Sa i kushton mjedisit ushqimi që hamë

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Prodhimi i ushqimit gjithashtu ndot: një studim britanik llogariti gjurmën ekologjike të mbi 57,000 produkteve ushqimore që blejmë.

Vlerësimi i ndikimit të vërtetë mjedisor të asaj që vendosim në tavolinat tona është padyshim kompleks, veçanërisht pasi deri më tani nuk ka pasur kurrë një indeks të vetëm që do të na lejonte të krahasonim gjurmën ekologjike të ushqimeve të ndryshme që hamë.

KOSTOT MJEDISORE

Problemi u zgjidh nga një ekip studiuesish britanikë, të cilët për herë të parë arritën të zhvillonin një shkallë me të cilën do të matej kostoja mjedisore e çdo ushqimi individual, por edhe e çdo produkti ushqimor që mund të blihet në supermarkete. Me këto të dhëna, studiuesit krijuan një indeks në lidhje me 100 g produkti dhe e aplikuan atë në pothuajse të gjithë asortimentin e një supermarketi të zakonshëm. Studimi është publikuar në PNAS. Michael Clark dhe kolegët e tij në Universitetin e Oksfordit përdorën informacione të disponueshme publikisht për mbi 57,000 ushqime dhe pije që shiten zakonisht në supermarketet e Britani dhe i klasifikuan ato sipas katër parametrave që lidhen me ciklin e tyre të prodhimit: emetimet e gazit serrë, konsumi i tokës, konsumi i ujit dhe eutrofikimi. potencial, dmth sasia e fosfateve të çliruara në ujë ose ajër si pasojë e ciklit të prodhimit. Studiuesit më pas përdorën foodDB, një e dhënë e madhe e zhvilluar nga vetë Universiteti i Oksfordit që mbledh dhe analizon të dhëna për të gjitha produktet ushqimore të tregtuara në 12 supermarkete në Mbretërinë e Bashkuar në baza ditore.

USHQIMI I GJELBËR

Studimi konfirmoi se, në përgjithësi, produktet me bazë drithërat, frutat dhe perimet kanë një ndikim shumë më të ulët mjedisor sesa produktet me bazë mishi, peshku apo produktet e qumështit. Mbi të gjitha, ai zbuloi se ka një larmi të madhe gjurmësh ekologjike edhe për ushqimet që nuk kanë bazë mishi: me pak fjalë, nga pikëpamja e ndikimit mjedisor, jo të gjitha biskotat ose perimet janë të njëjta. Së fundi, ajo që del nga hulumtimi është se si produktet më të gjelbra, dhe ndër këto edhe zëvendësuesit e shumtë të mishit si soja apo tofu, janë edhe ato me profilin më të mirë ushqyes.

Të fundit

Zjarr pranë stacionit të ujësjellësit në Gjirokastër, zjarrfikësit neutralizojnë flakët

Një zjarr ka rënë sot pranë stacionit të shpërndarjes së ujit të pijshëm për Gjirokastrën. Fatmirësisht pas ndërhyrjes së shërbimit...

Një romancë e re në horizont?/ Ish-banorja e BBV 4 e zbulon për herë të parë

Ish-banorja e edicionit të katërt të “Big Brother VIP”, Rizarta Hoxha, ka zbuluar gjatë një interviste për “Pushime On Top” një sekret nga jeta...

Pse SHBA nuk do ta arrestojë Putinin javën tjetër pavarësisht urdhërarrestit?

Kur presidenti rus Vladimir Putin udhëton për në Alaska javën e ardhshme për t’u takuar me presidentin amerikan Donald Trump, ai do të jetë...

Lindja e Mesme: Thesaret kulturore në rrezik nga konfliktet

Këshilli Ndërkombëtar i Muzeve (ICOM), me bazë në Paris, shpërndau një deklaratë pas lëshimit të raketave të para mes Iranit dhe Izraelit në luftimet...

Luana Vjollca i merr Festivalin Arbana Osmanit/ Rikthehet “përplasja” mes dy vajzave

Kanë nisur përgatitjet për Festivalin e RTSH. Pas publikimit të spotit zyrtar nga Elhaida Dani për Fest ’64, prapaskenat e festivalit më të madh...

Lajme të tjera

Web TV