Peshku është i mirë për ju , për një listë të gjatë arsyesh që nuk do t’i rendisim këtu. Peshku, megjithatë, është gjithashtu plot me merkur, një nga substancat toksike më të përhapura në faunën ujore dhe përveçse krijon probleme për kafshët, mund të shkaktojë dëm edhe për ne njerëzit që i hamë.
Prandaj, ulja e niveleve të merkurit në peshk është një prioritet për industrinë ushqimore. Një studim i ri i botuar në revistën Global Challenges propozon një metodë të thjeshtë, efektive dhe të lirë për të “pastruar” peshqit përpara se të përfundojnë në treg.
Kujdes me tonin. Helmimi me merkur nga konsumimi i peshkut është aktualisht një shqetësim i kufizuar në disa grupe vulnerabël: në përgjithësi, sasia e kësaj substance të pranishme në peshq nuk është e mjaftueshme për të dëmtuar një të rritur të shëndetshëm (përveç nëse ata konsumojnë tonelata peshk). Problemet lindin për fëmijët dhe veçanërisht gratë shtatzëna : merkuri mund të dëmtojë zhvillimin e sistemit nervor të fetusit , ose të një fëmije të lindur tashmë, por ende në zhvillim.
Ka peshq që janë më të “rrezikshëm” nga ky këndvështrim, të cilët grumbullojnë sasi më të larta se mesatarja e merkurit: peshku shpatë , për shembull, por edhe skumbri dhe toni . Dhe janë pikërisht këta të fundit, që janë deri tani më të pasurit me merkur.
Cili është truku? I zhvilluar nga një ekip nga Universiteti Suedez i Shkencave Bujqësore, “mashtrimi” përfshin shtimin në paketimin e tonit të një solucioni që përmban cisteinë , një aminoacid që lidhet shumë lehtë me merkurin. Në këtë mënyrë, tretësira “thith” merkurin nga peshku , duke e pastruar atë: testet e para kanë demonstruar një kapacitet absorbues midis 25 dhe 35%, shifra që mund të përmirësohen duke rafinuar metodën.
Një metodë që megjithatë mbetet unike elegante: është vetë ambalazhi që “funksionon” tek peshku, edhe kur është tashmë në raftet e supermarketeve. Hapi tjetër do të jetë të kuptojmë se si të menaxhojmë merkurin e përthithur nga cisteina , pasi padyshim që nuk mund ta hedhim atë thjesht sikur të ishte mbeturina normale./E.T/FOCUS.IT