Ndërsa shtoni më shumë ushqime ultra të përpunuara në dietën tuaj, rritet rreziku për një vdekje të parakohshme sipas një meta-analizë të re të hulumtimit që përfshin më shumë se 240,000 njerëz.

“Ne shikuam rrezikun e vdekjes së një personi nga ngrënia e më shumë ushqimeve ultra të përpunuara midis moshës 30 dhe 69 vjeç, një kohë kur do të ishte e parakohshme të vdiste,” tha bashkautori i studimit Carlos Augusto Monteiro, profesor emeritus i të ushqyerit dhe shëndetit publik në Shkollën e Shëndetit Publik në Universitetin e Brazilit të São Paulo.

“Ne zbuluam se për çdo rritje prej 10% në totalin e kalorive nga ushqimet ultra të përpunuara, rreziku i vdekjes së parakohshme rritej me gati 3%,” tha Monteiro, i cili shpiku termin “ultraprocessed” në vitin 2009 kur zhvilloi NOVA , një sistem i klasifikimit të ushqimeve në katër grupe sipas nivelit të tyre të përpunimit.

Grupi i parë i sistemit NOVA janë ushqime të papërpunuara ose të përpunuara minimalisht në gjendjen e tyre natyrale, si frutat, perimet, mishi, qumështi dhe vezët. Grupi i dytë përfshin përbërës të kuzhinës si kripë, barishte dhe vajra. Grupi i tretë përbëhet nga ushqime të përpunuara që kombinojnë grupet një dhe dy – mallrat e konservuara dhe perimet e ngrira janë shembuj.

Grupi i katërt përfshin ushqimet ultra të përpunuara. Sipas përkufizimit të Monteiro, ushqimet ultra të përpunuara përmbajnë pak ose aspak ushqim të plotë. Në vend të kësaj, ato janë prodhuar nga “përbërës të lirë të manipuluar kimikisht” dhe shpesh përdorin “aditivë sintetikë për t’i bërë ato të ngrënshme dhe të shijshme”.

“Nuk ekziston asnjë arsye për të besuar se njerëzit mund të përshtaten plotësisht me këto produkte,” shkroi Monteiro në një editorial të vitit 2024 në revistën The BMJ . “Trupi mund të reagojë ndaj tyre si të padobishëm ose të dëmshëm, kështu që sistemet e tij mund të dëmtohen ose dëmtohen, në varësi të cenueshmërisë së tyre dhe sasisë së ushqimit ultra të përpunuar të konsumuar.”

Por studimi i ri është mashtrues dhe do të çojë në konfuzion të konsumatorëve, tha Sarah Gallo, nënkryetare e lartë e politikës së produktit për Shoqatën e Markave Konsumatore, e cila përfaqëson industrinë ushqimore.

“Demonizimi i produkteve të ushqimit dhe pijeve të përshtatshme, të përballueshme dhe të gatshme mund të kufizojë aksesin dhe të shkaktojë shmangien e ushqimeve të pasura me lëndë ushqyese,” tha Gallo në një email, “duke rezultuar në uljen e cilësisë së dietës, rritjen e rrezikut të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi dhe përkeqësimin e pabarazive shëndetësore.”

Ky studim nuk është i pari që zbulon një lidhje midis rezultateve negative shëndetësore dhe rritjeve të vogla të ushqimit ultra të përpunuar.

Një studim i shkurtit 2024 gjeti prova “të forta” se njerëzit që hanin më shumë ushqime të përpunuara kishin një rrezik 50% më të lartë për vdekje të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare dhe çrregullime të zakonshme mendore.

Marrja më e madhe e ushqimeve të ultrapërpunuara mund të rrisë gjithashtu rrezikun e ankthit deri në 53%, obezitetin me 55%, çrregullimet e gjumit me 41%, zhvillimin e diabetit të tipit 2 me 40% dhe rrezikun e depresionit ose vdekjes së hershme nga çdo shkak me 20%.

Studiuesit në studimin e shkurtit përcaktuan një konsum më të lartë si një porcion ose rreth 10% më shumë ushqime të ultrapërpunuara në ditë.

Lexo edhe :  Gënjeshtrat që na janë thënë për alkoolin, ekspertët zbulojnë të vërteta tronditëse

Një studim i majit 2024 zbuloi se shtimi i vetëm 10% të ushqimit ultra të përpunuar në një dietë ndryshe të shëndetshme mund të rrisë rrezikun e rënies njohëse dhe goditjes në tru, ndërsa hulumtimi i vitit 2023 përcaktoi se përfshirja e 10% më shumë ushqime të ultrapërpunuara lidhej me një shans më të madh për zhvillimin e kancerit të traktit të sipërm të tretjes.

Është vlerësuar se deri në 70% e furnizimit me ushqim në SHBA është ultrapërpunuar.

“Dy të tretat e kalorive që konsumojnë fëmijët në SHBA janë ultra të përpunuara, ndërsa rreth 60% e dietave të të rriturve janë ultra të përpunuara”, tha për CNN në një intervistë të mëparshme Fang Fang Zhang, profesor i asociuar dhe kryetar i divizionit të epidemiologjisë së të ushqyerit dhe shkencës së të dhënave në Universitetin Tufts në Boston .

Një vlerësim global i vdekjeve të parandalueshme

Studimi i fundit, i botuar të hënën në American Journal of Preventive Medicine , ndërmori një hap shtesë duke vlerësuar se sa vdekje mund të parandalohen në tetë vende me konsum të ulët, të mesëm dhe të lartë të ushqimeve ultra të përpunuara.

“Vdekjet e parakohshme të parandalueshme për shkak të konsumit të UPF mund të variojnë nga 4% në vendet me konsum më të ulët të UPF në pothuajse 14% në vendet me konsumin më të lartë të UPF”, tha në një deklaratë autori kryesor i studimit Eduardo Augusto Fernandes Nilson, një studiues në Fondacionin Oswaldo Cruz në Rio de Zhaneiro.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se studimi nuk ishte në gjendje të përcaktonte nëse vdekjet ishin “të shkaktuara nga konsumimi i UPF. Metodat e këtij studimi thjesht nuk mund ta përcaktojnë këtë,” tha shkencëtari i të ushqyerit Nerys Astbury, një profesor i asociuar i dietës dhe obezitetit në Universitetin e Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar, në një deklaratë. Ai nuk ishte i përfshirë në studim.

Sipas studimit, Shtetet e Bashkuara kanë nivelin më të lartë të konsumit të ushqimit ultra të përpunuar në botë – gati 55% të dietës së një amerikani mesatar. Studiuesit vlerësuan se reduktimi i përdorimit të atyre ushqimeve ultra të përpunuara në zero do të kishte parandaluar mbi 124,000 vdekje në SHBA në vitin 2017.

Në vendet ku konsumi i ushqimeve ultra të përpunuara është i ulët, si Kolumbia (15% e dietës) dhe Brazili (17.4%), reduktimi i përdorimit në zero do të kishte parandaluar gati 3000 vdekje në vendin e mëparshëm në vitin 2015 dhe 25.000 vdekje në këtë të fundit në 2017, sipas studimit.

“Autorët vendosën nivelin teorik minimal të rrezikut të jetë 0. Kjo nënkupton një skenar ku të gjitha UPF-të eliminohen, gjë që është shumë joreale dhe pothuajse e pamundur në shoqërinë tonë aktuale,” tha Zhang në një email. “Si rezultat, barra e vlerësuar e vdekjes së parakohshme për shkak të UPF-ve mund të mbivlerësohet.”

Stephen Burgess, një statisticien në Njësinë e Biostatistikave MRC në Universitetin e Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar, tha se ndërsa studimi nuk mund të vërtetojë se konsumimi i ushqimeve ultra të përpunuara është i dëmshëm, “ai siguron prova që lidhin konsumin me rezultate më të dobëta shëndetësore”.”/E.T/CNN