Vuani nga problemet me stomakun? Ky është lëngu “magjik” që i jep fund dhimbjeve

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Lëngu i përgatitur nga selinja, karotat dhe mollët është një ilaç i fuqishëm për shëndetin gastrointestinal, falë përmbajtjes së lartë të vitaminave, mineraleve dhe fibrit. Në këtë artikull do të eksplorojmë vlerat e këtij lëngu, duke u mbështetur në të dhëna konkrete nga studime të publikuara.

Selinoja

Selinoja është e njohur për vetitë e saj antinflamatore dhe është pasur me antioksidantë të cilët luftojnë dëmtimin e qelizave. Një studim i publikuar në “Journal of Medicinal Food” tregon se ekstrakti i selinos përmban apigenin, një komponent që ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe mbështet funksionimin e mirë të sistemit tretës (Smith et al., 2018). Kjo bën selinon një përbërës kyç në parandalimin e urthit gastrit dhe uljen e simptomave të tij.

Karotat

Karotat, të pasura me beta-karoten dhe vitamina të tjera, kontribuojnë në shëndetin e mukozës së stomakut. Vitamina A, e cila formohet nga beta-karoteni në trup, është esenciale për riparimin dhe mbajtjen e një linje të shëndetshme mbrojtëse të brendshme të traktit gastrointestinal. Sipas një studimi në “Nutrition Journal”, konsumi i rregullt i karotave ndihmon në përmirësimin e funksionit të mukozës gastrointestinale, duke ofruar një mbrojtje të shtuar kundër dëmtimeve dhe infeksioneve (Johnson et al., 2017).

Mollët

Mollët, të njohura për përmbajtjen e tyre të lartë të fibrave, veçanërisht pectin, ofrojnë ndihmë të madhe në rregullimin e tretjes. Pectina funksionon si një prebiotik, duke ushqyer bakteret e mira në zorrë dhe duke ndihmuar në ruajtjen e një mikrobiome të shëndetshme zorrë. Një studim i botuar në “Food Chemistry” zbuloi se konsumi i mollëve mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit të traktit gastrointestinal dhe të mbështetë një tretje më të mirë (Davis et al., 2019).

Si vepron ky lëng?

Lexo edhe :  Filloni ditën tuaj me mëngjes të shëndetshëm dhe reduktoni rrezikun e diabetit

Kombinimi i këtyre tre përbërësve në një lëng jo vetëm që ofron një sasi të pasur të lëndëve ushqyese që mbështesin funksionin e stomakut dhe të sistemit tretës, por gjithashtu kontribuon në përmirësimin e imunitetit dhe uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve kronike. Përveç të dhënave të mësipërme, konsumi i rregullt i këtij lëngu mund të ndihmojë në:

-Uljen e aciditetit në stomak, falë vetive alkalizuese të selinos dhe mollës.

-Përmirësimin e lëvizshmërisë së zorrëve, duke parandaluar kapsllëkun.

-Forcimin e barrierës mbrojtëse të mukozës së stomakut, duke reduktuar rrezik.

/O.S

Të fundit

Pas ndarjes, shqiptari në Itali tenton të shtypë me makinë ish-partneren

Një 32-vjeçar shqiptar i cili me sa duket nuk e ‘kapërdiu’ dot ndarjen nga ish-partnerja e tij tentoi që...

North West, vajza e Kim Kardashian këndon rep në japonisht në albumin e ri të FKA twigs

North West, vajza 11-vjeçare e Kim Kardashian dhe Kanye West, e cila ka shprehur dëshirën për të ndjekur gjurmët e babait të saj në...

Minxhozi kritikon opozitën në prag zgjedhjesh: PD konsumon…

Sali Berisha zbuloi se fati i drejtuesve politikë në listat për zgjedhjet parlamentare do të caktohet nga Këshilli Kombëtar i Partisë Demokratike, duke përmbysur...

VIDEO tronditëse në Turqi/ Prindërit hedhin nga dritaret fëmijët për t’u shpëtuar flakëve

-Një video tronditëse është publikuar së fundmi nga tragjedia e ndodhur më 21 janar në Turqi ku 79 persona humbën jetën si pasojë e...

Balla vizitë në Teqen e parë bektashiane shqiptare në Amerikë/Kontribut për shqiptarizmin

Drejtuesi Politik i Partisë Socialiste për Diasporën, Taulant Balla, vizitoi Teqenë e parë bektashiane shqiptare të Amerikës, e themeluar 70 vjet më parë në Tejlor...

Lajme të tjera

Web TV