Lëngu i karotës konsiderohet me vlera të larta ushqyese, pasi siguron sasi të konsiderueshme të kaliumit dhe vitaminës C në trup. Konsumi i tij forcon imunitetin dhe përmirësohet, ndër të tjera shëndetin e lëkurës dhe syve.
Le të shohim në detaje tetë përfitime mbresëlënëse të lëngut të karotës.
1-Lëngu i karotës përmban lëndë të panumërta ushqyese dhe pigmente karotenoide, të tilla si luteina dhe zeaksantina, të cilat veprojnë si antioksidantë dhe luftojnë radikalet e lira.
2- Mbron sytë. Vetëm 250 ml lëng karote përmban më shumë se 250% të vlerës ditore ushqyese të vitaminës A, kryesisht në formën e karotenoideve, të tilla si beta-karotina , e cila është jetike për shëndetin e syve.
3- Rrit imunitetin. Lëngu i karotës mund të rrisë funksionin e sistemit imunitar. Vitaminat A dhe C që gjenden në lëng veprojnë si antioksidantë dhe mbrojnë qelizat imune nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira.
4- Studime kanë treguar që disa përbërje të gjetura në lëngun e karotës mund të sigurojnë një mbrojtje kundër kancerit . Në veçanti, poliacetilenet, β-karotina dhe luteina mund të jenë efektive kundër qelizave të leuçemisë.
5- Rregullon sheqerin. Konsumi i sasive të vogla të lëngut të karotës mund të ndihmojë në uljen e niveleve të sheqerit në gjak.
Në veçanti, studimet në minjtë me diabet tip 2 kanë treguar se ul sheqerin dhe përmirëson treguesit e tjerë të lidhur, për shkak të përmbajtjes së tij të probiotikëve, pra baktereve të dobishëm që ndikojnë në mikrobiomën e zorrëve të shoqëruar me diabetin.