Sa sheqer duhet të futim në trup çdo ditë? Më së shumti 50 gram siç konfirmojnë ekspertët, midis asaj që ne përdorim për të ëmbëlsuar kafen, çajin ose qumështin me atë që në vend të kësaj futet përmes ushqimeve të tjera. Por, a ka ndonjë zëvendësues të sheqerit, ëmbëlsues të shëndetshëm dhe më pak kalori? Dhe a janë vërtet të mirë, a janë vërtet të shëndetshëm? Le të përpiqemi të kuptojmë diçka më shumë.
Doza maksimale ditore e sheqerit është e barabartë me 10-12 lugë çaji për një të rritur, por do të ishte më mirë ta përgjysmoni atë. Pra, ne mund të përqëndrohemi në alternativa, produkte natyrore dhe të parafinuara që japin të njëjtën rendiment. Sot ka shumë produkte në treg që janë ekuivalent me sheqerin dhe të cilat kalojnë duke qenë më pak kalorike.
Le të zbulojmë pesë ëmbëlsuesit e sheqerit më të zakonshëm.
1.Stevia
Stevia është një ekstrakt nga një bimë e lindur në Amerikën e Jugut. Fillimisht ajo është përdorur në produktet e higjenës. Në favor të saj ekziston fakti që nuk ka kalori, nuk e rrit nivelin e sheqerit në gjak dhe për këtë arsye mund të përdoret edhe nga diabetikët. Por, duke qenë një ekstrakt kimik, ajo nuk përmban asnjë element që ushqen, ndryshe nga sheqeri.
2.Nektari Agave
Nektari Agave (ose shurupi agave) rrjedh direkt nga bima me origjinë nga Meksika. Shija e saj është e ngjashme me mjaltin. Meqenëse ka faktin se është i pasur me vitamina dhe minerale, është gjithashtu i përshtatshëm për vegjetarianët. Por përmban shumë fruktozë dhe për rrjedhojë mund të jetë i dëmshëm për shëndetin rrit nivelin e yndyrës në gjak dhe mëlçi. Pra rreziku është i sindromës metabolike dhe diabeti tip 2 është i lartë.
3.Sheqer thupër
Sheqeri i thuprës njihet më mirë si xylitol dhe në fakt përdoret gjithashtu për të prodhuar çamçakëz që riparojnë shëndetin e dhëmbëve. Natyrisht është gjetur në disa perime dhe fruta, por sot industria gjithashtu e prodhon atë nga mbeturinat e kallinjve të misrit. Ka të paktën 40% më pak kalori sesa sheqeri i rafinuar dhe jep të njëjtën ëmbëlsi. Por çdo 10 gramë xylitol jep 24 kalori, kështu që është më mirë ta minimizoni.
4.Sheqer kokosi
Një ëmbëlsues i bërë nga nektari i luleve në pëllëmbën e kokosit. Ai përmban shumë vitamina dhe minerale si hekuri, magnezi dhe zinku. Sidoqoftë, nuk është i përshtatshëm për njerëzit me diabet.
5.Shurup panje
Ashtu si me ëmbëlsuesit e tjerë, edhe kjo nxirret nga një bimë, veçanërisht nga pema e panjeve. E pasur me antioksidantë dhe molekula por edhe me kalcium, kalium, magnez dhe hekur. Në realitet, megjithatë, ëmbëlson më pak se sheqeri, nuk rekomandohet për diabetikët dhe as për ata që janë në dietë./Bl.Ba/Fjala.al