Patëllxhani “mbreti” i perimeve! Njihuni me vlerat dhe vetitë e tij shëruese

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Sipas hulumtimit laboratorik patëllxhanët kanë efekt të fortë antioksidues për shkak të përmbajtjes së saj në antocianin (që gjenden në lëkurën e patëllxhanit), të cilat mbrojnë qelizat e trurit.

Patëllxhani është i pasur me flavonoide, pasi përmban 13 komponime fenolike, të cilat janë të dobishme për shëndetin tonë dhe kanë një efekt antioksidant.

Është i pasur me magnez dhe vitamina. Përmbajtja e lartë e fibrave, kaliumit dhe vitaminave ndihmon në shëndetin e zemrës.

Polifenolet që gjenden në shtresën e jashtme të purpurt të patëllxhanit tregojnë veti të rëndësishme antikancerogjene, pasi parandalojnë rritjen e tumoreve dhe përhapjen e qelizave kancerogjene.

Analizat laboratorike të përbërjeve fenolike në patëllxhan zbulojnë se perimet përmbajnë sasi të konsiderueshme të acidit klorogjenik, i cili shërben si një agjent antimikrobik, antiviral dhe antikancerogjen.

Patëllxhanët përmbajnë shumë ujë (93%), gjë që i bën ata një ushqim thelbësor gjatë ditëve të nxehta të verës. Uji i patëllxhanit (pas zierjes) është gjithashtu jashtëzakonisht i dobishëm , i cili është i pasur me flavonoide dhe acid klorogjenik, por shumë nuk janë të vetëdijshëm për vetitë e tij shëruese.

– Ndihmon në uljen e rrezikut të obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

– Konsumimi i tij përmirëson lëkurën dhe flokët dhe rrit energjinë e trupit.

– Për shkak të përmbajtjes së lartë të flavonoideve, dhe kryesisht substancës nasunin, konsumimi i tij ul rrezikun e vdekshmërisë nga
sëmundjet kardiovaskulare dhe shfaqjen e artritit reumatoid.

– Çrregullimet mendore shmangen dhe kujtesa përmirësohet.

– Fibra që përmban lehtëson kapsllëkun.

– Për shkak të përmbajtjes së tij në minerale dhe vitamina, konsumimi i tij përmirëson funksionimin e mëlçisë, zorrëve dhe veshkave.

– Acidi klorogjenik që përmban patëllxhani është përgjegjës për nivelet e ulëta të kolesterolit LDL në gjak.

– Ka pak kalori, pa yndyrë dhe gjatë tretjes thith yndyrën e ushqimeve të tjera, duke ndihmuar kështu në rënien në peshë.

Lexo edhe :  Përshpejton plakjen dhe rrit kolesterolin, ky është mishi më i keq për shëndetin tuaj

Kështu që ia vlen ta shtojmë këtë perime unike në dietën tonë. Edhe pse është e lidhur ngushtë me pataten dhe rritet njësoj si domatja, ajo përmban përqendrimin më të lartë të nasuninës, kalciumit dhe kaliumit, duke fituar me meritë titullin “mbretëresha e perimeve”.

Të fundit

Qeveria kanadeze do të dhurojë 17.25 milionë dollarë për Sirinë ‘e pasluftës’

Qeveria kanadeze do të dhurojë 17.25 milionë dollarë kanadeze në ndihmë të popullit sirian. Fundi i regjimit të Bashar Al...

Dëshmia në GJKKO/Nuredin Dumani: Talo Çela në krye, 10 persona që Alibej i donte të vrarë

Në seancën gjyqësore në GJKKO për dosjen “Plumbi i Artë”, ka vijuar dëshminë e tij i penduari i drejtësisë Nuredin Dumani, i cili ka rrëfyer...

Kulluri: S’komentoj marrëzitë e Berishës! Nxori edhe presidentin e SHBA të shitur te Rama

Edvin Kulluri nga ‘Djathtas 1912’ dhe gazetari Anri Bala ishin sot në ‘Studio Live’ ku folën për të ardhmen e opozitës në prag të...

Deklarimi i të ardhurave deri më 31 mars për ata persona me mbi 2 mln lekë në vit

Nga 1 janari 2025, të gjithë individët që kanë realizuar të ardhura bruto më shumë se 1.2 milionë lekë në vit janë të detyruar...

Sipas një studimi, prindërit që rrisin fëmijë të lumtur kanë një element të përbashkët

Kapitulli i mëmësisë dhe atësisë është padyshim një nga kapitujt më të vështirë, më të vështirë dhe më të ndërlikuar të kësaj jete. Askush nuk e di që...

Lajme të tjera

Web TV