Si sëmureni nga listerioza dhe çfarë e shkakton atë? Cilat janë ushqimet në rrezik dhe ato të tërhequra? A i dini praktikat më të mira për ta shmangur atë?
Listerioza që ka bërë bujë dhe faqe lajmesh ditët e fundit është infeksioni i shkaktuar nga bakteri Listeria monocytogenes. Është një sëmundje që infektohet duke gëlltitur ushqime të kontaminuara: domethënë është pjesë e asaj që ekspertët e quajnë helmim nga ushqimi. Listeria mund të fshihet në shumë ushqime që konsumojmë çdo ditë, por për të reduktuar rrezikun për t’u infektuar, mjafton të vëzhgoni disa indikacione, të diktuara nga arsyeja e shëndoshë, për të ruajtur dhe përgatitur ushqimin. Le të shohim se si.
LISTERY: ÇFARË ËSHTË? Listeria monocytogenes është një bakter që gjendet zakonisht në ujë dhe tokë që gjithashtu mund të kontaminojë kafshët pa shfaqur asnjë simptomë të dukshme. Ai rritet dhe riprodhohet në temperatura ndërmjet 0 dhe 45 ° C dhe është shumë këmbëngulës: kjo është arsyeja pse mund të kontaminojë edhe ushqimet e përpunuara, të transformuara dhe të ftohta. Ai është infektiv edhe në nivele të ulëta të ngarkesës bakteriale – në praktikë, një sasi e vogël është e mjaftueshme për të shkaktuar infeksionin.
ÇFARË JANË USHQIMET ME RREZIK? Siç raportohet nga faqja e internetit Istituto Superiore della Sanità, ushqimet që lidhen më shpesh me listeriozën janë peshku, mishi i papërpunuar dhe perimet, qumështi i papasterizuar dhe produktet e qumështit si djathërat e butë dhe gjalpi, ushqimet e përpunuara dhe të përgatitura (të gatshme për t’u përdorur) duke përfshirë hot dogët. , mish të ftohtë tipik për delikatesen, sallata të parapaketuara, sanduiçe, peshk i tymosur. Rastet e listeriozës që janë diskutuar ditët e fundit në Itali lidhen me konsumin e pulave frankfurte, të cilat zyrtarisht nuk janë përfshirë në listën e ushqimeve më të rrezikuara, por që në 3 rastet e listeriozës që më vonë rezultuan fatale. ndoshta janë ngrënë të papërpunuara, në kundërshtim me atë që rekomandohet në etiketë. Një tjetër alarm për listeriozën përfshinte disa sanduiçe me salmon (këtu dhe këtu listat e produkteve të tërhequra nga raftet si masë paraprake).
LISTERIOUS: DIAGNOSTIKIMI? Tek njerëzit e shëndetshëm, listerioza zakonisht nuk ka simptoma ose shkakton probleme gastrointestinale si diarre. Në raste të tjera paraqitet si gastroenterit akut febrile që shfaqet disa orë pas konsumimit të ushqimeve të kontaminuara. Megjithatë, në disa rrethana të rralla, sëmundja mund të marrë një formë invazive ose sistemike. Bakteri kalon nga zorrët në gjak dhe prej andej përhapet në të gjithë trupin në sistemin nervor, duke shkaktuar encefalit, meningjit (inflamacion i trurit ose membranave të tij) dhe forma akute të sepsës (një përgjigje inflamatore sistemike joproporcionale). Nëse kjo ndodh, shfaqen simptoma neurologjike si ngurtësimi i qafës, konfuzioni, migrena dhe humbja e ekuilibrit, edhe deri në një muaj (dhe deri në tre muaj) pas gëlltitjes së ushqimit të infektuar.
KUSH RREZIKON MË SHUMË? Personat më të prirur ndaj formave sistemike të listeriozës janë të moshuarit, të porsalindurit, pacientët me imunitet të kompromentuar (me kancer, diabet, SIDA) dhe gratë shtatzëna: listerioza në fakt mund të shkaktojë probleme serioze për fetusin, si lindja e parakohshme, vdekja para dhe perinatale. abort spontan. Format e rënda të listeriozës, si infeksionet bakteriale, trajtohen me antibiotikë, por duke pasur parasysh shtrirjen e tyre në trup, prognoza është shpesh e keqe. Kjo është arsyeja pse ne duhet të punojmë mirë në parandalimin.
LISTERIOZA: SI PARANDALOHET? Para së gjithash, me vëmendje të veçantë për larjen e ushqimit: frutat dhe perimet e papërpunuara duhet të shpëlahen shumë mirë nën ujë përpara konsumimit, edhe nëse më pas janë gatuar ose qëruar. Në rastin e perimeve me lëkurë të ashpër dhe të pista me dhe, është mirë t’i pastroni me një furçë të veçantë përpara se t’i qëroni. Dhe kur punoni në dërrasën e prerjes në kuzhinë, mbani mend të mbani perimet dhe mishin e papërpunuar të ndara nga njëra-tjetra dhe nga ushqimet e gatuara dhe të gatshme për t’u ngrënë. Më pas mos harroni të lani duart dhe enët shumë mirë pasi të keni prekur ushqimin e papërpunuar.
Ushqimet që vijnë nga kafshët duhet të gatuhen plotësisht (por kini kujdes: mos e lani kurrë pulën përpara se ta gatuani!). Bakteri Listeria vdes në gatim në temperatura mbi 65 ° C, por është në gjendje të ndotë ushqimin edhe pas gatimit: prandaj nevoja për t’i ndarë ato nga ato të papërpunuara. Ushqimet që prishen duhet të hahen shpejt dhe jo më vonë se data e skadencës dhe frigoriferi duhet mbajtur i pastër duke e larë periodikisht me ujë dhe sapun. Ushqimet që kemi gatuar tashmë, si mbetjet, duhet të ruhen me radhë, të ndahen sipas llojit dhe të hahen brenda 3-4 ditëve.
Është gjithashtu e nevojshme të shmangni ngrënien e djathrave të buta ose qumështit nëse nuk jeni të sigurt që janë prodhuar ose se është qumësht i pasterizuar (pasterizimi është një trajtim termik që ka një veprim baktericid).
ÇFARË DUHET TË BËJNË TË RREZIKUARIT? Nëse masat e listuara janë të përshtatshme për të gjithë, ata që janë më të rrezikuar nga pasojat e listeriozës mund të respektojnë rregulla më skrupuloze, të renditura nga Istituto Superiore di Sanità:
-shmangni ngrënien e sanduiçeve që përmbajnë mish ose produkte të tjera të përgatitura për gastronomi pa u ngrohur sërish në temperatura të larta
-shmangni kontaminimin e ushqimit që përgatitet me ushqime të papërpunuara dhe/ose nga sportelet e supermarketeve dhe ushqimeve ushqimore
-mos hani djathëra të butë nëse nuk jeni të sigurt se janë bërë me qumësht të pasterizuar
-mos hani pate mishi të freskëta dhe jo të konservuara
-mos hani peshk të tymosur, përveç nëse është i konservuar në forma që nuk prishen në afat të shkurtër.
SHËNDETI PUBLIK. Në Evropë, si dhe në SHBA, listerioza është pjesë e rrjetit të mbikëqyrjes së sëmundjeve ushqimore për të cilat ka detyrim raportimi. Prandaj duhet raportuar menjëherë në njësitë shëndetësore vendore të cilave i përket, në mënyrë që të identifikohen menjëherë shkaqet dhe të mbrohen konsumatorët e tjerë, duke hequr ushqimet e infektuara dhe duke kryer hetimet e nevojshme.
Burimi: focus.it/ Elisabetta Intini/ Përgatiti për botim: L.Veizi