Enët e gjakut luajnë një rol shumë të rëndësishëm në organizëm. Ato transportojnë ushqyesit dhe oksigjenin nga zemra drejt organeve të tjera. Në disa raste, enët e gjakut bllokohen duke përbërë pikënisjen e shumë sëmundjeve kardiovaskulare.
Të dhënat e AgroWeb.org tregojnë se në vitet e fundit, 60% e vdekjeve në vend kanë ndodhur si pasojë e sëmundjeve të zemrës.
40% e tyre janë shkaktuar nga sëmundjet koronare.
Kardiologët e Qendrës Spitalore Universitare Nënë Tereza thanë për Scan TV se shkaktarët kryesorë të këtyre sëmundjeve janë mënyra e të ushqyerit dhe mungesa e aktivitetit fizik.
Ekspertët kanë identifikuar disa ushqime të shëndetshme të cilat pakësojnë rrezikun e sëmundjeve të tilla dhe ruajnë shëndetin e enëve të gjakut.
Avokado
Avokado është e pasur në proteina, fibër, vitamina dhe minerale.
Natyrshëm, konsumi i tyre ndihmon në zhbllokimin e enëve të gjakut.
Për më tepër, konsumi ditor i avokados ul kolesterolin e keq me nga 11 deri në 22%.
Avokado gjendet në treg gjatë gjithë vitit.
Brokoli
Brokoli përmban shumë vitaminë K që parandalon mpiksjen e gjakut.
Fibra tek brokoli ul tensionin e gjakut dhe kolesterolin.
Brokoli gjendet në treg nga muaji tetor deri në muajin mars – prill.
Agrumet
Agrumet janë të pasura me pektinë që pastron enët e gjakut dhe ul kolesterolin e keq.
Agrumet gjenden në treg gjatë gjithë vitit.
Kafeja
Studiuesit australianë kanë zbuluar se kafeja ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës me 20%
Ajo është e pasur me antioksidantë dhe acid klorogenik që parandalon problemet me zemrën.
Mollët
Mjekët thonë se ngrënia e një molle në ditë ul kolesterolin e keq me të paktën 40%.
Antioksidantët tek molla kanë aftësinë të shmangin ngurtësimin e enëve të gjakut.
Mollët gjenden në treg gjatë vitit./ S,M