Shija e ndryshme e llojeve të ndryshme të milingonave sugjeron se ato mund të kenë shumë aplikime në kuzhinë. Të zezat, për shembull, janë acide: a mund të zëvendësojnë uthullën?
ME SHIJE MILINGONASH. Studimi fillimisht përfshiu analizimin, me një gaz kromatograf, të përbërësve të ndryshëm të paqëndrueshëm të pranishëm në mishin e milingonave, për të identifikuar natyrën e tyre kimike dhe më pas për të qenë në gjendje t’i riprodhoni ato duke përdorur një olfaktometër – një instrument që ju lejon të riprodhoni një erë dhe t’i nënshtroni hunda e njeriut. Jo të gjitha përbërjet e paqëndrueshme u perceptuan më pas nga njerëzit që iu nënshtruan testit: sipas autorëve të studimit, këto molekula të paidentifikueshme janë feromonet e milingonave, të cilat u shërbejnë atyre për një sërë qëllimesh të ndryshme, por që ne njerëzit nuk i perceptojmë. Erërat e tjera, megjithatë, dolën të forta dhe të qarta, dhe zbuluan se çdo specie (të paktën ndër ato të testuara) ka një profil të ndryshëm, dhe për këtë arsye gjithashtu ka një shije të ndryshme.
A IA VLEN? Milingonat e zeza, për shembull, janë të pasura me acid formik, i cili i jep mishit të tyre një shije të thartë dhe që mund të bëhet zëvendësues i uthullës ose lëngut të limonit. Ato të specieve Atta mexicana , megjithatë, të njohura edhe si chicatana, përmbajnë substanca të ngjashme me ato të krijuara gjatë gatimit të mishit dhe bukës, dhe për këtë arsye mund të veprojnë si zëvendësues për këto dy ushqime. Ekziston vetëm një problem: shumë lloje të milingonave përmbajnë një proteinë, tropomyosin, e cila është një alergjen i njohur njerëzor (është arsyeja pse disa njerëz janë alergjikë ndaj molusqeve dhe krustaceve). Dhe për të qenë i sinqertë, ne as nuk e dimë nëse kultivimi i insekteve në shkallë të gjerë është vërtet i qëndrueshëm, apo edhe ekonomikisht i realizueshëm. Kur dyshoni, megjithatë, është më mirë të provoni: milingonat mund të zgjidhin një problem të madh për ne./ Pershtatur ne shqip nga Focus.it