Më mirë një pjatë me thjerrëza sesa një sanduiç me proshutë , thotë një fjalë e urtë. A mund të jetë e vërtetë? Nëse nga pikëpamja e shijes secili mund të jepte përgjigjen e tij, për sa i përket shëndetit, po, është e vërtetë.
Ato janë një nga ushqimet më të shëndetshme në dispozicion, dhe shkencëtarët të gjithë janë dakord. Thjerrëzat janë ndoshta ushqimi i parë i gatuar që njohim: ato përmenden edhe në Bibël dhe ka receta për supa, supa dhe sallata që datojnë shekuj e shekuj më parë. Ato janë gjithashtu një ushqim tipik i gjysmës së botës, sepse haen në Azi, Afrikë dhe Evropë. Kudo dhe gjithmonë duke marrë nga pjata në disa lugë pothuajse të gjithë lëndët ushqyese thelbësore.
Ashtu si të gjitha bishtajoret, në fakt edhe thjerrëzat janë të pasura me proteina, më shumë se drithërat, frutat dhe perimet. Dhe këto proteina përmbajnë të gjitha aminoacidet thelbësore për trupin tonë, me përjashtim të një grupi të vogël, aminoacidet e squfurit, të cilat janë të bollshme në drithërat si orizi, gruri dhe misri. Pra, thjesht kombinoni ato me drithëra, për shembull në një supë. Ka edhe oligosakaride që ushqejnë florën e zorrëve dhe e mbajnë atë të shëndetshme.
Zbulimi i fundit, ato janë të pasura me polifenole, molekula që studiuesit filluan t’i studiojnë në fund të shekullit të kaluar dhe të cilat kohët e fundit janë treguar si faktorë të rëndësishëm parandalues për shumë sëmundje (marrja e shumë polifenoleve çon në uljen e shkallës së vdekshmërisë. deri në 30% krahasuar me ata që kanë një dietë të varfër me këto substanca).
Thjerrëzat janë aleate të shkëlqyera në dietat për humbje peshe sepse janë të pasura me fibra të patretshme, të cilat nuk përthithen nga zorrët, por e mbushin atë. Shtojini kësaj që, siç tregoi një studim i Universitetit Kanadez të Guelph në vitin 2018, zëvendësimi i orizit me thjerrëzat ul sheqerin në gjak me 20%, dhe krahasuar me patatet deri në 35%. Gjithashtu për këtë arsye, konsumimi i thjerrëzave shoqërohet me një rrezik më të ulët kardiovaskular në përgjithësi, me një rrezik më të ulët të diabetit , obezitetit dhe kancerit .
Është gjithashtu e vërtetë që thjerrëzat përmbajnë fitoestrogjene, pra përbërës të ngjashëm me estrogjenët, të cilët nga njëra anë pengojnë rritjen e tumoreve, por nga ana tjetër mund të ndërhyjnë në funksionimin normal hormonal. Por këto substanca largohen me gatimin. Së fundi, një avantazh përfundimtar: “Bima e thjerrëzës e kthen azotin në tokë që mund ta ketë humbur atë, për shembull në kultivimin e grurit. Në terma afatgjatë kjo do të thotë më pak përdorim i plehrave”, shton Bruni. Dhe rrjedhimisht kemi përfitime për mjedisin./Focus.it