Studiuesit zbulojnë substancën më të hidhur që mund të shijojë ndonjëherë njeriu

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Shkencëtarët e ushqimit kanë zbuluar një kimikat kërpudhash që është më i hidhuri i shijuar ndonjëherë nga njerëzit. Ky është një zbulim që ofron njohuri të reja se si gjuha na ndihmon të perceptojmë shijen. Studiuesit në Institutin Leibniz për Biologjinë e Sistemeve Ushqimore në Gjermani nxorrën tre përbërës nga kërpudha Amaropostia stiptica dhe studiuan efektin e tyre në receptorët e shijes njerëzore.

Ata zbuluan se kimikatet ishin substancat më të hidhura të shijuara ndonjëherë nga njerëzit, duke zgjeruar njohuritë tona për përbërjet natyrore të hidhura dhe efektet e tyre në gjuhën tonë. Mijëra molekula të ndryshme kimike dihet se janë të hidhura dhe ato vijnë kryesisht nga bimë të lulëzuara ose burime sintetike. Megjithatë, sipas shkencëtarëve, komponimet e hidhura me origjinë shtazore, bakteriale apo kërpudhore janë studiuar më pak.

Besohet se receptorët e shijes së hidhur kanë evoluar për të paralajmëruar njerëzit që të mos konsumojnë substanca potencialisht të dëmshme. Megjithatë, jo të gjitha përbërjet e hidhura janë toksike ose të dëmshme, dhe përkatësisht jo të gjitha substancat toksike kanë shije të hidhur.

Studimet e mëparshme kanë treguar se sensorët e shijes së hidhur nuk gjenden vetëm në gojë, por edhe në stomak, zorrë, zemër dhe mushkëri. Meqenëse këto organe nuk janë të përfshira në shqisën e shijes, rëndësia fiziologjike e këtyre sensorëve mbetet një mister, të cilin studiuesit në Institutin Leibniz po përpiqen ta zgjidhin me kërkimet e tyre mbi substancat e hidhura.

Në studimin e fundit, shkencëtarët vlerësuan kërpudhat jo toksike Amaropostia stiptica ka një “shije jashtëzakonisht të hidhur”. Ata nxorrën dhe testuan tre përbërës të panjohur më parë nga kërpudha dhe përcaktuan strukturat e tyre kimike. Duke përdorur modele të qelizave laboratorike, studiuesit treguan se këto kimikate përfshihen në aktivizimin e të paktën një prej rreth 25 llojeve të sensorëve të shijes së hidhur në trupin e njeriut.

Lexo edhe :  Beqarët mund të takojnë një person interesant, horoskopi për sot

Një përbërës i zbuluar gjatë studimit, oligoporina D, stimulon receptorin e shijes së hidhur në gjuhë, të quajtur TAS2R46, edhe në përqendrimet më të ulëta. Vetëm një gram oligoporinë D e tretur në 106 vaska me uji do të ishte ende e hidhur./k.k

Të fundit

Ky çift përfaqëson të gjithë njerëzit në Wikipedia!

Nëse 'një alien' kërkon në google Human në Wikipedia, çfarë përfaqësimi të specieve tona do të gjente? Me fjalë të tjera,...

Ngrohja globale/ Pse India po ngrohet ngadalë?

Kjo mund të jetë vera e tretë radhazi e Indisë me temperatura ekstreme dhe valë të nxehta shkatërruese . Megjithatë, nëse fokusohemi në temperaturat mesatare vjetore, shohim...

Si të hiqni merkurin nga peshqit

Peshku është i mirë për ju , për një listë të gjatë arsyesh që nuk do t'i rendisim këtu. Peshku, megjithatë, është gjithashtu plot me merkur, një...

Mjafton vetëm stërvitja në fundjavë për të qenë të shëndetshëm

Nëse nuk keni kohë gjatë javës, stërvituni në fundjavë: 150 minuta aktivitet fizik të përqendruar në një ose dy ditë ka përfitime të mëdha...

A është e ardhmja e sportit në fusha xhami?

Në Gjermani, fushat më inovative të lojës janë prej xhami dhe LED: ato shndërrohen në një ekran gjigant nën këmbët e atletëve për ta...

Lajme të tjera

Web TV