Gjyshërit tanë e kishin gabim: edhe në sasi të vogla, alkooli është mbrojtës për zemrën. Konsumi i tij është me të vërtetë një faktor rreziku.
Prej shumë kohësh, pirja e një gote (dhe vetëm një!) verë e kuqe në darkë ka qenë një rekomandim i zakonshëm i mjekëve të familjes, për shkak të përfitimeve të supozuara që një konsumim i lehtë i alkoolit do të kishte në shëndetin kardiovaskular. Tani, megjithatë, një studim i botuar në JAMA Network Open e hedh poshtë këtë klishe – me sa duket, rezultat i disa problemeve metodologjike në studimet mbi këtë temë.
Nuk ka asnjë nivel alkooli, madje as të moderuar, që nuk përfshin qoftë edhe një rrezik të vogël të problemeve me zemrën. Ky rrezik mbetet i ulët (por jo i barabartë me zero) nëse e kufizojmë veten në jo më shumë se shtatë pije në javë, por rritet në mënyrë progresive dhe të konsiderueshme nëse ky prag tejkalohet.
NUK ËSHTË PËR ALKOOL
Në fakt, disa studime të kaluara kishin treguar se një konsum modest i alkoolit, për arsye të paspecifikuara, mund të mbronte zemrën. Në fakt, ata që pinë moderuar dukej se prekeshin më rrallë nga sëmundjet e zemrës sesa jo vetëm ata që pinë shumë, por edhe ata që abstenojnë.
Ky efekt i dukshëm mbrojtës u gjet edhe në analizën e re të kryer nga Spitali i Përgjithshëm i Massachusetts dhe Instituti i gjerë i MIT. Por ishte thjesht një gabim: fakti është se ata që konsumojnë sasi të moderuar të alkoolit (deri në 14 pije në javë) gjithashtu priren të kenë stile të tjera jetese që ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, të tilla si pirja e duhanit më pak ose mospirja e duhanit, duke bërë më shumë. ushtrohen dhe kanë një peshë trupore më të ulët se ata që pinë shumë ose ata që nuk pinë fare.
Sqaroni Marrëdhëniet. Ky përfundim u arrit nëpërmjet analizave të të dhënave mjekësore dhe gjenetike të afro 400,000 njerëzve të kataloguar në Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, një bazë e madhe e të dhënave mjekësore britanike që përdoret shpesh për studime mbi gjenet, mënyrën e jetesës dhe shëndetin. Ne u fokusuam në subjekte të rritur me një moshë mesatare 57 vjeç dhe një konsum mesatar alkooli prej 9.2 pije në javë. Nuk është e qartë pse ata që konsumojnë alkool në moderim priren të jenë më të shëndetshëm: por për të sqaruar nëse është për shkak të alkoolit, domethënë për të kuptuar nëse ka një lidhje shkak-pasojë midis konsumit të lehtë të alkoolit dhe mbrojtjes së zemrës, ekipi përdori një qasja statistikore e quajtur randomizimi Mendelian.
Kjo teknikë përdor variante gjenetike me interes për të studiuar si një mjet për të izoluar efektet e një sjelljeje që studiohet, në këtë rast konsumimin e alkoolit. Në fakt, dihet se disa variante gjenetike predispozojnë për konsum masiv të alkoolit dhe të tjerë për konsum më të lehtë. Meqenëse këto variante shpërndahen në mënyrë të rastësishme në popullatë, ato mund të përdoren në studim në një mënyrë të barabartë me caktimin e rastësishëm të detyrave për subjektet e përfshira: është sikur disave iu caktohet detyra të pinë shumë për një periudhë të caktuar. koha dhe të tjerat atë të pirjes së pakët, dhe pastaj tërhoqën fijet. Vetëm se nuk janë studiuesit ata që vendosin por gjenet e trashëguara në lindje.
PIRIJA E ALKOOLIT ËSHTË GJITHMONË E KEQ
Në këtë pikë, siç shpjegon New York Times, mund të pyesim veten nëse njerëzit me variante që predispozojnë për të pirë më shpesh kanë probleme kardiovaskulare sesa ata me variante gjenetike të lidhura me konsum më të butë. Përgjigja është se individët me variante të predispozuar për më shumë konsumim të alkoolit në fakt pinin më shumë se të tjerët dhe gjithashtu kishin më shumë gjasa të zhvillonin hipertension ose sëmundje të arterieve koronare. Ky rrezik i shtuar fillimisht frenohet, por më pas shanset për t’u sëmurur rriten në mënyrë eksponenciale, ata e duan pasi rritet numri i pijeve javore ose faktorëve të tjerë shoqërues, si vuajtja nga obeziteti ose diabeti.
Për shembull, nëse një person i moshës së mesme që nuk konsumon alkool ka një shans 9% të preket nga sëmundjet e zemrës, për ata që pinë një gotë verë në ditë shanset janë 10.5%: një rritje e vogël, por pas këtij kufiri. një pije në ditë rreziku rritet ndjeshëm. Krahasuar me studimet e tjera vetëm vëzhguese, të cilat u kufizuan në monitorimin e konsumit të alkoolit dhe problemeve shëndetësore të pacientëve për një periudhë të caktuar dhe matjen e një korrelacioni midis të dyjave, puna e re sugjeron një marrëdhënie më të drejtpërdrejtë shkak-pasojë midis alkoolit dhe sëmundjes. kardiake.
KËSHILLA E GABUAR
“Është e qartë nga konkluzionet tona se konsumimi i alkoolit nuk duhet të rekomandohet për përmirësimin e shëndetit kardiovaskular”, thotë Krishna G. Aragam, një eksperte e parandalimit të zemrës në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe një nga autorët e studimit. “Në të vërtetë, reduktimi i konsumit të alkoolit ka të ngjarë të zvogëlojë rrezikun kardiovaskular tek të gjithë njerëzit, megjithëse në një masë të ndryshme në varësi të sasisë që ata konsumojnë aktualisht”. Meqenëse rreziku rritet në mënyrë eksponenciale sa më shumë të konsumohet alkool, përfitimet e një reduktimi drastik do të ishin edhe më të dukshme tek ata që pinë më shumë.