën e trashë në mënyrë natyrale. Uji lag jashtëqitjen dhe i jep masë, duke e bërë më të lehtë kalimin përmes zorrëve.
Njerëzit që janë të dehidratuar mund të kenë lëvizje më pak të shpeshta të zorrëve pasi trupi i tyre përpiqet të mbajë ujin. Ai rithith ujin nga zorrët, duke bërë që jashtëqitja të bëhet e thatë, e vështirë dhe e vështirë për t’u kaluar.
Nevojat ditore për hidratim ndryshojnë nga personi në person, por është e rëndësishme që të merrni ujë të mjaftueshëm gjatë gjithë ditës. Pije të tjera, duke përfshirë lëngjet e frutave dhe çajin, gjithashtu kontribuojnë në marrjen totale të lëngjeve.
Kufizimi i marrjes së ujit mund të ndikojë negativisht në mikrobiomën e zorrëve dhe të zvogëlojë numrin e qelizave të caktuara imune në zorrën e trashë.
Të rriturit duhet të konsumojnë 6 deri në 8 gota ujë në ditë.
Lëngjet e frutave dhe perimeve
Lëngjet e frutave dhe perimeve përmbajnë shumë komponentë që mund të ndihmojnë në pastrimin e zorrës së trashë, duke përfshirë fibrat, fitokimikatet (substancat bimore të dobishme) dhe sheqernat natyrale që veprojnë si laksativë, si sorbitoli dhe fruktoza.
Lëngje:
mollë (me lëvozhgë)
kumbulla të thata
dardha
banane
kivi
rrushi
kumbulla
limon
Shumica e ekspertëve të shëndetit nuk rekomandojnë pastrimin e lëngjeve. Lëngjet e frutave të papërpunuara mund të përmbajnë komponime që tendosin veshkat. Pa përpunim të duhur për të shkatërruar bakteret dhe viruset e dëmshme, këto lëngje mund të shkaktojnë sëmundje.
Ato mund të përbëjnë një rrezik të konsiderueshëm për njerëzit me kushte të caktuara shëndetësore, si diabeti
Konsumimi i këtyre lëngjeve në formën e një smoothie është i dobishëm për të ruajtur të gjitha fibrat, ujin dhe lëndët ushqyese. Para se të provoni një pastrim me lëng, njerëzit duhet të konsultohen me një profesionist të kujdesit shëndetësor.
Fibrat
Fibrat i shtojnë masë jashtëqitjes, gjë që redukton kohën e kaluar në zorrën e trashë dhe rrit shpeshtësinë e lëvizjeve të zorrëve. Shumica e njerëzve nuk marrin fibra të mjaftueshme në dietën e tyre ditore. Sasia aktuale e rekomanduar ditore e fibrave për shumicën e të rriturve është 25 deri në 30 gram (g).
Shumë ushqime natyrale dhe të plota janë të pasura me fibra, duke përfshirë:
arra
fasule
fara
manaferrat
drithërat dhe thekonet e drithërave
Nëse njerëzit e kanë të vështirë të marrin fibra të mjaftueshme përmes dietës së tyre, një profesionist i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë suplemente me fibra.
Ushqim i fermentuar
Ushqimet e fermentuara mund të përmbajnë probiotikë. Këto baktere mund të kenë një efekt pozitiv në mikrobiotën e zorrëve, gjë që është e mirë për njerëzit me sëmundje që shkaktojnë simptoma gastrointestinale, të tilla si sindroma e zorrës së irrituar (IBS) dhe sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD).
Ushqimet e zakonshme të fermentuara që përmbajnë probiotikë:
kos dhe jogurt grek
uthull molle
lakër turshi
turshi
Një rishikim i vitit 2023 i hulumtimit sugjeron se probiotikët mund të jenë të dobishëm për parandalimin dhe menaxhimin e kancerit kolorektal.
Ato mund të përmirësojnë efektivitetin e disa trajtimeve të kancerit dhe të zvogëlojnë efektet anësore të padëshiruara.
Niseshte rezistente
Disa ushqime përmbajnë niseshte rezistente, një lloj sheqeri që është e vështirë për trupin të shpërbëhet. Këto niseshte mbeten kryesisht të patretura dhe i shtojnë masë jashtëqitjes. Sa më e adhe të jetë pesha e jashtëqitjes, aq më shpejt stimulohen zorrët për t’u zbrazur.
Ushqimet që përmbajnë niseshte rezistente:
patate dhe patate të ëmbla
panxhar sheqeri
kallam sheqeri
kallam sheqeri
banane jeshile
birrë
kërcejtë, zhardhokët dhe rrënjët e perimeve
oriz
hikërror dhe meli
makarona të gatuara al dente
bukë e bardhë
cornflakes dhe muesli
Lëng limoni
Flavonet nga agrumet, si limoni, kanë një efekt pozitiv në shëndetin dhe funksionin e traktit gastrointestinal. Ato mund të ndikojnë në mikrobiotën e zorrëve, inflamacionin e zorrëve dhe funksionin e barrierës së zorrëve.
Një zorrë e trashë e pastër është thelbësore për disa teste diagnostikuese, të tilla si kolonoskopia. Shumica e njerëzve që i nënshtrohen një kolonoskopie duhet të konsumojnë një pastrues zorrësh një natë para procedurës.
Kur përgatiteni për një kolonoskopi, frutat dhe lëngjet me ngjyrë të errët duhet të shmangen. Megjithatë, lëngjet e pastra të frutave, si lëngu i limonit ose limonada, lejohen.
Përfitimet e mundshme të pastrimit të zorrëve
Aktualisht nuk ka përfitime të provuara të pastrimit të zorrës së trashë, qoftë natyrale apo ndryshe. Disa regjime pastrimi madje mund të jenë të rrezikshme, kështu që është e rëndësishme të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se t’i provoni ato.
Sidoqoftë, përkrahësit e pastrimit të zorrës së trashë pretendojnë se ai mund të ofrojë përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë:
rritjen e niveleve të energjisë
eliminimin e toksinave
përmirësimi i funksionit të mëlçisë
forcimin e sistemit imunitar
ndihmë për humbje peshe
lehtësimin e fryrjeve, ngërçeve dhe gazrave
duke ulur rrezikun e kancerit të zorrës së trashë
përmirësimi i humorit / S,M