A është sheqeri i dëmshëm për shëndetin? Pesë ëmbëlsues alternativë të tij

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Sa sheqer duhet të futim në trup çdo ditë? Më së shumti 50 gram siç konfirmojnë ekspertët, midis asaj që ne përdorim për të ëmbëlsuar kafen, çajin ose qumështin me atë që në vend të kësaj futet përmes ushqimeve të tjera. Por, a ka ndonjë zëvendësues të sheqerit, ëmbëlsues të shëndetshëm dhe më pak kalori? Dhe a janë vërtet të mirë, a janë vërtet të shëndetshëm? Le të përpiqemi të kuptojmë diçka më shumë.

Doza maksimale ditore e sheqerit është e barabartë me 10-12 lugë çaji për një të rritur, por do të ishte më mirë ta përgjysmoni atë. Pra, ne mund të përqëndrohemi në alternativa, produkte natyrore dhe të parafinuara që japin të njëjtën rendiment. Sot ka shumë produkte në treg që janë ekuivalent me sheqerin dhe të cilat kalojnë duke qenë më pak kalorike.

Le të zbulojmë pesë ëmbëlsuesit e sheqerit më të zakonshëm.

1.Stevia

Stevia është një ekstrakt nga një bimë e lindur në Amerikën e Jugut. Fillimisht ajo është përdorur në produktet e higjenës. Në favor të saj ekziston fakti që nuk ka kalori, nuk e rrit nivelin e sheqerit në gjak dhe për këtë arsye mund të përdoret edhe nga diabetikët. Por, duke qenë një ekstrakt kimik, ajo nuk përmban asnjë element që ushqen, ndryshe nga sheqeri.

2.Nektari Agave

Nektari Agave (ose shurupi agave) rrjedh direkt nga bima me origjinë nga Meksika. Shija e saj është e ngjashme me mjaltin. Meqenëse ka faktin se është i pasur me vitamina dhe minerale, është gjithashtu i përshtatshëm për vegjetarianët. Por përmban shumë fruktozë dhe për rrjedhojë mund të jetë i dëmshëm për shëndetin rrit nivelin e yndyrës në gjak dhe mëlçi. Pra rreziku është i sindromës metabolike dhe diabeti tip 2 është i lartë.

Lexo edhe :  Një ‘orë’ e re biologjike: Si na tregon truri sa shpejt po plake

3.Sheqer thupër

Sheqeri i thuprës njihet më mirë si xylitol dhe në fakt përdoret gjithashtu për të prodhuar çamçakëz që riparojnë shëndetin e dhëmbëve. Natyrisht është gjetur në disa perime dhe fruta, por sot industria gjithashtu e prodhon atë nga mbeturinat e kallinjve të misrit. Ka të paktën 40% më pak kalori sesa sheqeri i rafinuar dhe jep të njëjtën ëmbëlsi. Por çdo 10 gramë xylitol jep 24 kalori, kështu që është më mirë ta minimizoni.

4.Sheqer kokosi

Një ëmbëlsues i bërë nga nektari i luleve në pëllëmbën e kokosit. Ai përmban shumë vitamina dhe minerale si hekuri, magnezi dhe zinku. Sidoqoftë, nuk është i përshtatshëm për njerëzit me diabet.

5.Shurup panje

Ashtu si me ëmbëlsuesit e tjerë, edhe kjo nxirret nga një bimë, veçanërisht nga pema e panjeve. E pasur me antioksidantë dhe molekula por edhe me kalcium, kalium, magnez dhe hekur. Në realitet, megjithatë, ëmbëlson më pak se sheqeri, nuk rekomandohet për diabetikët dhe as për ata që janë në dietë./Bl.Ba/Fjala.al

Të fundit

Nxehet situata, Erdogani akuzon Izraelin

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan e ka akuzuar të enjten Izraelin se është duke e përdorur pakicën e...

Emergjencat Civile: Deri në orën 16:00 janë raportuar 18 vatra zjarri

Sipas të dhënave të raportuara në Qendrën Kombëtare Operacionale të Emergjencave Civile në AKMC, deri në orën 16:00 janë raportuar 18 vatra zjarri, nga...

Zelensky i propozon Trump një marrëveshje të re

Vladimir Zelensky ka propozuar një marrëveshje të re strategjike me Shtetet e Bashkuara, ku Ukraina do të ndante teknologjinë e saj të avancuar të...

Monedha euro po zbret nën 97 lekë! Valutat tkurren, jo çmimet

Ditë të vështira po regjistrohen për shqiptarët që mbahen me remitancat, për ata që i mbajnë kursimet e tyre në valutë ose i kanë...

Vjosa Osmani zbulon planin serb: Ja cilat ishin lëvizjet në kufi

Presidentja Vjosa Osmani mbajti pasditen e së enjtes një konferencë për media ku zbuloi planin serb për përshkallzimin e situatës në Kosovë. Sqarimi erdhi pas...

Lajme të tjera

Web TV