Pesë përfitimet e rëndësishme që merrni nga mollët

113 563 lexime

124,178FansaPëlqeje

ipas ekspertëve dhe studimeve që janë bërë, këto janë 5 përfitimet më të rëndësishme që mollët i ofrojnë organizmit:

Higjienë e mirë orale

Ushqimet alkaline ndihmojnë në balancimin e aciditetit në pH të zgavrës me gojë. Ngrënia e mollëve mund të rrisë prodhimin e pështymës, të eliminojë bakteret dhe mbetjet ushqimore. Kjo zvogëlon mundësinë e erës së keqe të gojës.

Gjithashtu, për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të fibrave, mollët promovojnë një shëndet më të mirë oral duke hequr pllakën dhe duke vepruar si një “eksfoliant natyral për të hequr njollat ​​nga dhëmbët“, sipas Dr. Jonathan Levin, dentist në Nju Jork.

Forcojnë trurin

Mollët janë të pasura me një substancë të vlefshme antioksiduese të quajtur quercetin ose valanoketone. Një mollë e mesme ka mbi 10 mg kuercetinë. Sipas hulumtimit të Universitetit Cornell, kuercetina ndihmon në mbrojtjen e qelizave të trurit. Një studim tjetër i bërë në vitin 2015 tregoi se pirja e lëngut të mollës mund të zvogëlojë rrezikun e Alzheimerit.

Megjithatë, përfitimet janë ndoshta më të mëdha sesa të hani të gjithë frutin në vend të lëngut të tij, pasi kuercetina gjendet në sasi më të mëdha në lëkurën e mollës.

Nivele të mira të peshës trupore

Mollët gjithashtu ndihmojnë në luftimin e obezitetit, sipas studiuesve në Universitetin e Uashingtonit. Sipas një studimi të vitit 2015, falë përmbajtjes së lartë të fibrave, mollët ndihmojnë në promovimin e baktereve të zorrëve. Kjo nga ana tjetër mund të ndihmojë në parandalimin e çrregullimeve metabolike të lidhura me obezitetin dhe inflamacionit kronik që mund të çojë në diabet.

Janë të mira për zemrën

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Floridës thanë se ishin “të befasuar për mirë” pasi studimi i tyre arriti në përfundimin se mollët mund të zvogëlojnë një sërë faktorësh rreziku për sëmundjet e zemrës. Meqenëse këto fruta janë të pasura me fibra të tretshme, ato mund të ndihmojnë në ruajtjen e niveleve më të ulëta të kolesterolit.

Lexo edhe :  Imuniteti nga vaksinat: një e dhënë në gjak parashikon kohëzgjatjen e saj

Përveç kësaj, ato përmbajnë flavonoide, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, si dhe rrezikun e goditjes në tru.

Dendësi më e mirë kockore

Mollët janë ndër frutat që mund të kenë një efekt të dobishëm në densitetin e kockave dhe forcën e kockave. Kjo mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër osteoporozës, e cila karakterizohet nga konsumimi gradual i kockave dhe një rrezik i shtuar i frakturave.

Në një studim që krahasoi njerëzit që hanin mollë si pjesë e dietës së tyre me njerëzit që nuk hanë, rezultatet treguan se ata që hanin mollë kishin më shumë kalcium në trupin e tyre krahasuar me të tjerët./O.S

Të fundit

“Katastrofa në Los Angeles, shtyhet sërish shpallja e nominimeve për Oscar”

Akademia e Arteve dhe Shkencave të Filmit ka njoftuar se ka shtyrë për herë të dytë shpalljen e nominimeve...

Të paktën 10 të vdekur nga rrëshqitjet e dheut në Brazil

Të paktën 10 persona kanë mbetur të vdekur si pasojë e rrëshqitjes së dheut në Minas Gerais të Brazilit, raporton BBC. Këto rrëshqitje janë shkaktuar...

Rëndohet bilanci në Palestinë, mbi 5.000 të vrarë që nga 5 tetori

Të paktën 5.000 palestinezë janë vrarë dhe zhdukur në ofensivën e vazhdueshme të Izraelit në Gazën veriore që nga 5 tetori”, raportojnë autoritetet lokale. “Rreth...

Ja ushqimet që duhet të konsumoni nëse jemi me grip apo ftohje

Dihet se vitamina C është “arma” e vitaminës kundër ftohjes. Por përveç portokalleve dhe agrumeve që janë burimet kryesore të tij, ka edhe 5...

Republikanë në Kongres hartojnë projektligj për blerjen e Groenlandës

Aleatët republikanë të Presidentit të zgjedhur Donald Trump në Dhomën e Përfaqësuesve po përpiqen të sigurojnë mbështetje për një projektligj mbi autorizimin e bisedimeve për blerjen...

Lajme të tjera

Web TV