Është laksative kur hahet shumë e pjekur. Diuretike, sidoqoftë, kur është e papjekur. E shkëlqyeshme për fëmijët dhe atletët, veçanërisht gjatë mëngjesit, për efektet energjike që bart. Funksionon si anti-grip. Nuk rekomandohet për ata që vuajnë nga diabeti.
Në kulmin e sezonit të hurmës, “molla e Lindjes” sipas përkufizimit letrar për shkak të origjinës së saj së pari në Kinë dhe pastaj në Japoni, ku njihet si Lotus (fruta) dhe Pema e Paqes (bima), ia vlen të përmendim se sa i dobishëm mund të jetë ky frut tipik i vjeshtës për shëndetin dhe për ditët tona. Një frut që, ndër të tjera, mund ta përdorim shumë, dhe me variacione të ndryshme në kuzhinë.
Laksativ, diuretik, energjik dhe i pasur me vitamina, betakarotinë dhe kripëra minerale si kalium, fosfor dhe magnez: hurma, ose kakia, mbron dhe pastron mëlçinë, një nga organet më delikate në trupin tonë.
Pema është vendase në zonën qendrore të Kinës dhe termi “hurmë” nuk është asgjë më shumë se një formulë e shkurtuar e kaki noki japoneze. Një varietet shumë i zakonshëm është gjithashtu ai i vaniljes së hurmës, i ngjashëm me formën dhe qëndrueshmërinë e mollës, tulja në fakt pritet në feta, por me një aromë tipike të hurmës.
Një hektogram i këtij fruti, me lëkurë të verdhë në portokalli, siguron 65 kalori dhe është i përbërë nga 80 për qind ujë dhe deri në 18 për qind sheqer me gjurmë të proteinave dhe yndyrnave, ndërsa ka rreth 2.5 fibra.
Hurma gjithashtu përmban një sasi të lartë të kripërave minerale, veçanërisht kalium, kalcium, fosfor dhe vitamina A, C dhe B. Duke qenë e pasur me vitamina dhe betakarotinë, hurma gjithashtu i siguron trupit tonë një sasi të mirë të antioksidantëve të aftë për të kryer një veprim parandalues kundër tumoreve.
Një frut mjaft energjik, veçanërisht i rekomanduar në rast të mungesës së oreksit dhe për ata që praktikojnë sport rregullisht, hurma është megjithatë një frut që nuk rekomandohet në rast diabeti për shkak të indeksit të lartë glicemik që shkakton një rritje të papritur të sheqerit në gjak.
Të shmanget ose të hahet në moderim edhe në rastet e mbipeshës për shkak të përmbajtjes së lartë të kalorive.
Efektet e dobishme të hurmës
Le të shohim në detaje cilat janë cilësitë terapeutike të hurmave:
Forcon sistemin imunitar. Hurma përmban vitaminë C, e aftë për të forcuar sistemin tonë imunitar, një ushqim për t’u pasur në tryezë, prandaj shpesh, sidomos gjatë periudhës së ndryshimit të sezonit, për të na mbrojtur nga sëmundjet tipike të sezonit të vjeshtës.
Parandalon sëmundjet kardiovaskulare. Dhe jo vetëm kaq: hurma gjithashtu promovon thithjen e hekurit.
Një laksativ i shkëlqyeshëm. Duke vepruar drejtpërdrejt në mëlçi dhe zorrë, hurma është një laksativ natyral falë taninave dhe fibrave të pranishme në tulin e saj. Me një rekomandim për të përfituar nga kjo veçori: duhet ngrënë e pjekur.
Diuretike. Megjithatë, për këtë funksion, frutat duhet të hahen për mëngjes dhe të papjekura. Në këto kushte bëhet një diuretik i shkëlqyeshëm falë përmbajtjes së kaliumit.
Energjizuese. Hurma konsiderohet si një frut ideal për fëmijët, sportistët dhe njerëzit astenikë pasi ka veti të shkëlqyera energjike, falë sheqernave që përmban.
Burimi: nonsprecare.it /fjala.al