Sezoni i milionerëve, të bëhesh i pasur me bukë, gjalpë e reçel

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Nga Leonard Veizi

Bukë me gjalpë e reçel hanim në mëngjes, një herë e një kohë, në kampin e pionierëve, kur shkonim për pushimet verore, të pavarur nga familja. Bukë, gjalpë e reçel ishte menuja edhe e kampit të punëtorëve.

Birinxhi. Ushqim i shpejtë e me shumë kalori. Të mban deri në darkë, sidomos nëse ke vendosur të lahesh në ujin e kripur, që thonë se ta çon barkun në fund, aq sa e ngatërron reçelin me pekmezin.

Dy vezë dhe një djathë. Gjellë e shpejtë dhe me shumë kalori, – kështu do ta prisnin në mesnatë doktor Bardhylin, arsimtarët e zonës malore ku kalonin trupat e sharrave, pikërisht te filmi “Kur hapen dyert e jetës”.

Meqenëse na ka mbirë në bark dikur, kjo menu vazhdon të na dalë në ëndërr edhe sot e kësaj dite. Këtu duhet të jetë edhe thembra e Akilit e nostalgjisë për shumë shefa kuzhine restorantesh, që e servirin me tabiat të madh. Dhe të kini parasysh që oferta të paralajmëron që në fillim: 120 euro nata me mëngjes.

Mëngjesi, me këtë menu, kap vlerën e dy mijë lekëve të vjetra, ose të themi – dy eurove. Që do të thotë se e ke paguar goxha shtrenjtë fjetjen: plot 118 euro. Ndonjëherë me dush me ujë të ftohtë.

Vijnë turistët… shohin menunë… dhe ikin! Ia mbathin për Greqi, për Mal të Zi, për…

Ky është turizmi shqiptar. Jo në të gjitha rastet, të kuptohemi. Por në një pjesë dërmuese, po.

Vjen vera, vjen sezoni… dhe me të ëndrra shqiptare: Si të bëhesh milioner brenda 45 ditëve!

Ndaj turistët kanë marrë malet. Domethënë, kanë lënë bregdetin dhe e kanë parë më të udhës ta zhvendosin guidën duke bërë hiking nëpër zonat malore.

Çdo verë, Shqipëria vesh rrobat tropikale dhe futet në rolin e “Parajsës turistike të Mesdheut”. Dhe çdo verë, një pjesë e mirë e pronarëve me hotele e motele ngjitet në majë të çatisë dhe shpall:

“Këtë sezon, bëhem milioner!”

E do të bëhemi milioner / do të bëhemi milioner… – janë disa nga vargjet e këngës që këndonte Adelina Ismaili në adoleshencën e saj.

Plani është i thjeshtë, shqiptar: shtrihesh në breg të detit, ngre një çadër me tenda plastike, vendos një menu me germa të mëdha ku shkruhet “Petulla me recel 7 euro”, dhe pret të vijë turisti. Meqë s’ke investuar asgjë tjetër përveç zërit të trashë dhe një tavoline të çalë, çmimin e rrit në stratosferë, si sateliti që spiunon nga lart:

Lexo edhe :  24 orë në magjinë e bjeshkëve të Istogut

“Makijato? 4 euro. Krevati? 80 euro nata. Dushi?…” Sikur u lave në det o vëlla.

Mëngjesi tradicional shqiptar – buka me gjalpë e reçel, specialitet i epokës së Xhaxhit – tani shitet si “eksperiencë autentike bio”, për vetëm 9.99 euro. Me aq para, në Londër merr një English breakfast dhe një fish & chips për darkë.

Por ne nuk krahasohemi me askënd. Jemi Shqipëria që kërkon të bëhet Dubai, pa ndërtuar as rrugën deri te plazhi.

Dhe kur turistët largohen, duke mallkuar për herë të tretë çmimin e birrës “extra” — që është po ajo birrë e zakonshme, në shishe pa etiketë — pronari i guesthouse-it e mbyll derën dhe llogarit fitimin:

“Po s’u kapa këtë verë, s’jam burrë!”

Natyrisht, fitimi nuk bëhet, por ai mbetet burrë. Burrë i vërtetë shqiptar, që akuzon gjithmonë të tjerët:

“S’ka turizëm! S’ka shtet!”

Ose më keq akoma: “Nuk bëhet ky vend!”

Dhe kështu, sezoni mbyllet me një valixhe bosh dhe një kredi të re për të rregulluar kangjellat rrethuese të vilës së pabërë.

Se të bëhesh milioner nuk është si të bësh reçel qershie.

Milioner bëhesh, në mos nga droga, të paktën nga ndonjë tender. Jo nga djersa e kastravecit apo uthulla artizanale në shishe plastike me tapë Coca-Cola.

Por shqiptarit nuk i thua dot gjë. Ai duhet të bëhet milioner. Madje brenda gushtit. Me çdo kusht.

Dhe nëse jo këtë verë, atëherë verën tjetër. Ose atë pas saj. Apo kurrë.

Sepse jemi popull që as nuk punon si zvicerani, as nuk sillet si greku, por kërkon të shesë kos me çmimin e peshkut të egër.

Kur mbaron vera, rri pronari te dera, i djegur nga dielli, e i zhgënjyer nga jeta. Dhe kur s’ka më as turistë, as euro, as shpresë, i mbetet vetëm një gjë për të thënë:

“S’janë turistët si dikur… nuk dinë të vlerësojnë!”

Pirdh se lirohesh.

Të fundit

Milani e nis me fitore sezonin e ri dhe mposht Barin në fazën 1/32 të Kupës së Italisë

Milani ka mposhtur Barin në sfidën e vlefshme për fazën e 1/32 të Kupës së Italisë. Sfida u fitua 2 me...

Paralajmërimi i fuqishëm që Princesha Diana kishte bërë për William dhe Harryn

Harry dhe William kanë përjetuar humbjen më të madhe në gusht të vitit 1997, me vdekjen e nënës së tyre, Princeshës Diana. Edhe pse me...

Zbulohet se kur mund të martohen Cristiano Ronaldo dhe Georgina Rodriguez?

Georgina Rodriguez dhe Cristiano Ronaldo janë bashkë prej nëntë vitesh, që nga viti 2016. Influencuesja dhe futbollisti portugez kanë formuar një familje shumë të madhe,...

Zhvillohet metoda revolucionare për trajtimin e pacientëve pas atakut kardiak

Nga Enver Robelli Një grup shkencëtarësh në Zvicër nën drejtimin e profesorëve Omer Xhemali dhe Robert Katzschmann kanë krijuar një arnim kardiak të ndërtuar nga indi...

Zjarret/ 87 vatra zjarri të regjistruara në Kosovë, 8 prej tyre ende aktive

Agjencia për Menaxhimin e Emergjencave në Kosovë bën të ditur se në gjithë vendin janë regjistruar gjithsej 87 vatra zjarri. Prej tyre, 79 janë...

Lajme të tjera

Web TV