Është e vështirë për shumë njerëz të imagjinojnë një vakt pa mish, por duhet të mendojmë ta konsumojmë më rrallë, sepse ngrënia e tepërt e mishit dhe produkteve të mishit mund të ketë pasoja negative për shëndetin tonë.
Mishi njihet si një burim i proteinave që janë të rëndësishme për trupin, prandaj mishi i pulës është shpesh zgjedhja edhe kur përpiqeni të humbni peshë.
Megjithatë, shumë mjekë këshillojnë që të reduktohet marrja e mishit të kuq dhe ushqimeve të përpunuara, sepse konsumimi i tepërt mund të çojë në probleme shëndetësore.
Cili mish duhet shmangur?
Edhe pse mishi mund të jetë një burim proteinash, ka lloje të mishit që duhet t’i shmangim për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrës. Konsumimi i tepërt i këtyre mishrave mund të rrisë nivelet e kolesterolit të keq (LDL), gjë që mund të çojë në bllokim të arterieve dhe sëmundje të zemrës.
Këtu janë katër lloje të mishit që duhet të eliminojmë nga dieta jonë:
Biftek
Një biftek klasik përmban 11 gram yndyrë të ngopur dhe 1 gram yndyrë trans për 115 gram. Konsumimi i tepërt i pjesëve yndyrore të mishit të kuq, si bifteku, mund të shkaktojë inflamacion në trup dhe shtim në peshë.
Yndyrat e ngopura në këto pjesë të mishit mund të rrisin nivelet e kolesterolit LDL dhe të kontribuojnë në sëmundjet e zemrës/ S.M