Shpesh lind pyetja: duhet të preferojmë mollët jeshile apo të kuqe?
“Një mollë në ditë e mban mjekun larg”, thotë shprehja e vjetër, por çfarë ngjyre duhet të jetë një mollë? Mollët i përkasin kategorisë së frutave më të dashura, me norma të larta konsumi në mbarë botën. Me të drejtë, pasi ato janë të shijshme, por në të njëjtën kohë të pasura me përfitime ushqyese. Ato janë një burim i rëndësishëm i fibrave, antioksidantëve dhe vitaminave, kontribuojnë në tretjen e duhur, rregullojnë glukozën në gjak dhe forcojnë sistemin imunitar.
Mollët jeshile: Një zgjedhje e lehtë dhe e rafinuar
Mollët jeshile janë të dashura për shijen e tyre të thartë dhe strukturën kryesisht të fortë. Ato janë më pak të ëmbla se mollët e kuqe, gjë që i bën ato një zgjedhje të shkëlqyer për ata që duan të ruajnë kontrollin e glukozës ose dëshirojnë një rostiçeri të lehtë dhe freskuese me një amëz më të thekur. Më konkretisht, përfitimet kryesore të mollëve jeshile janë si më poshtë:
-Kanë më pak sheqer dhe më shumë fibra: Përmbajtja e tyre e ulët e karbohidrateve ndihmon në parandalimin e rritjes së sheqerit në gjak.
-Ofrojnë një ndjenjë të ngopjes: Falë fibrave dhe pektinës, ato ofrojnë shpejt një ndjenjë ngopjeje.
-Janë ideale para ushtrimeve fizike: Mollët jeshile janë një zgjedhje shumë e mirë për të rritur energjinë, por pa shumë sheqer, përpara ushtrimeve fizike.
-Ato mund të kombinohen në mënyrë perfekte si në një sallatë frutash, ashtu edhe si një pjatë anësore me opsione të ndryshme djathi.
Mollët e kuqe: Ëmbëlsi dhe fuqi antioksiduese
Mollët e kuqe janë zakonisht më të ëmbla dhe më të buta se ato jeshile. Janë ideale për receta të ëmbla si komposto, tarte apo edhe ëmbëlsira të lehta. Përfitimet e tyre përfshijnë si më poshtë:
-Thesari i antioksidantëve: Ngjyra e tyre e kuqe është për shkak të përbërjeve flavonoid, aleatë të fuqishëm kundër plakjes qelizore.
-Ëmbëlsia natyrale: Ideale për ata që i duan shijet e ëmbla natyrale pa shtuar sheqer.
-Cilësi e këndshme dhe kërcitje: Ideale për snack.
Nuk është e nevojshme të zgjidhni një nga dy llojet e mollëve, por idealja është të alternoni varietetet për të përfituar nga të gjitha lëndët ushqyese që ato ofrojnë. Mollët jeshile janë perfekte për një rostiçeri të shëndetshme dhe të lehtë, ndërsa mollët e kuqe janë një burim i pasur antioksidantësh dhe një rostiçeri e ëmbël e shëndetshme./ S,M