Mish i kultivuar apo mish sintetik? Gjithçka që duhet të dini

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Qeveria ka refuzuar mishin e kultivuar. Le të shohim se si prodhohet, sa kushton dhe çfarë avantazhesh do të sillte ai që disa e quajnë mish sintetik dhe të tjerë konsiderojnë se do të sillte ushqimi i së ardhmes.

Ditët e fundit keni dëgjuar gjithçka për mishin sintetik, pasi Këshilli i Ministrave miratoi ndalimin e prodhimit dhe tregtimit të ushqimeve dhe kafshëve sintetike në Itali. Pa hyrë në meritat e polemikave politike, le të përpiqemi të kuptojmë më mirë se si përftohet mishi artificial, cilat janë përfitimet e mundshme, cilat janë të metat e tij dhe elementët e marrëdhënies me konsumatorët. Ne presim të shohim nëse dhe në çfarë mase mishi in vitro, i miratuar aktualisht për konsum vetëm në Singapor dhe SHBA, do të jetë vërtet ndër ushqimet e së ardhmes.

Si e merrni mishin e kultivuar?

Kultivimi in vitro i mishit bazohet në një sërë teknologjish që janë shfrytëzuar prej vitesh në inxhinierinë e indeve, degën e mjekësisë që merret me rigjenerimin dhe riparimin e indeve. Siç shpjegon Hanna Tuomisto, profesore e asociuar e sistemeve ushqimore në Universitetin e Helsinkit (Finlandë), “prodhimi i mishit të rritur në laborator fillon duke nxjerrë qeliza burimore nga muskujt e kafshëve të gjalla të rritura ose qeliza burimore pluripotente nga embrionet e kafshëve. ” Një operacion që mund të tentohet me çdo specie por që deri më tani është testuar me bagëti, derra, gjela, pula, rosa dhe peshq.

Qelizat burimore të nxjerra transferohen në një bioreaktor (d.m.th. një pajisje që riprodhon kushtet optimale të temperaturës, ajrimit dhe rrjedhës së lëndëve ushqyese për kulturat qelizore, duke riprodhuar ato që janë të pranishme natyrshëm në trupin e kafshës, ed.) ku ato bëhen të shumohen deri në arritjen e përqendrimi i dëshiruar dhe diferencohet në qeliza muskulore.

 Pas diferencimit, qelizat fillojnë të formojnë fibra të vogla të quajtura miotuba, njësitë bazë të fibrave të muskujve, të cilat vazhdojnë të rriten në indet e muskujve skeletorë nëse sigurohen kushtet e duhura. Struktura e produktit të mishit varet nga kohëzgjatja dhe kushtet e këtij procesi prodhimi”.

SAP DHE KORNIZË. Për të marrë mish të ngrënshëm, përveç një mjedisi të përshtatshëm, nevojiten dy elementë mbështetës: një serum që ndihmon qelizat të shumohen dhe të diferencohen dhe një sipërfaqe – një lloj skele në anglisht – mbi të cilën drejtohet rritja e qelizave dhe jepet .

Ato janë një strukturë tre-dimensionale. Mjeti ideal i kulturës duhet të sigurojë lëndë ushqyese, hormone dhe faktorë rritjeje, d.m.th. proteina thelbësore për të stimuluar rritjen dhe përhapjen e qelizave. Ai që funksionon më mirë përmban serum fetusi të gjedhit , i bërë nga gjaku i mbledhur nga fetusi i lopëve shtatzëna gjatë procesit të therjes – një kusht qartësisht i papranueshëm për vegjetarianët dhe veganët.

“Idealisht, mjedisi i kulturës nuk duhet të përmbajë substanca që rrjedhin nga kafshët, jo vetëm për të ulur kostot, por edhe për të shmangur humbjen e qëllimit të zëvendësimit të produkteve konvencionale shtazore”, shkruan Tuomisto dhe për të shmangur vuajtjet e kafshëve. “Janë zhvilluar mjete të tjera kulture që nuk përmbajnë derivate shtazore, por ato nuk duken të përshtatshme për të gjitha llojet e kulturave qelizore dhe shpesh janë më pak efikase për sa i përket rritjes dhe mbijetesës së qelizave.

 Alternativat në studim përfshijnë cianobakteret, algat, majatë, kërpudhat.” “Mulku” mbi të cilin shumohen qelizat mund të jetë i ngrënshëm (për shembull i bazuar në niseshte ose alginat, një produkt i marrë nga algat) ose të hiqet pasi të jetë marrë produkti përfundimtar. Mund të funksionojë si një sfungjer me pore nëpërmjet të cilit furnizon qelizat me të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme.

Sa kushton mishi i kultivuar?

Burgeri i parë sintetik i mishit i paraqitur në një konferencë shtypi në Londër në 2013 do të ishte i patretshëm për shumicën: kushtoi 330,000 paund (rreth 375,000 euro) për t’u prodhuar. Në 10 vjet kostot janë ulur shumë, duke u bërë edhe pse ndaluese, të paktën të theksuara. Në mars 2021, një analizë nga Instituti jofitimprurës i Ushqimit të Mirë (GFI), i cili përfaqëson industrinë alternative të proteinave, zbuloi se tejkalimi i një sërë pengesash teknike dhe ekonomike mund të ulë çmimin e prodhimit të mishit sintetik me 4 mijë herë në një grusht. prej vitesh, duke shkuar nga 10,000 dollarë (9,200 euro) për pak më pak se gjysmë kilogrami sot në 2,50 dollarë (2,30 euro) për të njëjtën sasi në vitin 2030.

Lexo edhe :  Osteoartriti/ Si po i 'shkatërrojnë" muskujt tuaj ushqimet ultra të përpunuara

A është mishi i kultivuar i sigurt për konsumatorët?

Rachel Mazac, studiuese në Universitetin e Helsinkit, eksperte për ushqimin e qëndrueshëm dhe proteinat alternative, përgjigjet: «Nuk mund të them me siguri, por këto ushqime duhet të kalojnë përmes Rregullores Evropiane të Ushqimit të Ri ( procedura për të kërkuar autorizim për “të reja” ushqimet në lidhje me ato që kuptohen tradicionalisht) duke pasur parasysh risinë relative të teknologjisë.

 Prandaj, ata duhet të demonstrojnë se janë po aq të sigurt sa opsionet e tjera të disponueshme aktualisht për konsumatorët evropianë. Në këtë fazë unë mendoj se ato nuk janë më shumë ose më pak të sigurta sesa mishi i përftuar në mënyrë konvencionale.”

PËRFITIME SHTESË. Teknologjia e kultivimit in vitro mundet gjithashtu, siç lexojmë në këtë dokument (në anglisht) nga Agjencia Evropiane e Mjedisit, «të ofrojë mënyra për të kontrolluar përbërjen e mishit dhe për ta bërë atë më të shëndetshëm. Përmbajtja e yndyrës mund të vendoset në nivelet e rekomanduara dhe yndyrnat e pashëndetshme mund të zëvendësohen me omega-3 më të shëndetshme. Më pas mund të përfshihen përbërës shtesë si vitaminat.”

Mishi artificial «nuk do të ishte aq i varur nga përdorimi i antibiotikëve, sepse do të rritej në kushte sterile nga kafshë të shëndetshme. Miratimi i procedurave më të rrepta të kontrollit gjatë procesit të prodhimit mund të ndihmojë gjithashtu në reduktimin e sëmundjeve zoonotike të lidhura me prodhimin e ushqimit.”

Të mirat dhe të këqijat e mishit të kultivuar

“Kulturat qelizore do të kishin një ndikim shumë më të ulët në konsumin e tokës dhe shumë më pak ndotje të drejtpërdrejtë të tokës,” shpjegon Mazer, megjithëse ndotja e mundshme që rezulton nga asgjësimi i serumit të kafshëve të përdorur për prodhimin in vitro është shqetësues. “Por kultivimi i qelizave kërkon lëndë ushqyese, dhe për këtë arsye duhet të kultivohen fusha për nxjerrjen e këtyre substancave”.

Siç shkruan Tuomisto , “përfitimet e përgjithshme mjedisore të prodhimit të mishit të kultivuar varen gjithashtu nga mënyra se si do të përdoret toka kullosore e çliruar nga prodhimi i kafshëve të mishit.

 Për shembull, nëse kullotat e përhershme do të shndërroheshin në kultura bujqësore intensive, ndikimi neto në ndryshimet klimatike do të ishte madje negativ, sepse kullotat e përhershme kapin sasi të mëdha karboni në tokë dhe shndërrimi i tyre do të çlironte sasi të konsiderueshme karboni në atmosferë.

 Një përdorim alternativ i tyre do të ishte shndërrimi në pyll ose bimësi vendase. Në ato raste, konvertimi do të rriste sekuestrimin e karbonit në tokë dhe bimësi dhe do të rezultonte në përfitime mjedisore edhe më të mëdha sesa ato të dukshme nga një krahasim i thjeshtë i produkteve përfundimtare.” Duhet mbajtur mend se vetëm mbarështimi i kafshëve për therje është përgjegjës për 14.5% të totalit të të gjitha emetimeve antropogjene të gazeve serrë , përveç përdorimit të afërsisht 20% të tokës së dalë si kullotë dhe 40% të tokës së kultivuar për prodhimin e ushqimit.

Mishi sintetik: qofte mamuthi

Disa thonë se mishi i kultivuar mund t’i bëjë edhe më shumë dëm klimës

Megjithatë, një studim i vitit 2019 , i cili mori në konsideratë sjelljen e ndryshme, në atmosferë, të metanit dhe dioksidit të karbonit, gazrat serë që lidhen më së shpeshti me prodhimin e mishit, arriti në përfundimin se, në disa rrethana, prodhimi i mishit sintetik, i lidhur pothuajse ekskluzivisht me emetimet e CO2 , mund të jetë edhe më i rëndë, në aspektin klimatik, se ai i mishit tradicional, i cili krahas CO2 prodhon gjithashtu metan dhe oksid azoti (që rrjedh nga proceset e tretjes dhe dekompozimi i plehut organik të kafshëve). 

Edhe nëse metani ka një ndikim shumë më të lartë të menjëhershëm në ndryshimin e klimës sesa CO2 , ai shpërndahet brenda 12 viteve, ndërsa CO2 grumbullohet dhe mbetet për mijëvjeçarë. Megjithatë, përfitimet për kafshët janë të padyshimta: procesi do të reduktonte në mënyrë drastike nevojën për therje, sepse do të mjaftonte të rriteshin disa kafshë të shëndetshme për të siguruar qelizat burimore të nevojshme.Përshtatur nga Fokus.al /O.S

Të fundit

Nga 1 janari, bizneset do ta blejnë energjinë në treg të lirë

Liberalizimi i tregut të energjisë, i parashikuar fillimisht me ndryshimin e ligjit “Për sektorin e energjisë elektrike”, i vitit...

Këto janë vendet që kanë ndaluar TikTok

Tik Tok është një aplikacion në pronësi të kompanisë kineze, ByteDance i cili përdoret thuajse nga çdo moshë. Megjithatë shumë vende të botës janë...

Festival golash në “Santiago Bernabeu”, Real Madrid mposht me “poker” Sevillan

Real Madrid ka festuar para tifozëve të vet në mënyrën më të mirë të mundshme suksesin në Kupën Interkontinentale, pasi ka mundur me shifrat...

Ikona që rizgjoi Shqipërinë, disfatat dhe rikthimi i Parashqevi Simakut

Një video rastësore apo jo e publikuar nga një televizion amerikan ku shfaqej një nga ikonat e muzikës shqiptare të viteve ’80 Parashqevi Simaku,...

“Është kolegia ime…”/ Banori i BBV 4 në proces divorci: Kam një vajzë të vogël

Banori i “Big Brother VIP 4”, Aldo, ka vendosur që në ditën e parë të qëndrimit në shtëpinë më të famshme në Shqipëri, të...

Lajme të tjera

Web TV