Ajo që shumë nuk e dinë është fakti se bizelet janë një bimë e të kundërtave, nga njëra anë, ajo është një farmaci e vërtetë natyrale, plot vitamina dhe proteina, dhe nga ana tjetër, mund të jetë një alergjen dhe të shkaktojë probleme në shëndet.
Në 80 gramë bizele, ndër të tjera, ka 67 kalori, 12,5 gramë karbohidrate, fibra, vitamina A, K, C, mangan, hekur dhe fosfor.
Bizelet mund të shkaktojnë probleme me stomakun
Megjithatë, bizelet përmbajnë lektina që mund të çojnë në fryrje, gazra, mbajtje të lëngjeve dhe gastrit. Ai gjithashtu përmban acid fitik, i cili ndërhyn në përthithjen e hekurit, kalciumit, magnezit dhe zinkut.
Nëse hani bizele rregullisht, mund të shtoni peshë për shkak të përqindjes së lartë të karbohidrateve.
Mjekët vërejnë se bizelet, për shkak të sasisë së madhe të proteinave, nëse hahen në sasi të mëdha, mund të shkaktojnë probleme në funksionin e veshkave. Bizelet gjithashtu mund të rrisin nivelin e acidit urik në trup, gjë që çon në dhimbje të kyçeve.
Nutricionistët besojnë se tre deri në katër lugë bizele të konservuara në ditë janë të mjaftueshme për një person. Nëse këto shifra tejkalohen, mund të ndodhë formimi i rëndë i gazit për shkak të bollëkut të purinave, frenimit të prodhimit të enzimave dhe distrofisë së mëlçisë dhjamore.
Të moshuarit duhet të shmangin bizelet e konservuara sepse acidi purine mund të mbahet në muskuj, gjë që mund të shkaktojë dhimbje torturuese.
Përveç kësaj, bizelet e konservuara nuk janë të përshtatshme për pacientët me sëmundje të pankreasit, sepse përmbajnë shumë sheqer dhe kripë. Gjithashtu, nuk duhet ta hani nëse keni probleme me traktin gastrointestinal, gastrit dhe ulçera.
Bizelet e gjelbra mund të shkaktojnë fryrje tek çdo person, ndaj është më mirë të mos i konsumoni në sasi të tepërt. Kjo vlen veçanërisht për fëmijët e vegjël, gratë shtatzëna dhe nënat me gji./K.K