Pija e një sasie të vogël vere çdo ditë mund të mbrojë zemrën, sipas një studimi të ri nga shkencëtarët spanjollë që ndjekin dietën mesdhetare me bazë bimore, e cila shpesh përfshin pirjen e një gote të vogël vere me darkë.
Një grup njerëzish mbi 60 vjeç, të cilët ishin të rrezikuar nga sëmundjet e zemrës, treguan se pirja e gjysmë deri në një gotë vere në ditë zvogëlonte rrezikun për të pësuar rrezik kardiovaskular, si sulmi në zemër ose goditja në tru, me 50% krahasuar me ata që nuk pinë verë.
Megjithatë, ky efekt mbrojtës u zhduk tek ata që konsumonin më shumë se një gotë verë në ditë, sipas Dr. Ramon Estruch, autor i studimit dhe ekspert për rrezikun kardiovaskular, ushqyerjen dhe plakjen në Universitetin e Barcelonës.
“Ky studim vë në dukje rëndësinë e konsumit të moderuar të verës brenda një modeli të shëndetshëm të ushqyerjes, siç është dieta mesdhetare,” tha Estruch,
Megjithatë, disa kritikë thonë se studimi nuk ka marrë parasysh dëmet e njohura të alkoolit për shëndetin, përfshirë verën. “Edhe pse studimi sugjeron se konsumimi i moderuar i verës mund të ulë rrezikun për sëmundje kardiovaskulare, tha Tracy Parker, dietologe e lartë në Fondacionin Britanik të Zemrës, e cila nuk ishte e përfshirë në studim. “Është mirë e dokumentuar se konsumimi i tepërt i alkoolit është i dëmshëm për shëndetin e zemrës. Pirja e tepërt e alkoolit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, problemeve me qarkullimin e gjakut si presioni i lartë i gjakut dhe demenca vaskulare, si dhe probleme të tjera si mëlçia dhe disa lloje kanceri,” tha ajo.
Përveç kësaj, shumë njerëz nuk masin saktësisht sasinë e verës që konsumojnë, thonë ekspertët. Njerëzit shpesh thonë se vera është e mirë për zemrën, por ne e dimë se vera nuk është e mirë për zemrën,” tha Paul Leeson, profesor i mjekësisë kardiovaskulare në Universitetin e Oksfordit.
Hulumtimi, i publikuar në Gazetën Evropiane të Zemrës, është pjesë e një studimi të vazhdueshëm spanjoll që shqyrton ndikimin e dietës mesdhetare te individët që janë në rrezik për sëmundje të zemrës. 1232 pjesëmarrësit e studimit kishin diabet të tipit 2 ose faktorë të tjerë rreziku, si pirja e duhanit, kolesteroli i lartë dhe presioni i gjakut, ishin mbipeshë ose obezë, dhe/ose kishin një histori familjare të sëmundjeve të zemrës.// S,M