Sekreti i italianëve që hanë vazhdimisht makarona dhe nuk shëndoshen

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

A e dini se mesatarisht italianët, të cilët janë kaq të famshëm për makaronat e tyre të shijshme, hanë makarona çdo 3 ose 4 herë gjatë javës? Numrat në fjalë duken të paktën tepër ëndërrimtarë në përpjekjen tuaj për të ndjekur një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar, me më pak karbohidrate dhe automatikisht më pak kalori.

Megjithatë, me një vështrim më të afërt, mund të vëreni se pavarësisht zgjedhjeve të tyre dietike, ata e mbajnë peshën e tyre në nivele normale. Si ndodh kjo? Blogerja italiane e ushqimit, Elena Davis, vjen për të zgjidhur misterin, duke zbuluar pesë arsye të mira, që spageti mund të mos jetë aq i dëmshëm për figurën tonë sa mendojmë shpesh.

Ja si mund të hani makarona si italianët dhe nuk do të shëndosheni:

Kushtojini vëmendje madhësisë së vaktit: Siç thekson Davis, vaktet e makaronave të servirura në restorantet autentike italiane zakonisht nuk janë më shumë se një e treta e sasisë së porcionit të shërbyer në lloje të tjera restorantesh në mbarë botën. Mishi, peshku ose perimet që vijnë si pjatë anësore shërbehen pavarësisht nga porcioni i makaronave.

Udhëzimet e gatimit të makaronave: Makaronat e gatuara “Al Dente” kanë një indeks glicemik më të ulët. Sa më gjatë t’i gatuani makaronat, aq më pak të dendura bëhen ato dhe aq më shumë rritet ngarkesa glicemike pasi i keni ngrënë. Al dente i referohet momentit të zierjes kur makaronat kanë një strukturë pak më të fortë, përpara se të bëhen plotësisht të buta.

Kushtojini vëmendje shoqërimit: Preferoni t’i shoqëroni spagetit tuaja me perimet, frutat e detit, bishtajoret (p.sh. fasulet), barishtet, vaji i ullirit dhe madje edhe erëzat. Shmangni ëmbëlsirën pas një pjate makaronash të pasur dhe të përzemërt për të shmangur ndjenjën e rëndë në stomak.

Lexo edhe :  "Prisnim për tu bërë tre”, Rozana Radi përlot banoret me letrën dedikuar bashkëshortit

Pasi të keni ngrënë, bëni një shëtitje: Italianët kanë një zakon të preferuar tradicional, i njohur gjithashtu në italisht si “fare una passeggiata”, që do të thotë të bëni një shëtitje pas dhe/ose para vaktit tuaj. Duke ecur, procesi i tretjes bëhet më i qetë, duke shmangur ndjenjën e përgjumjes që zakonisht shkaktojnë karbohidratet.

Shijo me kontroll: Çdo kënaqësi në jetë ka nevojë për një masë që të mbetet gjithmonë një kënaqësi. Kështu që ju duhet vetëm të zgjidhni makaronat tuaja të preferuara për drekë apo darkë gjatë javës, për aq kohë sa nuk e teproni./E.Ç

Të fundit

Zbulohen 176 bomba të Luftës së Dytë Botërore në një park fëmijësh

Një total prej 176 bombash të Luftës së Dytë Botërore janë zbuluar në parkun e lojërave Scotts Park, Wooler...

Digjet hoteli luksoz në Londër, rreth 125 zjarrfikës të angazhuar për shuarjen e zjarrit

Një zjarr i madh ka përfshirë një hotel luksoz në Londër, duke detyruar evakuimin e rreth 100 personave. Sipas autoriteteve, për të shuar flakët janë...

Protestuesit në Serbi shndërrojnë tragjedinë në lëvizje për ndryshim

Studentja e biologjisë Marija Petroviç thotë se, kur ajo dhe kolegët e saj, filluan të protestojnë kundër qeverisë së Serbisë pas rrëzimit të çatisë...

OBSH: Kanceri është shkaku kryesor i vdekjeve të lidhura me alkoolin në BE

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) publikoi sot gjetje të reja mbi mungesën alarmante të ndërgjegjësimit për lidhjen midis alkoolit dhe kancerit në Evropë dhe...

“Non grata e Berishës/ Zyrtarë të lartë në Uashington kanë kërkuar të verifikohen faktet!

Kryetari i Partisë Republikane Fatmir Mediu, i ftuar në emisionin Log. në News 24 foli për non gratën e kreut të PD Sali Berisha. Mediu...

Lajme të tjera

Web TV