Një ekip shkencëtarësh kinezë ka analizuar lidhjen midis konsumimit të pijeve të ndryshme alkoolike dhe rreziqeve të lidhura me Covid-in, duke sjellë disa lajme emocionuese për adhuruesit e verës dhe zhgënjim për adhuruesit e birrës.
Studiuesit, nga Spitali Shenzhen Kangning dhe Spitali Jugperëndimor, shqyrtuan 473,957 subjekte me një moshë mesatare 69 vjeç nga baza e të dhënave Biobank në MB, duke përfshirë 16,559 individë pozitivë ndaj Covid. Ata i ndanë ato në grupe sipas statusit të pijes (jo pijanec, ish-pijans dhe konsumues aktual) dhe sipas shpeshtësisë së konsumimit të alkoolit (më pak se tre herë në javë, më shumë se tre herë në javë dhe kurrë).
Udhëzimet ekzistuese në Mbretërinë e Bashkuar – më pak se 14 njësi në javë, me një gotë të vogël verë që llogaritet si 1.5 njësi dhe një litër birrë me forcë më të ulët si dy njësi – u miratuan nga shkencëtarët si pikë referimi.
Studiuesit arritën në përfundimin se “ vera e kuqe, vera e bardhë dhe shampanja kanë shanse për të reduktuar rrezikun e Covid-19. ”
Duke nënvizuar se pirja e rëndë nuk është e shëndetshme me asnjë kategori pijesh alkoolike, shkencëtarët specifikuan se ” konsumimi i verës së kuqe mbi ose dyfishi mbi udhëzimet “, ” frekuenca e ulët e konsumit të verës së fortifikuar (1-2 gota/javë) brenda udhëzimeve. ,” dhe “ frekuenca e lartë e konsumit të verës së bardhë dhe shampanjës mbi udhëzimet ” të gjitha luajnë një rol mbrojtës kundër Covid-19.
“ Statusi, frekuenca, sasia dhe nëntipet e pijeve alkoolike të pirësve të alkoolit nuk u shoqëruan me vdekshmërinë e lidhur me Covid-19 ”, përfundon raporti, i botuar në Frontiers in Nutrition.
Është interesante, ndërsa efekti mbrojtës i verës së kuqe kundër Covid-19 ishte i rëndësishëm pavarësisht nga frekuenca e marrjes së alkoolit, ndoshta për shkak të përqëndrimeve më të larta të përbërjeve fenolike në këtë pije, ” ajo luajti efektin mbrojtës vetëm kur subjektet konsumuan alkool mbi ose dyfish.
Megjithatë, raporti i ekipit sjell disa lajme të këqija për dashamirët e birrës, mushtit dhe pijeve alkoolike.
“ Konsumimi i birrës dhe mushtit rriti rrezikun për Covid-19, pavarësisht nga frekuenca dhe sasia e marrjes së alkoolit ”, thuhet në raport.