Konsumimi i tepërt i mishit të kuq dhe mishit të përpunuar është konsideruar prej kohësh një faktor rreziku për zhvillimin e sëmundjeve kronike si diabeti, sëmundjet kardiovaskulare dhe disa forma të kancerit. Megjithatë, një studim i Universitetit të Harvardit, i botuar në revistën Neurology, ngre një alarm të ri: sasia e tepërt e mishit, veçanërisht nëse bëhet fjalë për mishrat e përpunuar si hot dogët, salsiçet, mund të përshpejtojë rënien kujtesës dhe rrisin rrezikun e zhvillimit të një lloj forme të demencës në pleqëri.
Marrëdhënia mes mishit dhe shëndetit është bërë temë e shumë diskutimeve vitet e fundit. Pasi IARC, Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit të OBSH-së, e klasifikoi mishin e përpunuar brenda të ashtuquajturit grupi 1A, atë të substancave që konsiderohen kancerogjene për shëndetin tonë, dhe mishin e kuq të papërpunuar grupi 2A, ai i kancerogjenëve të mundshëm.
Studimet kanë treguar se këto ushqime mund të nxisin shfaqjen e kancerit kolorektal, kancerit të stomakut, kancerit të gjirit, kancerit të prostatës dhe kancerit të endometrit. Rekomandimet aktuale nuk janë që të shmangen plotësisht ushqimet me bazë mishi, por të kufizohet konsumimi i tyre në nivele ku rreziqet e mundshme janë ende të papërfillshme: një sasi midis 100 gram dhe gjysmë kilogram në javë, në varësi të udhëzimeve që konsultohen me njëri-tjetrin. Ata të Shoqatës Italiane të Ushqyerjes Njerëzore, për shembull, që marrin parasysh një sërë faktorësh dhe jo vetëm rrezikun onkologjik, rekomandojnë të kufizohet në maksimum në tre porcione mishi të kuq në javë, ekuivalente me 300 gram.
“Udhëzimet dietike priren të përqendrohen në zvogëlimin e rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve kronike, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare ose diabeti, ndërsa shëndeti njohës diskutohet shumë më rrallë, pavarësisht se është i lidhur ngushtë me të njëjtat sëmundje.”, shpjegon Daniel Wang, profesor i Departamentit të Harvardit, i cili koordinoi kërkimin e ri, informon dritare.net
Sipas Wang dhe ekipit të tij, nëse mishi mund të përcaktojë fillimin e patologjive të ndryshme kronike, ka të ngjarë që ai të dëmtojë edhe shëndetin kognitiv, duke qenë se këto janë çrregullime që shpesh ecin dorë për dore. Për ta verifikuar këtë, ata përdorën dy studime të mëdha epidemiologjike që kanë kataloguar zakonet dhe gjendjen shëndetësore të mbi 133,000 të rriturve amerikanë për dekada. Më pas ata ndërthurën informacionin e disponueshëm mbi dietën e pjesëmarrësve, informacionin mbi fillimin e demencës në popullatën e studiuar dhe rezultatet e vlerësimeve të aftësive të tyre njohëse të kryera si pjesë e studimeve. Ata përdorën teknika statistikore për të llogaritur faktorë të tjerë rreziku, të tilla si pirja e duhanit ose aktiviteti i ulët fizik. Dhe kështu morëm një vlerësim të efektit që ka konsumimi i mishit në shëndetin e trurit.
Rezultatet e hulumtimit shprehen në terma të porcioneve standarde të mishit prej afërsisht 85 gram. Dhe ato tregojnë një efekt të mundshëm negativ, të paktën në rastin e mishit të përpunuar.
Në fakt, një e katërta e një porcioni ose më shumë mishi i përpunuar në ditë, mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të një forme të demencës në pleqëri me 13 për qind. Një porcion në ditë ndikon në përshpejtimin e funksioneve njohëse, ekuivalente me të pasurit një tru 1.6 vjet më të vjetër, me efekte që rriten me rritjen e konsumit.
Në rastin e mishit të kuq të papërpunuar, studimi nuk gjeti efekte të ngjashme. Por në një analizë të bazuar në vetëvlerësimin e aftësive të tyre njohëse nga pjesëmarrësit, ngrënia e të paktën një porcion mishi të kuq në ditë lidhej me një rrezik të rritur prej 16 për qind të rënies së sistemit njohës.
Megjithëse nuk është një vlerësim objektiv, studiuesit theksojnë se vetëvlerësimi shpesh mund të zbulojë probleme përpara se ato të bëhen të verifikueshme me metoda të tjera. Dhe se këto rezultate meritojnë të merren parasysh./ S,M