Ushqimi në aeroplan shpesh merr një shije të keqe dhe të gjithë pasagjerët ankohen në shumicën e rasteve, pasi ajo që porosisin nuk u pëlqen.
Siç rezulton, nuk është tërësisht faji i linjave ajrore që ushqimi ka shije të ndryshme dhe nuk është psikologjike që ju të keni dëshirë papritur për një bime xhenxhefili sapo avioni të ngrihet.
Është shkencë.
“Nuk është imagjinata juaj. Ushqimi dhe pijet kanë shije të ndryshme në ajër,” i tha Fox News Digital redaktori menaxhues në The Points Guy, një faqe interneti udhëtimesh.
Kombinimi i lagështisë më të ulët dhe një kabine nën presion çon në dehidrim – që “do të thotë se gjërat kanë shije më të butë”, tha Henderson, i cili është me qendër në Nju Jork.
Në veçanti, shtoi ai, “perceptimi juaj për kripën dhe ëmbëlsinë ndikohet veçanërisht. Shijet e tharta, të hidhura dhe pikante nuk preken pothuajse aq sa, gjë që mund të shpjegojë pse kompanitë e përgatitjes së ushqimit përdorin më shumë erëza sesa në tokë.”
Kjo është edhe arsyeja pse lëngu i domates – përbërësi kryesor në një “Bloody Mary”, plot ëmbëlsi dhe umami – thjesht shijon më mirë në ajër.
Pija e xhenxhefilit ka një përmirësim të ngjashëm të shijes, si dhe në një lartësi më të madhe.
Zhurmat e forta të sfondit dhe dridhjet në aeroplan kanë një rol gjithashtu në përcaktimin e shijes së gjërave, tha Henderson./ S,M