Zbulohen planet për të paraqitur mishin si ‘ushqim të qëndrueshëm’ në Cop28

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Dokumentet tregojnë se industria synon të shkojë “me forcë të plotë” duke argumentuar se mishi është i dobishëm për mjedisin në samitin e klimës

Nga Rachel Sherrington

Kompanitë e mëdha të mishit dhe grupet e lobit po planifikojnë një prani të madhe në konferencën e klimës Cop28, të pajisur me një plan komunikimi për të marrë një mesazh pro mishit të dëgjuar nga politikëbërësit gjatë samitit. Dokumentet e parë nga Guardian dhe DeSmog tregojnë se industria e mishit është e gatshme të “tregojë historinë e saj dhe ta tregojë mirë” në konferencën e Dubait. Dosjet tregojnë se si kompania më e madhe në botë e mishit, JBS, po planifikon të dalë me “fuqi të plotë” në samit, së bashku me goditësit e tjerë të industrisë si Global Dairy Platform dhe Instituti i Mishit të Amerikës së Veriut.

Dokumentet, të cilat janë prodhuar nga Aleanca Globale e Mishit (GMA) e financuar nga industria, theksojnë dëshirën e industrisë për të promovuar “provat tona shkencore” në samit.

Anëtarëve të aleancës u është kërkuar t’i përmbahen mesazheve kryesore të komunikimit, të cilat përfshijnë idenë se mishi është i dobishëm për mjedisin. Kompanitë e mishit dhe qumështit janë nën presion në rritje për gjurmët e tyre të mëdha të gazit serrë. Industria e qumështit është përgjegjëse për 3.4% të emetimeve globale të shkaktuara nga njeriu, një përqindje më e lartë se aviacioni. Grupet e tregtisë japin gjithashtu disa tregues në dokumentet se si ata shpresojnë të formësojnë bisedat në Dubai. Njëri tha se do të “shtyjë” Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë të OKB-së për të pritur “përmbajtje pozitive të kafshëve” në Cop28. The Guardian zbuloi kohët e fundit se presioni nga industria çoi në censurimin e raporteve të FAO-s mbi rolin e bagëtive në rritjen e emetimeve të gazeve serrë.

Bujqësia e kafshëve është emetuesi më i madh i metanit, një gaz serrë 80 herë më i fuqishëm se dioksidi i karbonit kur matet gjatë një periudhe 20-vjeçare. Shkencëtarët thanë se nëse nuk ndërmerren veprime të shpejta, vetëm metani nga bujqësia do ta shtyjë botën përtej rritjes së temperaturës prej 1.5 C (2.7 F) mbi nivelet paraindustriale që rrezikon ta çojë botën në një avari të pakthyeshme klimatike. “Këto kompani po e shtojnë lojën e tyre sepse ekspozimi me të cilin po përballen po rritet,” thotë Jennifer Jacquet, profesore e shkencës dhe politikës mjedisore në Universitetin e Majamit. “Dikur ata u kapën në këmbë, por tani janë plotësisht të përgatitur.”

“Çdo veprim i besueshëm për të reduktuar emetimet në sektorin e ushqimit do të çojë në mënyrë të pashmangshme në një reduktim të vëllimit të përgjithshëm të mishit dhe produkteve të qumështit të prodhuara,” thotë Nusa Urbancic, CEO e grupit të fushatës Changing Markets Foundation. “Industria është e tmerruar nga kjo dhe ka vendosur taktika të shumta për të vonuar të pashmangshmen.”

Kompanitë në samit do të shoqërohen nga grupe lobimi që i përfaqësojnë, disa prej të cilave kanë një histori veprimi pengues. Ato përfshijnë Institutin e Mishit të Amerikës së Veriut (Nami), i cili përfaqëson prodhuesit e mëdhenj të mishit në SHBA dhe i cili në vitin 2022 ishte ende në pyetje në faqen e tij të internetit nëse ndryshimi i klimës ishte shkaktuar nga njerëzit.

Ndërsa dokumentet e zbuluara synojnë sektorin e mishit, ato tregojnë gjithashtu se kompanitë e qumështit po planifikojnë të dërgojnë një “delegacion të madh” në Cop28.

Në fillim të këtij viti, reagimi i ashpër nga disa vende me interesat për mishin çoi në zvogëlimin e rekomandimeve të Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike për dietat. Kompanive dhe grupeve tregtare u thuhet në dokumente se një nga mënyrat për të “të pasur ndikimin më të madh” është “pajisja e delegatëve me mesazhet dhe zgjidhjet tuaja kryesore”, një listë e të cilave jepet në paketë. Dosjet detajojnë gjithashtu bashkëpunimet e planifikuara për vetë ngjarjen, me grupet e lobimit të mishit që organizojnë ngjarje në pavionet e vendit, duke përfshirë ato të SHBA-së dhe Australisë.

Australia dhe SHBA janë eksportuesit e dytë dhe të tretë më të mëdhenj të mishit të viçit në botë pas Brazilit, dhe qeveritë e tyre kanë një interes të fortë ekonomik për të mbështetur rritjen e këtyre industrive, si dhe lidhje të ngushta politike me to.

Studiuesit thanë se mbështetja e qeverisë është një faktor i rëndësishëm në përcaktimin e fuqisë së vazhdueshme të industrisë së bujqësisë së kafshëve mbi alternativat. Një studim i këtij viti zbuloi se në BE, fermerët e mishit dhe qumështit morën 1200 herë më shumë fonde publike sesa burimet e reja alternative të proteinave, ndërsa në SHBA ata morën 800 herë më shumë mbështetje. Jacquet tha se adresimi i marrëdhënieve komode midis qeverive dhe industrisë ishte thelbësore për ndryshimin e dietave për t’u përshtatur me qëllimet klimatike.

“Në mënyrë tipike, biseda ka të bëjë me ndërhyrjet nga ana e kërkesës, siç mund t’i detyroni shkollat ose individët të heqin dorë nga mishi,” tha ajo. “Por unë jam pak i shqetësuar se një pjesë e këtij prodhimi [mishi] është aq i pjekur në subvencione dhe politika, saqë edhe me kërkesë të ulur, ky aparat thjesht do të vazhdojë të rrjedhë.”

Lexo edhe :  Lista/ Ja kush janë vendet më të lumtura në botë për vitin 2024

Historitë më të rëndësishme të planetit. Merrni të gjitha lajmet mjedisore të javës – të mirat, të këqijat dhe thelbësore. Në dokumente, grupet tregtare zbulojnë gjithashtu planet e tyre për të ndikuar në pavionet jashtë vendit nëpërmjet sponsorizimit, i cili mund të kushtojë midis 10,000 dhe 200,000 dollarë. Kjo është mbështetur si një mënyrë për të pritur seancat dhe për të sjellë mysafirë në pritje. Dokumentet përfshijnë gjithashtu një përmbledhje mesazhesh me pikat kryesore të bisedës që e paraqesin mishin si “ushqim të qëndrueshëm” dhe sugjerojnë se prodhimi i mishit mund të jetë i dobishëm për mjedisin.

Në një grup argumentesh prej katër faqesh, Aleanca Globale e Mishit pretendon se prodhuesit mund të “luajnë një rol kyç në sistemet e ushqimit të qëndrueshëm për mjedisin” dhe se sektori “po lëviz vazhdimisht drejt bujqësisë miqësore me karbonin”.

Disa nga këto argumente i referohen idesë se kullotja e bagëtive mund të ndihmojë në ruajtjen e tokave të shëndetshme, të cilat mund të ruajnë karbonin. Kjo shpesh përshkruhet si “bujqësi rigjeneruese”. Është një linjë e favorizuar me shumë kompani ushqimore, pavarësisht faktit se shkencëtarët kanë thënë se dherat nuk janë një mënyrë e besueshme për të ruajtur karbonin në afat të gjatë dhe se heqja mund të zhbëhet lehtësisht. Në mesazhet e saj, industria gjithashtu i referohet shumë rolit të mishit në lehtësimin e urisë në jugun global, duke pretenduar se ai “luan një rol kyç në reduktimin e pasigurisë ushqimore dhe kequshqyerjes”. Megjithatë, Komiteti i lidhur me OKB-në për Sigurinë Botërore të Ushqimit ka theksuar në mënyrë të përsëritur se uria dhe kequshqyerja nuk shkaktohen nga mungesa e ushqimit, duke vënë në dukje problemet me aksesin, shpërndarjen dhe energjinë.

Ngrënia e mishit në mbarë botën është shumë e pabarabartë. Evropianët hanë më shumë se dyfishin e mesatares globale dhe nivelet e konsumit në Amerikën e Veriut dhe Australi janë edhe më të larta. Një studim i vitit 2018 zbuloi se vendet perëndimore do të duhet të reduktojnë konsumin e mishit me 90% për të kufizuar ngrohjen globale në nivele të pranueshme.

Dokumentet bëjnë referencë kalimtare për prerjen e metanit dhe inkurajojnë pjesëmarrjen në ngjarjet ku diskutohet kjo. Kjo është përkundër faktit se emetimet nga prodhimi i mishit të viçit në nivel global janë afërsisht të barabarta me emetimet e të gjithë kombit të Indisë, me shkencën që tregon një ndryshim në dietat si mënyra e vetme e sigurt për të ulur emetimet.

Pavijoni Food4Climate, i cili synon të promovojë ushqimin me bazë bimore, është etiketuar në dokumente si “ekstrem”, i cili gjithashtu tregon pakënaqësi ndaj zgjedhjes së presidencës së Cop28 për një menu kryesisht vegane. Ndërsa Aleanca Globale e Mishit e paraqet veten si mbështetëse e një “sektori të harmonizuar global të mishit”, anëtarësimi i grupit është shumë i anuar drejt prodhuesve në veriun global. Katërmbëdhjetë nga 16 partnerët e grupit vijnë nga Britania e Madhe, Irlanda, Australia, Zelanda e Re ose Amerika e Veriut. Dy partnerët e mbetur janë grupe globale lobimi që përfaqësojnë kompani të mëdha dhe vende të shumta.

Kjo pason një prirje më të gjerë në iniciativat klimatike me shumë palë të interesuara, ku grupet e pronarëve të vegjël janë mënjanuar. Një raport i fundit zbuloi se fermerët në shkallë të vogël, të cilët prodhojnë një të tretën e ushqimit në botë, marrin vetëm 1% të financimit për klimën.

Një zëdhënës i GMA tha: “GMA është një grup rrjeti ndërkombëtar me synimin për të mbështetur një sektor global të mishit të lidhur më mirë dhe të harmonizuar duke i ofruar industrisë njohuri të akumuluara, praktika më të mira dhe mundësi bashkëpunimi për të adresuar sfidat e përbashkëta si qëndrueshmëria në para hapësirë konkurruese. Kjo përfshin dukshmërinë në ngjarjet ndërqeveritare të cilat shpesh dominohen nga një narrativë kundër mishit. GMA punon për të thjeshtuar dhe distiluar informacionin publik rreth këtyre ngjarjeve, i cili është kryesisht kompleks, për të siguruar që industria të kuptojë se si dhe ku të angazhohet, duke pasur mundësi të barabarta për t’u dëgjuar.”

Ekspertët e blegtorisë me fokus në jugun global kanë theksuar vazhdimisht rëndësinë e përfshirjes së një sërë këndvështrimesh në diskutimet për ndotjen e kafshëve. Ian Scoones, një studiues në Institutin për Zhvillim të Qëndrueshëm, tha: “Frika ime e madhe në gjithë këtë debat është se baritorët me të cilët punojmë në mbarë botën do të mbushen sepse nuk kanë zë.”

Të fundit

Foto/ Punimet për Urën e Kukësit drejt përfundimit

Po shkon drejt përfundimit Ura e Madhe e Kukësit që zëvendëson urën e vjetër ekzistuese që ka më shumë se...

Gatoi ‘hallvën e vdekjes’ për Ilnisën, motra e Erjolës ka dy fjalë për të

Ditën e djeshme, një ngjarje e pazakontë ka ndodhur në shtëpinë e BBV, ku Erjola pas debateve të shumta me Ilnisën dhe Meritonin, ka...

Modelja i nxjer gjithë të “palarat” Leonardo Di Caprios

Leonardo DiCaprio dihet se e shijon jetën prej beqari edhe pse se ka patur romanca të shumta që nga koha kur u bë një...

Qëlluan me armë të riun dhe e ndoqën për ta vrarë/ Arrestohen autorët në Pogradec

Janë arrestuar autorët e plagosjes me armë zjarri, që ndodhi pasditen e sotme në Pogradec. Mësohet se në pranga ka rënë Denis Meko dhe një...

Lufta në Kosovë, film në Hollywood

Në fokus do të jetë masakra e Reçakut E kaluara e luftës së Kosovës, ka akoma shumë për t’i treguar botës se cilat janë krimet...

Lajme të tjera

Web TV