Disa lloje ushqimesh që hahen në ato zona të botës ku jetojnë shumica e qindvjeçarëve, janë gjithashtu të pranishme në vendin tonë, kështu që asgjë nuk na pengon t’i përfshijmë ato në menunë tonë.
Ju ndoshta keni dëgjuar për zonat blu. Këto janë katër zonat në botë me më shumë njëqindvjeçarë: Sardenja, Okinaëa, Loma Linda dhe Nikosia. Sidoqoftë, disa lloje të ushqimeve që hahen atje janë të pranishme edhe në vendin tonë, kështu që asgjë nuk na pengon t’i përfshijmë ato në menunë tonë.
Elbi
Elbi është i pasur me mangan, selen, fibra dhe bakër. Ruan shëndetin e zorrëve, ul kolesterolin, pastron trupin dhe forcon sistemin imunitar. Mund të përgatitet në shumë mënyra, më të famshmet prej të cilave janë qull elbi dhe fasule elbi.
Fasule e njomë
Fasulet e njoma janë mbret midis llojeve të tjera të fasuleve dhe aroma e tyre është shumë më e ëmbël dhe më e pasur. Ato kanë qenë prej kohësh një ushqim jo popullor, ushqim për të varfërit, por sot janë gjithnjë e më të pranishme në menutë e restoranteve të njohura.
Është një fasule e pasur me lëndë ushqyese, është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminave B dhe fibrave, përmban estrogjene natyrale që ndihmojnë në ekuilibrimin e hormoneve dhe aminoacidit L-DOPA nga i cili prodhohet dopamina dhe ruan shëndetin neurologjik dhe mendor. Fasulja e njomë është më e çmuara në kuzhinë.
Verë
Vera është jashtëzakonisht e mirë për shëndetin, sigurisht me moderim. Njerëzit e moshuar e kanë zakon të pinë një gotë verë pas drekës dhe do të ishte mirë nëse do ta bënim të gjithë. Vera e kuqe është e pasur me antioksidantë, veçanërisht resveratrol, i cili është jashtëzakonisht i fortë. Nëse nuk ju pëlqen vera, kur është në stinë, shijoni rrushin.
Koleraba
Koleraba i përket të njëjtës familje si brokoli dhe lakra. Këto janë perime që janë jashtëzakonisht të mira për shëndetin. Koleraba është një antioksidant i fuqishëm dhe besohet të ketë veti antikancerogjene. Është e pasur me vitamina C dhe A dhe fibra. Mund të hahet e gjallë (ka shije të ëmbël), por edhe të zihet.
Patatet
Patatet janë një burim i shkëlqyeshëm i shumë vitaminave dhe mineraleve, përfshirë vitaminën B6, e cila luan një rol të rëndësishëm në ndërtimin e qelizave, qëndrueshmërinë atletike, rregullimin e presionit të gjakut, shëndetin kardiovaskular dhe funksionimin e sistemit nervor.
Domate
Domatet janë të pasura me fitonutrientë si karotenoidet dhe likopeni, të cilat ruajnë shëndetin kardiovaskular, mbrojnë qelizat nga stresi oksidativ dhe ndihmojnë burrat të ruajnë shëndetin e prostatës. Ato janë më të shëndetshme të gatuara sesa të papërpunuara.
Burimi: italiafeed.com