Si mund të heqësh dorë nga një filxhan qumësht? Freddo apo të nxehtë, qumështi është gjithmonë një pije e mirëpritur, një ushqim i vërtetë që është pjesë e jetës suaj, ai na ushqen që nga ditët e para.
Ne nuk mund të heqim dorë falë vetive të tij të rëndësishme ushqyese, i referohemi qumështit me origjinë shtazore, por ka njerëz që fatkeqësisht nuk mund ta pinë sepse janë ose intolerantë ndaj laktozës ose ndjekin një dietë.
Përveç qumështit të lopës, ka shumë alternativa që mund të përdoren jo vetëm si pije, por edhe për të pasuruar pjata të ndryshme.
Le të zbulojmë alternativat e mundshme.
Ju mund të zëvendësoni qumështin me përbërës të ndryshëm në kuzhinë, ne ju ofrojmë disa përbërës alternativë, me origjinë shtazore dhe bimore, le të zbulojmë se cilët.
-Qumështi i sojës: është një pije shumë e pasur me lëndë ushqyese, aminoacide, vitamina dhe mbi të gjitha shumë pak me yndyrë. Më shumë ata e preferojnë qumështin e sojës sepse ka gjithashtu një indeks të ulët glicemik. Përveç që e pini për mëngjes ose pasdite për ta shoqëruar ndoshta me biskota të shijshme kokosi, mund ta përdorni për të përgatitur ëmbëlsira, çokollatë etj. Nëse dëshironi mund të zgjidhni të shtoni edhe një çokollatë me qumësht soje.
– Qumështi i orizit: është qumështi i cili është një burim i pasur i kalciumit dhe nuk ka shumë proteina. Mund të provoni të shtoni pak kafe. Por mund të përdorni qumësht orizi për përgatitjen e ëmbëlsirave ose çokollatave të nxehta.
– Qumështi i bajames: ka një aromë shumë të fortë dhe shije të fortë, nuk përmban yndyrë dhe mbi të gjitha është perfekt për njerëzit që kanë probleme me kolesterol të lartë. E përsosur për të bërë ëmbëlsira të thjeshta që nuk janë veçanërisht aromatike.
-Qumështi i kokosit: ka të njëjtat proteina si qumështi i lopës, ka një aromë delikate dhe të parezistueshme dhe është i përshtatshëm për përgatitjen e ëmbëlsirave të ndryshme. Qumështi i kokosit ka fuqinë për t’i bërë ëmbëlsirat shumë të buta, por gjithashtu përdoret shpesh kur duhet të përgatisni pjata tipike të kuzhinës orientale.
-Qumështi i tërshërës: është një ushqim që jo vetëm ndihmon në uljen e niveleve të kolesterolit të keq, por gjithashtu lehtëson tretjen. E përsosur për ata që janë të vëmendshëm ndaj linjës së tyre sepse është shumë e pasur me lëndë ushqyese, në fakt përmban fibra. Mund ta përdorni në mënyrë të sigurt në kuzhinë për të përgatitur ëmbëlsira.
Uji- Në mungesë të qumështit, përdorni ujë, ka shumë ëmbëlsira të tilla si donuts, kifle që mund të përgatiten duke përdorur ujë si një zëvendësues i qumështit. Sigurisht që qëndrueshmëria e ëmbëlsirës nuk do të ndryshojë , por qumështi sigurisht që ka veti të ndryshme ushqyese.
Kos- Një ushqim i domosdoshëm në kuzhinë, gjithmonë i përshtatshëm për ta pasur në frigorifer, jo vetëm për ta konsumuar kështu, ndoshta për një meze të lehtë, por edhe për të zëvendësuar qumështin kur mungon. Në fakt, nëse dëshira ju pushton dhe dëshironi aq shumë një tortë të butë dhe kifle por nuk keni qumësht, shtoni kos. Në rast të intolerancës ndaj laktozës, ose nëse ndiqni një dietë vegane, mund të përdorni kos perimesh si soja ose orizi.
Ju mund të zgjidhni atë që preferoni, zgjedhja është e juaja!/Bl.Ba/Fjala.al