Sipas një studimi të fundit amerikan, nga e përditshmja “Clinical Nutrition”, është vërtetuar se vetëm disa gota ҫaj i zi në ditë ulin me 31 për qind rrezikun e kancerit të vezores (në krahasim me një 1 filxhan ҫaj ose asnjë).
Në mënyrë të veҫantë, hulumtuesit zbuluan se çaj i zi është veçanërisht mbrojtës i këtij lloj kanceri dhe kjo, thanë ata, është emocionuese, sepse është një ndryshim që mund të bëhet fare lehtë në të përditshmen tonë. Këtu janë tri gjërat më të habitshme që mund të bëjë ҫaji.
Ul tensionin e gjakut
Një analizë e re, pas një rishikimi të 25 studimeve të ndryshme, është vërtetuar se njerëzit që pinin ҫdo ditë ҫaj të gjelbër apo të zi, për 12 javë me radhë, e kishin presionin e gjakut më të ulët se njerëzit që pinin çaj për një periudhë të shkurtër.
Ul në mënyrë të ndjeshme rrezikun e kancerit të pankreasit
Një studim në revistën “Epidemiologjia e kancerit”, ka parë ndikimin e ҫajit jeshil në kancerin e pankreasit te të rriturit kinezë. Hulumtuesit mblodhën informacione nga pothuajse 2 000 njerëz (908 prej të cilëve ishin me kancer në pankreas) në lidhje me llojin e çajit të preferuar, sa shpesh e pinin atë dhe temperaturën e tyre të preferuar. Në fund, rezultoi se gratë kanë përfituar më shumë, veçanërisht nga çaji jeshil: Ato që e pinin rregullisht atë, kishin një rrezik rreth 32% më të ulët të zhvillimit të kancerit të pankreasit, në krahasim me gratë që nuk pinin fare.
Zvogëlon stresin
Ҫaj mund të jetë zgjedhje për atë momentin e verandës që përmendëm më sipër. Por nuk është vetëm kaq. Në një studim të muajve të fundit është theksuar se çaji jeshil dhe çaj i zi mund të ndihmojnë shumë për t’ju qetësuar. Çaj ul në mënyrë të ndjeshme shënjuesit e stresit./Bl.Ba/Fjala.al