Ju mund të keni vënë re se ushqimi numër një ushqyes në planet, veza , nuk është kurrë e njëjtë dhe se jo të gjitha vezët janë njësoj.
Lëvozhga të ndryshme, përmasa të ndryshme, ngjyra të ndryshme në të verdhë, tekstura të ndryshme etj.
Pse e verdha në vezë nuk është gjithmonë portokalli?
Si me çdo organizëm të gjallë, pulat kanë nevojë për ushqim që do t’u japë atyre energji dhe lëndë ushqyese për të kryer funksione normale të trupit si qëndrueshmëria, frymëmarrja, ecja, ushqimi, tretja, ruajtja e temperaturës së trupit, zhvillimi i kockave, lëkurës, puplave dhe, padyshim, vezëve.
Si një krijesë gjithëngrënëse, pula mund të hajë çfarëdo që gjen ose çfarëdo që të ushqehet. Dieta e saj formon cilësinë e vezës, fortësinë e lëvozhgës, strukturën e të bardhës dhe ngjyrën e të verdhës së vezës.
Një rregull jozyrtar thotë se sa më intensive të jetë ngjyra portokalli e të verdhës, aq më shumë ka të ngjarë që pula të jetë me rreze të lirë. Të verdhat me ngjyrë portokalli të ndezur i atribuohen dietave më të larta në bimë jeshile dhe perime me ngjyra të ndezura. Në të kundërt, të verdhat e verdha të zbehta janë rezultat i një diete të pasur me grurë , elb dhe misër.
Pulat me rreze të lirë mund të kenë akses më të madh në burime ushqimore natyrale si insektet dhe barishtet, të cilat mund të çojnë në një dietë me cilësi më të lartë dhe potencialisht prodhim më të lartë të vezëve. Megjithatë, ato mund të përballen me më shumë sfida, siç është ekspozimi ndaj sëmundjeve, të cilat mund të ndikojnë në aftësinë e tyre për të lindur.
Nga ana tjetër, pulat që jetojnë në një mjedis të kontrolluar me akses të vazhdueshëm në ushqim, ujë dhe ndriçim, sigurohen që nevojat e tyre ushqyese plotësohen në mënyrë adekuate dhe mund të bëjnë vezë vazhdimisht. Për më tepër, mjedisi i kontrolluar mund të ketë një program mbarështimi për pulat që bëjnë më shumë vezë./k.k