Kur erdhën domatet në kuzhinë? A janë fruta apo perime? Sa varietete ka? Dhe pse nuk duhet të mbahen në frigorifer? Ja përgjigjet.
Gjelbër, të verdhë, të kuqe, të vogla si qershitë ose të mëdha për t’u prerë në gjysmë dhe shijojini me vaj, kripë dhe borzilok. Domatet – emri shkencor lycopersicon lycopersicum, që do të thotë peshkimi i ujkut – ka qenë në tryezat tona prej shekujsh, veçanërisht në verë. Tradita e domates së papërpunuar në sallata ose salcë domatesh për të sezonuar spagetit filloi në Italinë jugore dhe më pas u përhap në të gjithë botën falë picës. Sigurisht, ka shumë për të zbuluar për domatet: këtu janë 10 kuriozitete rreth shkencës, historisë, kulturës dhe kuzhinës që ia vlen të tregohen.
1-NGA VJEN DOMATJA? Është një kokrra të kuqe vendase në Peru, e importuar nga spanjollët dhe që aztekët e quanin xitomatl (gjë e trashë me kërthizë). Ishin fruta të vegjël të një ngjyre afër arit për t’u ngrënë në pykë. Me kalimin e kohës domatet do të marrin ngjyrë të kuqe, falë shartimeve të njëpasnjëshme.
2 – KUR DO TË MRINI NË EVROPË? “Molla e artë” u përhap në Evropë në fund të shekullit të 16-të dhe në Itali ishte e njohur tashmë të paktën nga gjysma e dytë e viteve 1500, kur mjeku sienez Pietro Andrea Mattioli (1500-1577) e përmendi për herë të parë. në një traktat shkencor: “Një tjetër specie është sjellë në kohën tonë në Itali, e grimcuar si mollët e trëndafilit dhe e prerë në copa, e gjelbër në fillim dhe e artë kur piqen, të cilat hahen në të njëjtën mënyrë”.
3 – KUR LIND SOLUTA E PARË? Salca e parë e domates që kemi gjurmë është “salca e domates së stilit spanjoll” në librin e recetave të Antonio Latinit të vitit 1694, Lo scalco alla moderna, ose arti i rregullimit të mirë të banketeve, me rregullat më të zgjedhura të skalcherisë (teknika e shkallëzimit të mishit). – e cila përgatitet duke përzier domate të qëruara në skarë me qepë, trumzë ose borzilok dhe uthull.
4 – POR ËSHTË PERIME APO FRUT? Domatja është një frut. Kështu janë edhe kastravecat, specat, kungujt, bizelet dhe patëllxhanët pasi rriten nga lulet dhe kanë fara. Sipas botanistëve, në fakt, fruti është pjesa e bimës që zhvillohet nga një lule dhe është gjithashtu pjesa e bimës që përmban farat, ndërsa pjesët e tjera të bimëve konsiderohen si perime dhe përfshijnë kërcellin, gjethet dhe rrënjët. Sidoqoftë, në Shtetet e Bashkuara, domatja u klasifikua zyrtarisht si perime nga Gjykata e Lartë në 1893 (për shkak të çështjeve tatimore).
5 – A ËSHTË E VËRTETË SE DOMATA ËSHTË E MIRË PËR JU? SHUMË.
Sepse, ndër të tjera, është burim i vitaminës C dhe vitaminave B, fosforit, kalciumit dhe kaliumit. Sipas studimeve të shumta shkencore, domatet e gatuara bëjnë edhe më mirë se ato që hahen të freskëta: zierja e tyre për 15 minuta, në fakt thyen murin qelizor të domates, i cili çliron likopenin, një antioksidant i çmuar që redukton rrezikun e tumoreve të caktuara dhe gjithashtu vepron. kundër kolesterolit të lartë dhe sëmundjeve të zemrës.
5 – KUR ËSHTË MË MIRË TË MOS HANI DOMATE? Alergjia e domates është një nga më të përhapurat: mund të shfaqet me simptoma që prekin sistemin gastrointestinal por edhe me manifestime të lëkurës. Për më tepër, konsumimi i domates duhet të shmanget nga ata që vuajnë nga çrregullime gastrointestinale; Konsumimi i domates gjithashtu mund të ndërhyjë në marrjen e diuretikëve.
7 – SA LLOJET DOMATE KA? Vlerësohet se ka rreth 10,000 lloje domatesh: nga A për Abracazebra – një domate me origjinë në Shtetet e Bashkuara me fruta të ngjashme me qershinë në ngjyrë dhe jeshile me vija të bardha -, te Z për Zebra.
8-A ËSHTË E VËRTETË SE DOMATET E PARA ISHIN HELMUESE? Jo, por midis viteve 1600 dhe 1800, në Evropë, konsumi i domates u ul ndjeshëm: në fakt ajo u mbiquajt “mollë e helmuar” sepse aristokratët u sëmurën dhe vdiqën pasi e hëngrën. Në fakt, kjo ndodhi sepse evropianët e pasur përdornin pjata me kallaj, të pasura me plumb; kur u servireshin në këto pjata, frutat – për shkak të aciditetit të tyre – filtronin plumbin, duke shkaktuar kështu vdekje nga helmimi. Për më tepër, domatja përmban një sasi të madhe solanine, një substancë me toksicitet të ulët që bima e prodhon si një pesticid natyral. Vetëm rreth vitit 1880, me shpikjen e picës në Napoli, domatja e mposhti mosbesimin ndaj kuzhinave evropiane.
9 – PSE NUK DUHET TË RUAJNË NË FRIGORIFER? Sepse i ftohti ndërhyn me enzimat që i japin domatjes shijen e saj karakteristike: nën 12 gradë, në fakt, domatja ndalon të piqet, gjë që i jep më shumë shije. Për më tepër, i ftohti gjithashtu ndryshon konsistencën e tij pasi thyen membranat e frutave, duke e bërë atë me miell. Prandaj është më mirë t’i mbani domatet në temperaturën e dhomës, në një shportë ose në një tas në kuzhinë; ose, kur nuk bën ftohtë, në ballkon por larg dritës. Në çdo rast, nëse vërtet dëshironi t’i mbani në frigorifer (por jo në qese plastike!), hiqini të paktën një orë përpara se t’i konsumoni.
10 – SI TA BËJMË TË PJEKUR MË SHPEJTË? Ruani ato me fruta – etilen do të përshpejtojë procesin e pjekjes. Ato që janë tashmë të pjekura duhet të lihen në temperaturën e dhomës, larg burimeve të drejtpërdrejta të nxehtësisë, me kërcellin e kthyer lart (më mirë nëse është ende e bashkuar në një tufë).