Lyerja e vezëve të Pashkës/ Tradita e veçantë me një kuptim simbolik

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Lyerja e vezëve të Pashkës është nga traditat më të veçanta që ndiqen kudo në botë. Kjo traditë ka një origjinë të hershme dhe një kuptim simbolik.

KUPTIMI I TRADITËS SË LYERJES SË VEZËVE

Veza simbolizon jetën, që është e mbyllur dhe e përgjumur brenda lëvozhgës së saj, që në momentin që shpërthen del në dritë. Ngjyra e kuqe e vezëve simbolizon flijimin dhe në rastin konkret simbolizon flijimin e Krishtit, simbolikë e fitores, gëzimit dhe jetës. Kështu lëvozhga e vezës simbolizon varrin e Krishtit, që u hap dhe dha jetë.

Po për vezën e kuqe ekziston dhe një gojëdhënë e Kishës: Kur Maria Magdalena, pas ngjalljes së Krishtit, vajti te Pilati t’i njoftonte ngjarjen dhe i shpuri si dhuratë një shportë me vezë të bardha, sipas zakonit të atëhershëm, ai i tha: Sa mund të bëhen të kuqe vezët që solle, aq mund të jetë ngjallur Krishti. Dhe për çudi, vezët u bënë menjëherë të kuqe.

Lyerja e vezëve të Pashkës/ Tradita e veçantë me

TË ENJTEN E MADHE lyejmë një pjesë nga vezët e kuqe të Pashkës.

Lyejmë për çdo pjesëtar të familjes dhe për disa persona të afërt si edhe një vezë për shtëpinë, të  cilën e mbajmë brenda në shtëpi për 1 vit, deri në Pashkën tjetër.

Të SHTUNEN E MADHE – lyejmë përsëri vezë të kuqe të Pashkës. Lyejmë sa të kemi dëshirë, d.m.th. lyejmë për konsumim të familjes sonë dhe gjithashtu lyejmë për t’u dhuruar edhe të tjerëve.

PËRBËRËSIT që nevojiten:

*  Bojë ushqimore për vezë (gjendet në kishë)

*  25-30 kokrra vezë (mund të bëhen edhe më pak, sipas dëshirës)

*  6 gota ujë të vakët

*  1 e gjysmë filxhan kafe uthull cilësore

*  Një pecetë e lyer me vaj lulëdielli/ulliri (sipas dëshirës)

Lexo edhe :  Shembet kanali i hidrocentralit në Gramsh! Dheu ka zënë 2 punëtorë

Lyerja e vezëve të Pashkës/ Tradita e veçantë me

PËRGATITJA

– FIGURA 1  – Lajini mirë vezët që doni të ngjyeni dhe i zieni në zjarr të ngadaltë që të mos hyhen.

– FIGURA 2  –  Në një enë hidhni 6 gota ujë të vakët, uthullën në filxhan, bojën dhe e përzieni shumë mirë.

– FIGURA 2  – Vendosni vezët e ziera mirë (afërsisht 15 kokrra) në enën me bojën e tretur dhe i lini brenda 3-5 minuta.

– FIGURA 3  – Në vazhdim i hiqni dhe i lini të thahen.

– FIGURA 3  – Në të njëjtën bojë vendosni 15 kokrrat e tjera.

– FIGURA 4  – Në fund i lyeni me një pecetë me vaj që të shkëlqejnë.

Mund të bëhet sipas dëshirës, në rast se doni të bëni edhe vezë të tjera./    S,M

Të fundit

Në udhëtimin e tij jashtë Vatikanit, Papa Leon XIV viziton varrin e Papa Françeskut

Papa Leon XIV, në fronin e Shën Pjetrit, realizoi sot udhëtimin e tij të parë zyrtar jashtë Romës. Udhëtimi...

Ish-ministri socialist bën thirrje publikisht/ Votoni Jorida Tabakun!

Ish-ministri socialist Arben Malaj ka bërë publikisht thirrje që në 11 Maj të mbështeten me votë dy deputetë aktualë dhe njëherësh kandidatë në 11...

Qindra vëzhgues ndërkombëtarë të shpërndarë nëpër Shqipëri

Një “Mision Ndërkombëtar i Vëzhgimit të Zgjedhjeve” do të angazohet më 11 maj për zgjedhjet parlamentare të Shqipërisë. Mes tyre, përfshihen delegacione nga Asambleja Parlamentare...

Policia e Beratit angazhon mbi 290 efektivë për ruajtjen e materialeve zgjedhore

Drejtoria Vendore e Policisë Berat njofton se ka angazhuar gjithsej 293 punonjës policie për ruajtjen e 6 KZAZ-ve dhe 275 qendrave të votimit. Pasi ka...

Gjermania me rregulla të reja, ja si mund të rifitohet shtetësia shqiptare

Enkeleda Olldashi-Heusinger nuk e mori lehtë vendimin për të hequr dorë nga shtetësia shqiptare. Edhe pse jetonte prej vitesh në Gjermani dhe e dinte që...

Lajme të tjera

Web TV