test

Keni probleme me kolitin? Ja cilat janë ushqimet që duhet të konsumoni

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

Koliti është sëmundja që ka prekur një pjesë të konsiderueshme të popullsisë. Simptomat e saj shfaqen në në moshën 15-vjeçare. Zakonisht koliti shkaktohet nga dieta e varfër ushqimore, abuzimi me ushqimet e thata dhe të yndyrshme dhe konsumi I tepruar i alkoolit.

Simptomat kryesore të kolitit janë: dhimbjet e barkut, diarre, gazra në aparatin tretës, kapsllëk dhe vështirësi në jashtëqitje. Më poshtë kemi disa këshilla rreth ushqimeve që duhet të konsumoni rregullisht në qoftë se vuani nga koliti:

1.Kosi: Kosi është një ndër ushqimet që nuk duhet të mungojë kurrë në regjimin ushqimor të personave që vuajnë nga koliti. Ai ka në përmbajtjen e tij acid laktik, një substancë që lufton inflamacionin e sistemit tretës dhe veprimin e radilave të lira në organizëm. Mjekët rekomandojnë të hani 200 ml kos në ditë, mund ta hani edhe të shoqëruar me fruta.

2. Ujë patatesh: Zakonisht jeni mësuar të hani patate të ziera, të skuqura ose në formë pureje, por jo më pak i vlefshëm është edhe uji i tyre. Ky lëng lufton kolitin, diarrenë dhe përmirëson aktivitetin e sistemit tretës. Zieni në tenxhere disa patate me madhësi mesatare. Pasi t’i keni zier, kulloni lëngun dhe pijeni vazhdimisht gjatë ditës.

3. Uji i orizit: Uji i orizit është shumë i këshillueshëm në qoftë se keni probleme me kolitin. Rregullon pH-in natyral të stomakut, redukton inflamacionin dhe irritimin e zorrës së trashë dhe rrit numrin e baktereve të mira në sistemin tretës.

4.Karrota: Ajo është e pasur me fibra dhe përbërës me veti anti-inflamatiore, që rrit florën bakteriale të zorrëve dhe i mbron ato nga veprimi i radikaleve të lira. Konsumi i përditshëm i karrotave dhe lëngut të tyre përmirëson ndjeshëm sistemin tretës.

Lexo edhe :  Efektet pozitive të kripës së detit në shëndet që nuk i dinit

5.Bananet: Banania përmban shumë fibra të tretshme në ujë, ku ndër më të rëndësishmet është pektina, e cila pasi përthithet nga sistemi tretës, normalizon vlerat e pH-it në zorrë dhe parandalon diarrenë dhe kapsllëkun. Përbërësit e tjerë si potasi dhe magnezi përmirësojnë shëndetin intestinal. Merrni një ose dy banane të pjekura mirë dhe kalojini në mikser me pak mjaltë.

Të fundit

Importi i gjedhëve të infektuar, rreziku për shëndetin/ Ja ç’thotë mjeku

Emisioni Vetting në News24 ka trajtuar çështjen e sigurisë ushqimore, veçanërisht sa i takon bagëtive që importohen nga vendet...

Tabaku për taksimin e profesioneve të lira: Betejë e fituar për qytetarët

Deputetja e Partisë Demokratike, Jorida Tabaku ka deklaruar se vendimi i Gjykatës Kushtetuese për rrëzimin e tatimit 15% për profesionet e lira është një...

Pagjumësia në verë – Si të flini më qetë dhe më gjatë

Kur dita fillon e zgjatet dhe temperaturat ngrihen procesi i gjumit bëhet gjithnjë e më i vështirë. Netët pa gjumë fillojnë e bëhen të...

Çfarë ndodhi? Arrestohet ministrja e njohur, ja për çfarë akuzohet (Emri)

Policia në Maldive arrestoi ministren e Shtetit për Mjedisin, Fatima Shamnaz Ali Salim, njoftuan këtë të enjte autoritetet vendase, ndërsa mediat raportuan se ajo...

Shpërthen Spahiu: Banda e Onkologjikut më e rrezikshme se Banda e Vis Martinajt

Jurisit Kreshnik Spahiu e cilësoi grupin e mjekëve tek Onkologjikut që luante me jetën e pacientëve me sëmundje tumorale, më të rrezikshme se banda...

Lajme të tjera

Web TV